natuurkunde

Staande longitudinale golf - klankkast

Deze applet behandelt resonantie van longitudinale golven in een klankkast.
This browser doesn't support HTML 5 canvas!Applet: Walter Fendt
www.walter-fendt.de


Resonantie

Het geluid van een enkele gitaarsnaar is zwak. Daarom heeft een akoestische gitaar een klankkast. Als je het instrument bespeelt trillen niet alleen de snaren maar resoneert ook de lucht in de klankkast. De resonerende lucht versterkt het geluid van de snaren.
Gitaren, violen, piano's - niet alleen snaarinstrumenten hebben een klankkast. Ook de 'buis' van een fluit is een klankkast. Door de fluit aan te blazen breng je de lucht in de buis in resonantie. De lengte van de klankkast varieer je door meer of minder openingen te sluiten.
Resoneren is optimaal meetrillen, waardoor een staande golf ontstaat. Een staande golf ontstaat door interferentie van lopende golven. Buiken ontstaan op plaatsen waar de golven elkaar optimaal versterken, tot een extra heftige golf. Knopen ontstaan waar de golven elkaar uitdoven.

De applet

Bovenaan zie je een model van resonerende lucht in een klankkast. Je ziet een staande, longitudinale golf. De witte bolletjes stellen trillende luchtmoleculen voor (in het echt met een veel kleinere amplitude en een veel grotere snelheid).