BelgiŽ bij de Europese Kampioenschappen ijshockey in 1927

De internationale Federatie, LIHG, had besloten om de EK 1927, van 24 tot 30 januari in Wenen, Oostenrijk, via voorrondes in drie groepen te laten spelen. En daarbij de beste drie teams van het EK in het jaar daarvoor als groepsleiders aan te wijzen. Als vertrouwensman van LIHG president Paul Loicq verrichte de president van de Oostenrijkse IJshockeybond, Oskar Schlesinger, de loting op dinsdag 11 januari 1927. Dat leidde tot de volgende groepsindeling:

Vlak voor het EK meldden Zweden en Franrijk zich af. Korte tijd later berichtten ook Zwitserland en ItaliŽ dat zij niet zouden aanreizen voor het EK. Alle vier landen voerden ziekte en problemen met vakantie opname door nationale teamspelers als redenen op. Maar speculaties waren er dat de groepsloting de landen onwelgevallig was. En dat dat mede een reden was om af te zeggen. De zes teams overgebleven teams speelden een halve competitie. Oorspronkelijk waren de volgende spelers voor BelgiŽ aangemeld: Later kwam keuzeheer Paul Loicq met een andere selectie, zoals Jan Casteels in zijn boek, 90 jaar ijshockey in BelgiŽ, publiceerde. Maar toen puntje bij paaltje kwam kwamen de volgende spelers voor BelgiŽ op het ijs:

V.l.n.r.: Louis Frank, Louis de Ridder, Willy Kreitz, doelman Hector Chotteau, Albert Collon, Roger Bureau en David Meyer. Pierre van Reysschoot ontbreekt op de foto.

Andrť Poplimont kwam niet als speler in actie. Hij fungeerde tijdens de EK als scheidsrechter. Dat deed LIHG president Paul Loicq overigens ook. Andrť leidde o.a. de openingswedstrijd van het toernooi, Oostenrijk tegen Hongarije en Paul Loicq nam o.a. de andere wedstrijd die dag voor zijn rekening: Duitsland versus Tsjechoslowakije. Ook in de rest van het toernooi fungeerden beide heren als arbiter.

De Belgische ploeg en officials waren in hotel Erzherzog Karl ondergebracht. De kansen voor de Belgische ploeg werden in de ijshockeywereld niet al te hoog ingeschat. Maar men onderkende wel aanstormende talenten in de ploeg. En belichtte de snelheid en schaatstechniek en de internationale routine van de ploeg. Ook de hoge mate van sportiviteit gaf men de spelers na. Met name roemde men doelman Hector Chotteau en aanvaller Andrť Poplimont.

Op dinsdagavond 20.30 uur 25 januari 1927 trad BelgiŽ voor 2000 toeschouwers op de Weense kunstijsbaan aan tegen Tsjechoslowakije. Het Belgische team bestond uit doelman Hector Chotteau, verdedigers Louis Frank en Roger Bureau en de aanvallers David Meyer, Willy Kreitz en Pierre van Reysschoot. Reserve waren Louis de Ridder en Albert Collon. De Belgen creŽren kansen bij de vleet. Maar de Tsjechische doelman blijft overeind. Totdat de kleine Willy Kreitz in de vijfde minuut aanzet voor een aanval samen met Pierre van Reysschoot. Willy Kreitz scoort 1-0. Daarop komen de Tsjechoslowaken machtig opzetten. Maar doelman Hector Chotteau is onoverwinnelijk. In de 21ste minuut wordt Willy Kreitz vanuit het midden op de linkerflank aangespeeld. Als door de duvel bezeten schaatst hij op doel af en scoort met een fraai schot 2-0. Nadat in de tweede helft Hector Chotteau zijn team door een mindere periode sleept is de slotfase van de match weer voor de Belgen. Met een onvoorstelbaar tempo rollen de aanvallen richting het Tsjechoslowaakse doel. Maar de stand blijft 2-0 voor BelgiŽ. Het was tot dan toe de topwedstrijd qua niveau van het nog jonge toernooi. Met Willy Kreitz als absolute uitblinker. (Overigens spreekt een andere (naar mijn idee minder betrouwbare bron) over de openingsgoal in de vijfde minuut en de 2-0 in de 18de minuut)

