De rijke man en zijn 4 vrouwen

Er was eens een rijke man die 4 vrouwen had. Hij hield het meest van de 4de vrouw. Hij sloofde zich voor haar uit, kocht haar dure kleren en alles wat kostbaar was. Hij zorgde heel goed voor haar en deed
steeds zijn uiterste best. Hij hield ook veel van zijn 3de vrouw. Hij was heel trots op haar en wou altijd met haar pronken als ze naar vrienden gingen. Nochtans was hij altijd verschrikkelijk bang dat ze hem ooit zou verlaten voor een andere man. Ook hield de rijke man van zijn 2de vrouw. Ze was altijd in de weer voor hem, altijd geduldig. Ze was eigenlijk zijn vertrouwelinge. Wanneer hij problemen had, kon hij altijd bij haar terecht en ze kon hem dan ook steeds helpen de moeilijke tijden door te komen. Zijn 1ste vrouw was een zeer loyale partner en heeft grote bijdragen geleverd om zijn rijkdom en zijn zaken te onderhouden. Ze zorgde steeds perfect voor het huishouden. Hoewel de 1ste vrouw veel van haar man hield, hield de rijke man toch
niet van haar en hij bezag haar nauwelijks.

Op een dag werd de rijke man ziek. Hij wist dat hij binnenkort zou gaan sterven. Hij dacht na over zijn luxeleven dat hij altijd geleid had en zei bij zichzelf: " Nu heb ik 4 vrouwen. Maar als ik sterf, zal ik alleen zijn. Wat zal ik eenzaam zijn! "

Dus vroeg hij aan de 4de vrouw: " Ik hield van jou het meest, heb je altijd de kostbaarste dingen gegeven en goed voor je gezorgd. Nu ik binnenkort zal sterven, wil jij me volgen en me gezelschap houden?"
"Geen sprake van!" Antwoordde de 4de vrouw en ze liep weg zonder verder nog iets te zeggen. Het antwoord sneed als een scherp mes in de rijke man zijn hart.

De verdrietige rijke man vroeg aan zijn 3de vrouw " Ik heb gans mijn leven zoveel van je gehouden. Nu ik binnenkort zal sterven, wil jij me volgen en me gezelschap houden?" Nee! antwoordde de 3de vrouw. Het leven is hier zo goed! Wanneer jij sterft, ga ik hertrouwen!" De rijke man zijn hart werd koud bij het horen van die woorden."

Daarna vroeg hij aan de 2de vrouw" Ik ben altijd bij jou gekomen als ik hulp nodig had en je hebt me altijd uit de nood geholpen. Nu heb ik opnieuw hulp nodig. Wanneer ik zal sterven, wil jij me volgen en me gezelschap houden?" Het spijt me, maar deze keer kan ik je niet helpen!" zei de 2de vrouw." Het enige dat ik voor je kan doen is je naar je graf leiden."

Het antwoord kwam als een donderslag aan en de rijke man was helemaal van zijn stuk gebracht. Dan klonk er een stem:" Ik zal met je meegaan. Ik zal je volgen, waar je ook gaat." De rijke man keek op en zag zijn 1ste vrouw. Ze was graatmager, alsof ze ondervoed was. Dankbaar, maar toch met spijt zei de rijke man " Ik had beter voor je moeten zorgen wanneer ik het nog kon!"

Eigenlijk hebben we allemaal 4 vrouwen in ons leven...
De 4de is ons lichaam. Het maakt niet uit hoeveel kosten, tijd en moeite we besteden om het er goed te laten uitzien, het zal ons toch verlaten als we sterven.
Onze 3de vrouw is onze bezittingen, status en rijkdom. Wanneer we sterven, gaan ze allemaal naar anderen.
De 2de vrouw is onze familie en vrienden. Het maakt niet uit hoe dierbaar ze ons zijn geweest tijdens ons leven, de verste dat ze kunnen meegaan is tot aan ons graf.
De 1ste vrouw is onze ziel. Ze wordt dikwijls verwaarloosd in het nastreven van materiŽle rijkdom en plezier. En in feite is het het enige dat ons volgt, waar we ook zullen gaan. Misschien is het een goed idee om het nu aandacht te geven, dan te wachten tot het te laat is.

(auteur onbekend)