I

't Begon allemaal in 1982.
Klaas kwam, na de zoveelste keer, weer 's thuis. Hij was al jaren journalist bij 't dagblad "Revu~ook voor U" en werd vooral gebruikt om verhalen te schrijven over de kat van buurvrouw Jansen, die weer 's een keer in de boom van buurman Pietersen was geklommen, en daar niet alleen uit kon komen, zodat buurman Nelissen van de overkant er weer bij moest komen, om de geliefde kater van buurvrouw Jansen te redden. Nee, eigenlijk was Klaas 't spuugzat !
Dus, diezelfde avond nog besloot hij om de volgende ochtend naar de hoofdredacteur te stappen en hem te vragen of ie niet 's over wat anders mocht schrijven.

II


Zo gedacht, zo gedaan. Die ochtend vroeg hij aan Cornelis (zo heette de hoofdredacteur): "Mag ik misschien 's over iets anders schrijven, iets spannends of iets over politiek?' "Nou", zei Cornelis, 't enige waar ik nog iemand nodig voor heb is voor een rapportage over zeldzame dieren in de wouden van Afrika, maar hier heb ik iemand voor nodig die bereid is om een half jaar in de wouden van Afrika te verblijven !"
Zonder erbij na te denken nam Klaas de baan aan, en zo kwam 't, dat ons Klaasje 't vliegtuig naar Afrika nam om te beginnen met z'n opdracht.

III


't Was in de vroege ochtend toen 't vliegtuig landde. Klaas werd opgewacht door een paar zwarte figuren, ("schijnbaar zijn ze hier zwart" dacht ie nog) die waren ingehuurd door "REVU, ook voor U". Deze mensen begeleidden hem tot aan de rand van de jungle. Daar stond ie dan met z'n rugzakje op z'n rug (zo'n zak hrt op de rug, daarom zet ik 't er nog even bij....!) Na nog n blik achterom te hebben geworpen, (hij had allemaal blikvoedsel bij zich en hij had er net n leeggegeten) nam hij een grote stap en zo zette hij z'n tocht door de jungle in....

IV

Wekenlang dwaalde ie door de jungle; hij maakte foto's van allerlei zeldzame beesten, zoals wespen, mieren, vliegen en hij schreef blocnoten vol over deze, voor hem toch wel rare schepsels der natuur.....

V

't Was om de tweede maand toen ie net aan een liaantje hing en een beetje aan het zwieren was, zo door de hoge bomen (want daar kreeg ie zo'n fijn, kriebelig gevoel van in z'n buik). Tot 't hem opviel dat 't zo rustig was in 't woud. Hij hoorde geen vliegen meer vliegen, geen mieren meer mieren, en geen wespen meer wesp... ik bedoel zoemen (!) natuurlijk !
Plotseling hoorde ie een angstaanjagend geluid het woud doorgalmen....
't Was net 't gekrijs van een muis die zojuist die zojuist de klem van 'n val om z'n nek had gekregen, en 't kwam zo'n 4 meter verder bij 'm vandaan uit de bosjes !!!!
Met kloppend hart liet ie zich van 't liaantje glijden en liep bevend en trillend al bladeren, bomen en andere gewassen wegslaande, naar de plek, waar 't oorverdovend soort muizengekrijs vandaan kwam.........!

VI

Daar stond ie !!.......
ani018.gif (13539 bytes)g in ani018.gif (13539 bytes)g met de grootste, waanzinwekkende, grootste grijzigste (of zoiets), nee, geen muis maar...... de grootste olifant die hij ooit gezien had. Meteen zag ie, dat de olifant wel heel veel verdriet moest hebben, want er biggelden emmers vol tranen uit de oogjes van 't beest (er kwamen natuurlijk geen chte emmers uit de ogen rollen, dit is alleen maar even om aan te geven hoeveel verdriet de olifant in kwestie wel niet had....).
"Hee!", "jij daar", riep Klaas, "wat mankeer je joh"??
"D'r zit wat in m'n poot", jammerde de olifant die geen 'joh' was maar een 'ze'! (Ook dit zag Klaas toen ie even verder keek dan z'n slurf... ik bedoel neus lang was). Klaas liep naar de olifant toe, tilde d'r poot op en zag dat er een splintertje tussen de vierde en de vijfde teen zat. In een wip was 't houtje eruit en was onze olifante bevrijd uit haar lijden..."

VIIDe olifante was z gelukkig met 't feit dat ze nu weer 't hele oerwoud pijnloos kon platwalsen met die poten van d'r, dat ze Klaas spontaan met haar slurf van de grond tilde en bij haar op de rug pleurde.
"Waar wil je naar toe?", vroeg de olifante aan Klaas.
"Nou", zei Klaas, "laat me maar 's wat van de dierenwereld zien, Mini"!

VIII


Zo gebeurde 't dat er een schitterende vriendschap opbloeide, die alleen maar in sprookjes voorkomen. Onze twee hoofdrolspelers werden onafscheidelijk van elkaar en......
Mini liet Klaas 't dierenrijk van een kant zien, die wij mensen normaal gesproken nooit zouden komen te zien.
Trouwens, als je 't hebt over liefde !!!
Dit was nou ware liefde !!
Maar zoals 't nou altijd gaat in 't leven EN in sprookjes, kwam aan deze liefde ook een einde.
Oorzaak: De zes maanden waren om !!!

IX


't Verdriet was zo groot, dat ik de details ervan liever niet opschrijf !
't Is dus enorm geweest, anders zou ik er wel even over verteld hebben, maar dit slaan we maar even over dus !

X


Klaas kwam na een lange vlucht terug op 't hoofdkantoor van de "REVU~ook voor U". Nog steeds verdrietig (wat hij natuurlijk niet liet merken) leverde 'ie z'n verslag bij Cornelis in. Deze was laaiend enthousiast over 't stuk van Klaas, want, wie heeft er nou ooit van een wesp met een mierenkop erop gehoord?
Twee dagen later stond 't artikel van Klaas in 't dagblad. De critici waren allen alleen maar vol lof over 't door Klaas beschreven dierenrijk~werkstuk, de referenties waren allen positief !
Maar na een poosje kwam ook Klaas erachter dat succes vergankelijk is in deze harde wereld.

XI


's Avonds, toen iedereen Klaas allang weer vergeten was, dacht Klaas terug aan Mini. Wat miste 'ie haar !! Waarom paste ze toen ook niet in 't vliegtuig,
dan was ze nu tenminste bij hem ! En zo viel ie in slaap.....

XII


Na weer 's wat weken later slenterde Klaas weer 's door de straten, in z'n uppie. Plotseling viel z'n oog op een aanplakbiljet die om een lantaarnpaal gewikkeld zat. 'HEDENAVOND AFRIKAANS CIRCUS' stond erop. Zo snel als ie kon ging ie naar 't circus waar de olifantenshow net beginnen zou.......
Vol spanning wachtte ie af dat de olifanten de piste zouden betreden. Daar kwam een grote, grijze olifante de ring binnen en nou vermoedt 'ie dat 't dezelfde olifante was !!!

 

EINDE

 

Zie je geen frames, klik dan hier!