Woensdagmiddag 17.00 uur was de eerste face off tegen Hongarije. BelgiŽ komt in dezelfde opstelling op het ijs. 1500 bezoekers trekt het duel. Roger Bureau lukt de 1-0 in de negende minuut. Na veertien minuten geeft David Meyer voor en Willy Kreitz scoort, 2-0. In de tweede helft domineert BelgiŽ totaal. Eerst scoort Pierre van Reysschoot met een afstandschot. Willy Kreitz, in stelling gebracht door Louis Frank, tekent voor 4-0. Een offside goal van Willy Kreitz kan geen genade vinden in de ogen van de Tsjechische scheidsrechter Jaroslav Rezac. Goals van Willy Kreitz en David Meyer maakten de 6-0 zege perfect. (Een ander bron maakt gewag van een solo van doel tot doel van Willy Kreitz voor de 2-0.)

Op de vierde toernooidag, donderdagavond om 21.00 uur, komt het tot het toptreffen tussen de beide nog ongeslagen teams, Oostenrijk en BelgiŽ. De publieke belangstelling voor dit topduel was zo groot dat de politie had moeten ingrijpen door de toegangspoorten te sluiten. 7000 tot 8000 mensen waren op de - naar men aannam - besslissende wedstrijd afgekomen. En vele honderden bleven aan het hek staan om het scorebord in de gaten te kunnen houden en onvertraagd het verloop en de einduitslag van de wedstrijd te vernemen. Met goed combinatiespel zet BelgiŽ aanvankelijk de toon. Maar Kreitz en Van Reysschoot vinden een sterkere verdediging tegenover zich dan de Oostenrijkse aanvallers. En ondanks heroÔsche daden van doelman Hector Chotteau moeten de Belgen in de de tweede helft buigen, 0-1. De Belgen komen nog sterk opzetten, maar weten niet te scoren. En ondanks een optisch overwicht verliest de ploeg van David Meyer. De bezoekers kregen een klassewedstrijd voorgeschoteld. Aan Belgische zijde kregen Hector Chotteau, Willy Kreitz, David Meyer en Roger Bureau lof toegewuifd.

Vrijdagavond om 20.00 uur stond BelgiŽ voor 5000 toeschouwers tegenover Polen. De zware wedstrijd tegen Oostenrijk zat de Belgen nog in de benen. Alleen Willy Kreitz en in mindere mate Pierre van Reysschoot en Roger Bureau wisten op de top van hun kunnen te presteren. Hector Chotteau had in het doel een mindere dag. Meteen al in de tweede minuut valt de 0-1. Maar nauweljks een minuut later weet Willy Kreitz de gelijkmaker binnen te tikken, 1-1. Nadat Pierre van Reysschoot zijn straf van een minuut heeft uitgezeten markeert hij, na een solo door de Poolse verdediging, in de vijfde minuut met een scherp schot de 2-1. Maar korte tijd later is de stand weer geljk, 2-2. Polen dringt hevig aan. Maar het Belgische bolwerk houdt stand. Zo waar weten de vermoeide Belgen er nog een heus slotoffensief uit te persen. Maar in de stand komt geen verandering. Willy Kreitz, geroemd als technisch beste speler van het toernooi) en Pierre van Reysschoot waren in dit duel de beste Belgen. (Een andere bron spreekt van de 2-1 door Van Reysschoot in de achtste minuut).

