De duikplaatsen op Bonaire verdelen we in twee categorieŽn. Duikplekken op het eiland zelf, die van de kant af te bereiken zijn. En de duikplekken waar je met de boot naar toe gaat op Klein-Bonaire.

Shore-diving:                                        Klein-Bonaire:

Bonaire duikplaatsen.gif (9461 bytes)klik op het kaartje voor een vergroting

1 Boca Bartol: Deze duikplek ligt in het Washington slagbaai natuurpark en is bijna de meest noordelijke plek waar je kunt duiken. Op je kompas zwem je de baai uit (rechtsaf) tegen de stroom in. Je snorkelt totdat je onder je een koraalplateau ziet liggen (na ongeveer 175 meter). Hier daal je af naar ruim 35 meter. Vervolgens zwem je met de stroom mee diagonaal door de baai. Met wat geluk kun je hier pijlstaartroggen (stingrays) vinden. Wij zagen een adelaarsrog (eagleray), groene murene, een Nassau-grouper en nog een grote tandbaars.

3. Playa Funchi: Ook een plek in het Washington Slagbaai park. Wij waren hier hier in januari 2003. Het rif heeft zich hier redelijk snel hersteld van de schade die aangericht is door de orkaan Lenny (in nov.'99). Het is een klein steil aflopend rif dat net buiten de baai ligt en op 10 meter diepte begint. Het is gemarkeerd door een boei. We zagen grote scholen verschillende vissen en grote baarzen, barracuda's, een groene murene en tot slot vonden we op de terugweg van onze duik op 16 meter diepte een slapende verpleegsterhaai van ruim 2,5 meter lengte.Hij lag met zijn kop verscholen onder een grote koraalformatie. Een fantastische duik om nooit meer te vergeten. Ondanks de flinke golfslag die zelfs op grote diepte nog was te voelen.

Nurseshark.jpg (64852 bytes)

6 Nukove: 's Morgens om 7 uur zijn we naar het noorden gereden langs Playa Frans over een slechte weg om te gaan duiken bij Nukove. De kans om stingrays te zien is dan het grootst. Bij Nukove is een klein strandje waar je je spullen kunt achterlaten. Via een smal paadje door het koraal zwem je naar het diepe. Het rif is mooi maar niet speciaal. Wij zagen helaas geen stingrays. Wel een barracuda, een grote groene murene en een steenvis. Het schijnt dat na orkaan Lenny (nov.'99) deze plek grote schade heeft opgelopen.

.

Nukove

7 Karpata: Bij het landhuis zijn enkele parkeerplaatsen.. Langs een brede betonnen trap loop je naar beneden. Via de resten van een klein piertje ga je het water in. Het rif is op sommige plaatsen een loodrechte wand met  mooie maar ook lelijke, dode gedeeltes. Hier is veel algengroei. Op 30 meter zijn er enkele grotten. Wij zagen veel vissen: yellowtail snappers, keizersvissen, papegaaivissen. Voorbij Karpata begint het beschermde onderwaterpark. Snorkelen en duiken zijn hier niet toegestaan. Er vindt permanent wetenschappelijk onderzoek plaats.

Karpata

8 La Dania's leap: Deze duikplek is makkelijker met een boot te bereiken dan vanaf de kust. Wij hebben deze duik als kantduik gemaakt. Op een klein parkeerplaatsje kun je je auto achterlaten aan de toeristische weg naar het noorden. Vervolgens loop je met je volledige uitrusting langs een geitenpaadje richting de zee. Vanaf de rotsen ongeveer 3 meter boven het water spring je erin (duikbril goed vasthouden!!). Dit is een driftduik naar Karpata. Je duikt met de stroom mee richting Karpata zo'n 300 meter verderop. De loodrechte rifwand is hier prachtig begroeid met hard en zacht koraal. We zagen een schildpad maar verder was er weinig vis. Wanneer je bij het landhuis Karpata uit het water komt moet je weer teruglopen naar de parkeerplaats.

9 Rappel: Deze plek is alleen per boot bereikbaar. De boot legt zich vast aan een boei slechts enkele meters van de steile rotswand. Het is hier ook meteen zo'n 10 meter diep onder de boot. Het rif is erg mooi. Dan weer hard koraal dan weer talloze sponzen. We zagen hier grote scholen vis, murenen, veel zeeslakjes (lettuce seasnail) en twee parende kreeften. We konden hier wel uren blijven hangen maar onze duikgids wenkte in de verte alweer want er zaten 2 zeepaardjes dicht bij elkaar. Op het eind van de duik kwam er nog een enorme barracuda te voorschijn uit de overhang die de zee heeft uitgesleten in de rotswand.

