WK IJshockey Topdivisie, Group B in Herning

Een impressie

Het stadion in Herning (Jyske Bank Boxen) is een multi purpose arena, met de onderste rangen als inschuifbare tribune. Dat maakt een wat geïmproviseerde indruk. Voor ijshockeywedstrijden kunnen er zo'n 11.000 bezoekers herbergen. Voor WK duels is de capaciteit 10.800 toeschouwers. Op 6 mei staat de wedstrijd Letland-Finland geprogrammeerd. Veel Letse supporters aanwezig. De grote Finse ster Sebastian Aho (Carolina Hurricanes) scoorde twee doelpunten, waarvan één na een interceptie. Hij cirkelde in het aanvalsvak en kreeg plots de puck toegespeeld van een Letse verdediger. Met een nauwelijks waarneembare aanzet scoorde hij met een polsschot via de five hole van goalie Kristers Gudslevskis (Bridgeport Sound Tigers (AHL)). Eerder had Aho al in de tweede minuut gescoord. Finland won met 8-1, waarbij de NHL ploeggenoot van Aho, Teevu Teravainen, tot Man van de Wedstrijd werd uitgroepen. 2 goals en 2 assists. Sebastian overtrof hem zelfs met 2 goals en 4 assists.

Donderdag 10 mei treedt Canada, met Connor McDavid, aan tegen Noorwegen. Maar voordat de wedstrijd begint hoor ik in de Fanzone opeens een Nederlandstalig lied van Guus Meeuwis. En later ook nog een rap in onze taal. Verbazingwekkend. In het duel stelt ook Connor niet teleur. Hij scoort al na 1.23. McDavid scoorde nog tweemaal en was cruciaal in de 0-5 zege. Wat een schaatstechniek heeft hij en wat kan hij snel schaatsen. Gelukje voor mij dat de Edmonton Oilers de Play-Offs niet hadden gehaald.

In mijn laatste wedstrijd op zaterdag 12 mei staat Canada tegenover Finland. Buiten lopen een drietal supporters met Tilburg Trappers shirts (o.a. Van den Heuvel en Bastings zie ik als namen op de shirts). Zij zijn heel druk in gesprek met Duitse fans van Oberliga Nord teams. Op het ijs het duel tussen de toppers Sebastian versus Connor. Onder de 9319 toeschouwers zijn minstens 6500 Finnen. Zij maken er een thuiswedstrijd voor Suomi van. Luidkeels vuren de Finnen hun ploeg aan. En het werkt. Na de eerste periode is de stand 1-3. En coach Bill Peters ruilde na het derde doelpunt doelman Curtis McElhinney in voor Darcy Kuemper (Arizona Coyotes). Hij houdt lang stand. Tot een dubbelslag van de Finnen in de slotperiode. Eeli Tolvanen scoorde op 45.17 en Teuvo Teravainen na 45.27. Alle Finnen gingen uit hun dak. En toen waren er ook spreekkoren voor doelman Harri Säteri. Na afloop mocht hij dan ook naar voren komen om zijn cadeau voor Man-of-the-Match in ontvangst te nemen. Naar buiten lopend de halfduisternis in zie ik opeens J. Waalboer achterop een shirt staan. Kortom ik was niet de enige Nederlander in Herning.

Foto's Latvia-Finland - IIHF World Championship 2018 - Herning, Denmark 6 May 2018

Foto's Canada-Norway - IIHF World Championship 2018 - Herning, Denmark 10 May 2018

Foto's Canada-Finland - IIHF World Championship 2018 - Herning, Denmark 12 May 2018

Video's:Terug