Op de slotdag zaterdag 29 januari 1927 traden de bij het publiek ongemeen populaire Belgen om 17.00 uur aan tegen Duitsland. Het was de beste match van het toernooi. Waarbij de verdediging ditmaal de klasse van de aanval evenaarde. En een fenomenale Chotteau alle pucks uit het doel ranselde. Willy Kreitz schiet op doel. De Duitse doelman geeft een rebound. Uit de opvolgende scrimmage weet David Meyer het net te vinden, 1-0 in de twaalfde minuut. Een fraaie 1-2 tussen Louis Frank en Pierre van Reysschoot rond Pierre feilloos af. En in de achttiende minuut tilt hij de stand naar 2-0. Na de pauze is het geruime tijd eenrichtingverkeer op het Bbelgische doel. Maar de Duitse krachten laten op een gegeven moment na. Met name Pierre van Reysschoot lost wat gevaarlijk schoten. Roger Bureau krijgt in de zestiende minuut een machtig schot van de Duitse ster Gustav Jaenicke in zijn gezicht en stort neer. Maar hij verbijt de pijn en blijft op het ijs. Twee minuten later passt Pierre van Reysschoot perfect op Willy Kreitz die voor de 3-0 tekent. In de allerlaatste fase plukt doelman Chotteau met een duik de puck van de stick van een Duitse aanvaller en voorkomt een zeker lijkend doelpunt. En boekt door zijn sterke optreden een shut out. (Volgens een andere bron gaf David Meyer de assist op de 3-0 van Willy Kreitz).

Daarmee glipten de Belgen voorbij de Duitsers in de eindrangschikking en pakten de zilveren plak. En dat was niet het enige tastbare dat de Belgen aan het EK overhielden. Ook de voor het eerst (door de de oosternijker Dr. Alfred Schwarz) beschikbaar gestelde Fair Play Cup viel de Belgen ten deel. Paul Loicq gaf na afloop aan verrast en blij te zijn met het voortreffelijke spel van Hector Chotteau en Willy Kreitz. In de topscorerslijst deelde Willy Kreitz de eerste plaats met zes treffers met de Oostenijker Lederer en de Duitser Jaenicke. Peirre van Reysschoot kwam op vier doelpunten uit. David Meyer scoorde tweemaal en Roger Bureau eenmaal (Op basis van de bronnen kom ik tot zeven doelpunten voor Willy Kreitz en drie door Pierre van Reysschoot. Kennelijk is een van de doelpunten toegekend aan Willy Kreitz daadwerkelijk gescoord door Pierre van Reysschoot. Of was Willy Kreitz werkelijk de absolute topscorer?).

Op zondag 30 januari vond een All Star wedstrijd plaats tussen de beste Europeanen en een Canadees team bestaande uit in Parijs, Berlijn en Wenen spelende studenten. In het Europese All Starteam was Hector Chotteau eerste doelman en ook verdediger Pierre van Reysschoot en natuurlijk aanvaller Willy Kreitz waren van de partij in het blok van vijf veldspelers. Pierre van Reysschoot was de koning van de verdediging en wist keer op keer de Canadezen de puck van de stick te plukken. Willy Kreitz scoorde in de zeventiende minuut de 1-0. Kort daarop gevolgd door de gelijkmaker. Na de pauze staan Willy Kreitz en Hector Chotteau reserve. Nadat de Canadezen in de tweede helft hadden gescoord richtte het publiek zich op Willy Kreitz. Met spreekkoren werd zijn naam gescandeerd als redder in de nood. Maar hij kwam niet meer op het ijs. Team Canada wint met 1-2. En dat mede omdat de beste man Willy Kreitz slechts voor de pauze in actie kwam. Overigens leidde Paul Loicq het duel.

Aangedaan door de goede atmosfeer in het Oostenrijkse bleven een aantal Belgen nog voor een tweede wedstrijd tegen Team canada. Op 1 februari stond Hector Chotteau in het doel en kwamen Albert Collon, Louis de Ridder en David Meyer ook in actie. Ditmaal overtroefden de Canadezen het sterk verzwakte Europese team totaal, 2-8.
De volgende dag speelde een Europese combinatie tegen Tsjechoslowakije. Hector Chotteau en Louis de Ridder maakten deel uit van Team Europa dat met 4-5 de vlag moest strijken.

Terug