Bij voorkeur Märklintreinen - Bevorzugt Märklinzüge

Grootendorst Treinen Woerden
homepage momenteel niet in gebruik
homepage not in use at this moment
homepage wird momentan nicht benutztMärklin stoomlok BR38 / Primex P8


Digitalisering met HAMO-veldmagneet en ESU Lopi V.3 decoder

Een goede beschrijving van de Pruisische P8 stoomlok is te vinden op de site van Nico Spilt. Daar is ook te lezen, hoe de badkuiptender, zoals Primex deze met de kok meeleverde! - het mogelijk maakte dat de lok achteruit rijdend een hogere toegestane snelheid haalde. Baureihe 38 Rotweil

Gedigitaliseerde PRIMEX P8 ingezet op de modelbaan

In de PRIMEX P8 / Märklin BR38 (oud model) gaat het er recht krap aan toe! Daarom is de ombouw met een Märklinombouwset niet zonder meer mogelijk. Er moet dan aan de lokkap gefreesd worden.

Het is wel zonder aanpassingen aan de kap mogelijk met een HAMO-magneet en de ESU Lopi V.3 decoder. Wel moet goed gelet worden op mogelijke afklemming van de kabels. Dit kan gebeuren als de kabels voor de motordeksel langs worden verlegd, zoals op de foto hier onder:

Interieur gedigitaliseerde PRIMEX P8

De kap komt namelijk meteen op het smeerpotje te liggen dat zich aan het deksel bevind. De kabels zitten dan klem en de kap past niet nauwkeurig. Dus de kabels moeten over de permanentmagneet gelegd worden! Zoals hier beneden te zien is:

Gedigitaliseerde PRIMEX P8 met juist verlegde kabels

Ook moet de kabels uit de buurt blijven van de tandwielen (achterzijde foto), waarom de decoder met kabelboom naar rechts aangebracht is. De kabels worden dan voor de decoder langs verlegd, waardoor voldoende ruimte ontstaat. Ze worden op hun plaats gehouden door de isolatietape over de ruimte waar de Lopi zich bevindt.

Afstand in acht nemen tussen kabels en tandwielen!

De rijeigenschappen na ombouw van de SFCM op deze wijze zijn voldoende bevredigend te noemen. (Bij ombouw van de bekende Märklin LFCM aanzienlijk beter!)

Op onderstaande afbeelding is te zien hoe de Märklin-steekfitting voor het steeklampje (22Volt) gemonteerd is.

Geisoleerde steekfitting in omgebouwde PRIMEX P8

NB: Vooraf worden de beide kabeltjes er aan gesoldeerd zijn! Dit is namelijk achteraf niet mogelijk. De solderingen worden meteen goed geisoleerd met krimpkous Deze wordt voor het aansolderen van de kabeltjes iets schuin aangeveild. Het geheel wordt dan van bovenaf in de aanwezige opening geperst. Het contactplaatje aan de onderzijde is verwijderd en ver niet nodig meer. Tenslotte worden de kabeltjes door de al aanwezige opening in het lokframe naar de bovenzijde doorgevoerd.

Op de foto is ook nog te zien hoe een extra veerschijf (Märklin) tussen de aanwezige contactveer en het vooloopdraaistel gemonteerd is. NB: gladde zijde naar het lokframe toe! Dit om verzekerd te zijn van een zo optimaal mogelijk massacontact.2009 ©