11 Ol' Blue: Langs de toeristische weg naar het noorden kom je voorbij 1000 Steps bij Ol' Blue. Het is niet echt een baai te noemen omdat de inham een flauwe insnijding is in het eiland. Een mooie duikplek is het zeker wel. De drop-off is vlakbij dus je kunt meteen met de duik beginnen. Kijk waar de stroming vandaan komt en begin je duik tegen de stroom in. Draai om bij een halve tank. Het rif is schitterend en er zijn meestal veel kleine vissen, maar ook murenen. In het ondiepe hadden wij een zeepaardje gevonden. Toen we terugkwamen was de auto opengebroken, er was gelukkig niets van waarde weg maar het was toch vervelend!

Ol' Blue

14 1000 Steps: We waren hier al zo vaak langs gekomen maar hadden het nooit aangedurfd. Deze duikplek nodigt ook niet echt uit om te gaan duiken. Met de auto "klim" je naar het gebouw van de Trans World Radio terwijl je de zee steeds verder beneden je ziet. Dan parkeren en dan ruim 60 treden (geen 1000 !!) omlaag naar het keienstrand. Met lood en flessen is het toch een klim. Na een schitterende duik met grote scholen sardienen (masbangu in 't papiaments) kwam nog het ergste: met lood en flessen de trap weer op....

1000 Steps

15 Weber's Joy: De  tweede duikplek die je tegenkomt als je de toeristenweg oprijdt. Er zijn slechts 2 parkeerplaatsen rechts van de weg en een klein paadje (links) naar beneden naar het water. Het rif is hier erg mooi, jammer dat er veel stroming stond; ook dat is uitzonderlijk op Bonaire. We zagen hier een grote barracuda.

18 Barcadera: Ten noorden net buiten Kralendijk  ligt deze plek. Je moet wel even de weg weten (de afslag bij de tennisbanen) dan kom je op een steiger uit en kun je te water gaan. Eruit is ook te doen want er is links een trappetje. Wij hadden deze dag slecht zicht en dat komt niet vaak voor op Bonaire. Het had de afgelopen dagen erg veel geregend. We hebben "verstoppertje gespeeld" met een grote nieuwsgierige "mutton-snapper". Het rif is hier gespaard gebleven voor Lenny.

22 Small Wall: Het rif is een steile wand die  prachtig begroeid is met hard en zacht koraal in vele kleuren. Hier ligt een oud begroeid anker en er is een kleine grot. Ook deze plek is bereikbaar per boot. Als je over het land gaat, moet je weten waar je tussen de huizen door kan lopen. 

23 Cliff: Deze plek is ook bereikbaar per boot. Als je over het land gaat, moet je weten waar je tussen de hotels door kan lopen. Je mag je auto niet  op hotelterrein aan het water parkeren; dus is het ver lopen. Het rif is een steile wand die redelijk begroeid is. De orkaan Lenny  heeft hier ook zijn sporen achtergelaten. We vonden een zeepaardje.

24 Buddy Dive (huis)rif: Wij deden hier een checkdive. Een weinig spectaculair rif; veel dood koraal. We zagen o.a. een gele frogfish.

Yellow frogfish.jpg (35692 bytes)

Yellow frogfish

30 Town Pier: Dit is een plek voor een nachtduik die je minstens eenmaal gemaakt moet hebben. Je moet vooraf permissie vragen aan de havenmeester. Er kan immers een boot aanmeren en daarom kan het gevaarlijk zijn. Je duikt tussen de pijlers van de pier die fantastisch mooi begroeid zijn met rode, gele, paarse buissponzen, oranje kelkkoraal. Deze prachtige kleuren vormen een schril contrast met het donkere omringende water. Dit heeft een mysterieus effect. Het visleven is uitbundig: verschillende soorten krabben, zeepaardje, oranje frogfish, spotted drum, scorpionfish.  De zeebodem is helaas bezaaid met afval. In een autoband woont een murene.

Rode Frogfish.jpg (62225 bytes)

Oranje frogfish op een rode spons

31 Calebas Reef of Playa Paribe: Eigenlijk het huisrif van de Dive-Inn in Kralendijk. De duikschool waar we meestal de apparatuur huren. Mooi begroeid rif en ideaal voor een nachtduik. De laatste tijd schijnt er een frogfish zijn intrek te hebben genomen.

 35 Bachelor's Beach: (Fondu di Kalki). Vlakbij het vliegveld gelegen duikplek. Je kunt je auto "boven"  parkeren waarna je met een trapje naar beneden gaat waar een klein zandstrandje is. Vervolgens zwem je naar het rif en begin je je duik. Wij vonden het koraal hier erg dood en hebben niet veel spectaculairs gezien, behalve een grote tarpoen en een nieuwsgierige barracuda.

