Curaçao

 

 

Duiken met dolfijnen op Curaçao

 

Curaçao is een fantastisch eiland, tenminste als je van zon, zee en duiken houdt. Maar ook voor de niet-duiker heeft Curaçao veel te bieden.  Het leven in de tropen speelt zich voornamelijk buiten af. Het is heerlijk om 's avonds aan zee nog een glaasje te drinken wanneer de avond de grootste hitte van de dag heeft weggeveegd. Op veel plaatsen vind je live-muziek en veel Curaçaoënaars gaan naar deze plekken om te dansen. Salsa en merengue zijn hier populair! Op veel plaatsen zijn er "happy hours" en er zijn diverse festivals op het eiland. 

Curaçao is rijk aan historie. Je kunt er oude landhuizen bezichtigen uit de koloniale tijd. Curaçao heeft een groot aantal musea die echt het bezoeken waard zijn. Ook de stadsarchitectuur van Willemstad is heel interessant. De moeite waard is een bezoek aan het museum Kura Hullande. De tentoonstelling is gericht op de periode van de slavernij. Een periode waar Nederland niet trots op hoeft te zijn.

De begroeiing op Curaçao bestaat voornamelijk uit een droge vegetatie. Het Christoffelpark is zeker een bezoek waard, ook kun je de Christoffelberg beklimmen en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht, tenminste als het niet bewolkt is. I.v.m. de warmte kun je het beste deze klim maken in de vroege ochtenduren.

Huisje langs de weg naar westpunt

Christoffelberg

Het eiland heeft vele mooie baaien met een azuurblauwe zee en witte stranden. Het allermooiste is natuurlijk onder water te vinden. (Zie duikplaatsen). Hieronder zie je bijvoorbeeld Daaibooi. Je kunt hier heerlijk snorkelen en soms naar de vissers kijken.

Daaibooibaai

Vissersboten op het strand bij Daaibooi

Henk is op Curaçao geboren en heeft er ongeveer 10 jaar gewoond. Samen zijn wij inmiddels tientallen keren op Curaçao geweest en we hebben bijna op alle duikstekken die er zijn op dit eiland gedoken. Het water is er het hele jaar plusminus 27 graden Celsius en boven water is het in de schaduw al gauw zo'n 33 graden. In tegenstelling tot Bonaire zijn veel duikplekken over land slecht bereikbaar en vaak ben je aangewezen op een bootduik. Ook is vaak de drop-off ver van het strand en moet je ver zwemmen.

Groene leguaan

Uitzicht op Willemstad vanaf het dak van het Plaza hotel

De keuze voor een duikschool is lastig. Als je kiest voor een duikschool aan de oostkant van het eiland (hier is het Curaçao Marine Park) dan kom je niet op plaatsen aan de westzijde en omgekeerd. Het beste kun je dus naar verschillende scholen gaan. Ook kan je een auto huren en kantduiken maken. Wij hebben gedoken bij Lions-Dive (naast het SeaQuarium; tegenwoordig Ocean Encounters), bij Scuba Do in de Jan Thielbaai, bij Habitat (Hotel Habitat) en ook bij All-West op Westpunt. Eenmaal hebben we duikapparatuur gehuurd bij duikschool Wederfoort. Deze school ligt dicht bij de stad in Boca San Michiel. Het is tevens de oudste duikschool op Curaçao. Bij de shop is een restaurant en een groot terras boven het water. Je kunt hier heerlijk relaxen onder een parasol met een fantastisch uitzicht over de blauwe zee.

Wat betreft het huren van een accommodatie hebben wij minder ervaring; wij verbleven meestal bij vrienden/kennissen. Wij hebben wel eens 2 nachten gelogeerd in het appartementencomplex "The Pearl of the Caribbean" (e-mail:pearl@cura.net) wat ons qua accommodatie goed is bevallen, maar het ligt in Koraal Tabak, ver van de stad . In de periode van Kerst en nieuwjaar 2001 en 2002 verbleven we in het gloednieuwe resort Livingstone bij Jan Thiel. Zeer luxe accommodatie maar doordat het erg nieuw was, was er nog weinig sfeer. De duikschool op het strand van Jan Thiel (Scuba Do) is goed uitgerust en zijn flexibel met de verhuur van spullen. Op het terras kan je na je duik nog even lekker napraten en relaxen.

Een auto huren is ook op Curaçao een must. Een uitstekend en vertrouwd adres is GenG autoverhuur. (Goed en Goedkoop) je kunt ze hier e-mailen. De supermarkten hebben een breed assortiment met alles wat je ook in Nederland kunt kopen (maar dan iets duurder), b.v. het huismerk van Albert Heijn en de groenten van HAK. Het kraanwater is uitstekend van kwaliteit, het wordt uit zeewater gedistilleerd en het is daardoor minder hard (minder kalk) dan het Nederlandse kraanwater. Op Curaçao  kun je overal geld pinnen bij geldautomaten (bankomatico). De vertrekbelasting op Curacao is Naf 36,- (Antilliaanse gulden) of $20,-.

Landhuis Brievengat

 

   

Duikplaatsen                                

 

Links:

Lions dive
Curacao.com
Curaçao.pagina.nl
Curacuracao.com
Curacaoinfo.nl
Duikschool Wederfoort
Curacao seaquarium
Duikcentrum Scubado
Livingstone resort

Porto Mari