40 Hilma Hooker: Een van de weinige wrakken die je kunt bezoeken op Bonaire. De plaats ligt in het zuiden en is eenvoudig te vinden. Wanneer je bij de gele steen (waar de naam op staat) naar de zee kijkt dan zie je 3 boeien. Als je bij de linkerboei omlaag gaat dan kom je bij de boeg van het wrak uit. Dit is een groot schip wat in ongeveer 1987 is gezonken en nog weinig begroeid is. Het ligt evenwijdig aan het strand tussen twee riffen in. Het zicht was niet echt goed toen wij er waren en wij hadden dan ook snel meer interesse voor het dubbele rif.

41 Angel City: Zoals op vele duikplaatsen in het zuiden van dit eiland vind je ook hier een dubbel rif wat mooi begroeid is met verschillende soorten koraal. Wij zagen hier diverse soorten vissen en als hoogtepunt een grote groene murene en een grote black margate. In het ondiepe was er slecht zicht, vanwege het zand en de stroming.

                                         

47 Salt City: Duikplek in het zuiden van Bonaire vlak naast de grote zoutpier van AKZO. Er ligt hier ook een dubbelrif wat de moeite waard is om te onderzoeken. Toen wij er waren stond de stroming landafwaarts. Door de afwisseling tussen rif en zandgebied een boeiende duik.

48 Salt Pier: Eveneens als bij Town Pier moet je toestemming vragen bij de havenmeester om hier te mogen duiken. Je kunt ook hierheen gaan als de divebus er staat want dan hebben zij permissie aangevraagd. De pijlers zijn mooi begroeid met verschillende kleuren buissponzen. Het visleven is enorm: veel kleine barracuda's,  french- en queen angelfish, sergeant-majoor, papegaaivissen, scholen geelstaartsnappers. Nieuwsgierige grote tarpons (ruim 1 meter) die gedurende de duik met ons meezwommen.

Saltpier.jpg (48319 bytes)

50 Tori's Reef: De zoutwater inlaat voor de zoutpannen bestaat uit een klein kanaaltje. Hier kun je gemakkelijk de zee ingaan. Je hebt namelijk geen last van golfslag. Het is wel een flink stuk snorkelen naar de drop-off. Het rif is hier niet echt mooi. Op sommige plekken vonden wij het een koraalkerkhof. We zagen enkele murenen en aan het einde van de duik hebben we minutenlang met een grote gevlekte adelaarsrog gezwommen. Deze zwom op zijn gemak voor ons uit, af en toe zijn kop in het zand stekend op zoek naar voedsel. Fantastisch!

Spotted eagleray

51/52 Margate Bay / White Slave: Deze twee duikplekken liggen nagenoeg naast elkaar (ongeveer 700 meter). Als de stroming goed staat dan kun je bij Margate Bay te water gaan en met de stroming mee naar het noorden drijven om bij White Slave er weer uit te komen. Je moet dan wel teruglopen naar je auto of er moet iemand zijn die je weer oppikt. Wij vonden het een mooie duik. Wij zagen vele verschillende vissen en enkele grote tarpoenen en in het blauw "hing" een grote barracuda.

White Slave

57 Red Slave: (Kas di Katibu) Duikplek in het uiterste zuiden van het eiland. Hier maakt de weg bijna de ronding naar de noordkant. Meestal komt de stroming van de "goede" kant en kun je hier een aardige driftduik maken. We hebben hier ook wel eens een duik afgebroken omdat de stroming "verkeerd stond". Wij konden er niet tegenin zwemmen en de kans bestaat dat je uiteindelijk in Venezuela uitkomt. Het rif  is een steile drop-off begroeid met (alleen) zachte koralen. Er is een kleurrijk visleven; wij zagen o.a. barracuda's en blue- en midnightparrotfish. Het zicht is hier meestal goed. Het rif is in het zuiden heel anders dan in het noorden; minder hard koraal en meer zacht koraal.

Red Slave

Klein-Bonaire:

Dit is het kleine onbewoonde eilandje voor de kust van Bonaire.

Klein Bonaire

E Nearest Point: Vanaf Bonaire de dichtstbijzijnde punt van Klein Bonaire. Wij hebben hier diverse keren gedoken o.a. met een nachtduik. Nachtduiken is op Bonaire erg mooi als je oog hebt voor details. Je kunt allerlei kleine zeesterretjes op sponzen zien kruipen en zodra je er met je lamp op schijnt verdwijnen ze. Het koraal wat 's nachts opengaat is echt geweldig. Het rif is erg mooi begroeid met hard en zacht koraal en metershoge paarse buissponzen. Wij zagen hier een school barracuda's, grote kreeften en enkele tigergroupers.

H Divi Divi: Deze plek in het zuiden van Klein Bonaire is genoemd naar een eenzame divi divi boom die op de kant staat. Met onze close-up lens hebben we hier veel kleine garnaaltjes die in een anemoon wonen op de foto gezet. We zagen ook tigergroupers en barracuda's.

I Rock Pile: Duikplek aan de zuidkant van Klein Bonaire. Het rif is hier regelmatig onderbroken door zanderige plekken met veel zachte koralen. De drop-off loopt vrij steil af naar grote diepte. Wij zijn een aantal malen op deze plek geweest en we hebben hier o.a. het volgende gezien: gele hengelaarsvis (frogfish), groene murene (vrij zwemmend), barracuda's, scholen tarpoenen, grote tigergroupers, en hawksbill schildpadden.

J Joanne's Sunchi: Letterlijk betekent dit "Joanne's kus". Deze plek ligt aan de zuidkant van Klein Bonaire, vlakbij Rock Pile. Het rif is hiermee vergelijkbaar. We hebben hier een aantal keren gedoken. Wij zagen hier  tigergroupers en yellowtail snappers, midnightparrot fish, barracuda's. Eenmaal waren er ook een paar kwalletjes in het water. In jan.'03 was er op 20-25 meter diepte veel algengroei op de harde koralen. Hierdoor vonden wij het rif minder mooi dan jaren geleden.

L South Bay:  Het rif is een steile drop-off die prachtig begroeid is met kleurrijk harde- en zachte koralen. Daartussen zijn zanderige plekken. Het visleven is hier uitbundig. Wij vonden hier een gele hengelaarsvis (frogfish) en een zeeslang. Bij een van onze duiken op deze plek kwam er een grote (2 meter) groene murene vrij zwemmend voorbij.

Groene Murene

N Forest: De drop-off loopt hier steil af naar 42 meter. Toen wij hier waren was het voor Bonaire ongewoon wild water; veel golven. Op deze plek kregen we voor het eerst een queen angelfish goed poserend op de foto.

O South West Corner: De naam zegt het al; deze plek ligt in het zuidwesten van Klein Bonaire. Ook hier wordt het rif soms onderbroken door zanderige plekken. Prachtig begroeide "tuinen" van zacht- en hard koraal.

R Sharon's Serenity: Ook gelegen in de luwte van het eiland, de wind heeft hier minder vat op de golven waardoor er meestal weinig stroming is. Wanneer de wind "fout" is heb je hier ook slecht zicht. Ook deze duikplaats is de moeite waard. Prachtig gevormde zacht koraalformaties. Wij zagen weer grote tiger groupers die in een "poets station" hingen, grote schorpioenvissen, veel queen angel vissen en murenen. Ook kwam een grijze rifhaai (1.5 meter) eventjes boven het rif kijken om daarna weer snel te vertrekken.

T Mi Dushi: Valkbij Yellowman gelegen aan de beschutte kant van het eiland. Prachtig koraalrif met veel vis. In het ondiepe (8 - 12 meter) kwamen we een hawksbill schildpad tegen en aan het eind van de duik zwom er een kleine grijze rifhaai voorbij.

U Yellow Man: Op de kaarten heet deze plek ook wel Carl's Hill. Op deze plek hebben wij vele jaren geleden de laatste duik voor ons O.W.-brevet gehaald en heeft dus nog steeds een apart plekje in ons hart. Het is een schitterende duikplaats omdat de koralen dicht op elkaar staan in hun strijd om het licht. Daartussen bevinden zich vele schuilplaatsen voor allerlei vissen. Je vindt hier ook veel "cleaning stations" waar grote vissen hun rug en gebit laten reinigen. In het ondiepe onder de boot moet je altijd even zoeken naar schildpadden die je hier meestal wel vindt. Bij een hele grote spons vonden we een zeepaardje. Verder vele grote tiger Groupers en een grote school sardientjes (zonder blik).

W Ebo's Special: Prachtig koraalrif met veel verschillende soorten vissen. Wij zagen o.a. een grote groene murene en veel grote groupers.

Z Sampler: Deze plek hebben we eigenlijk alleen 's nachts bezocht. Een beschrijving van het rif is dan ook niet gemakkelijk. We zagen veel slapende papagaaivissen, zwemmende murenen, kreeften, doktersvissen en een octopus. Onze divemaster (Sandra) vond zelfs een steenvis (scorpionfish); overdag is dat al niet te doen laat staan 's nachts.