Belgische Bekerfinale 2013-02-02 - HYC Herentals - Leuven Chiefs 10-2

 

Na een voorspoedige rit uit Den Haag en een mooie wandeling in de Voerstreek (Fouron-le-Comte) is er de moderne architectuur van Mediacitť. Een zeer fraaie ijshal van binnen. Een mirakel in deze tijd van financiŽle malaise. Ondanks dat het een prachtige hal en ijspiste is hoor ik hier daar een paar kleine minpuntjes. Coach Danny Geysbreghs:"De kleedkamers zijn een beetje klein uitgevallen. Maar, zo'n man of tien passen er wel goed in." Voor de toeschouwers is het zicht op de ijspiste niet van iedere plek optimaal, volgens Joep Meijsen van ijshockey.com. De Chiefs zijn nog altijd zonder aanvalsleider Joris Peusens. Nog steeds niet hersteld van een blessure opgelopen tegen Amsterdam een jaar geleden. Als ik het wel heb. Dan haalt Leuven coach Danny Geysbreghs z'n smartphone tevoorschijn en laat en foto zien van pakweg drie-en-een-halve maand geleden. Daarop staat Olivier Bouchard rustend op een knie met zijn gezicht naar de boarding. Achter hem staat Tunnhout doelman Wim van den Hout die met zijn stick uithaalt naar de Chiefs-aanvaller. In eerste instantie leverde dat de Nederlandse doelman een schorsing van een jaar en 1000 Euro boete op. White Caps ging in beroep. De uitspraak van de beroepscommissie was nog desastruezer voor Van den Hout. Een schorsing van drie-en-een-half jaar. Danny:"Olivier is teruggereisd naar Canada voor onderzoekingen. En het is zo dat hij nog steeds niet kan studeren. Waarvoor hij naar BelgiŽ was gekomen. Van diverse grote clubs, o.a. Tilburg, heeft hij aanbiedingen gehad. Maar steeds was zijn antwoord nee. Hij zei steeds dat hij hier was gekomen om te studeren. En dat bewijst wel hoe belangrijk dat studeren voor hem is. En dat hij dat nu nog steeds niet kan... Overigens heeft dat ook gevolgen voor het Nationale team. Daar heeft hij al voor afgezegd." Volgens afspraak mag HYC maar twee van de vier buitenlanders opstellen. Ik was erg benieuwd of dat voor coach Bill Morgan hoofdbrekens had opgeleverd. Bill:"Nou, eigenlijk niet. Ik heb er wel gedacht om voor een aanvaller en een verdediger te kiezen. Maar Bryan Main is licht geblesseerd. (Kevin Underschute's naam noemde Bill overigens niet). Dus dan toch maar twee aanvallers. Bovendien zijn Tyler en Matt al wat langer bij Herentals dan de andere twee. Overigens is Dries Leirs aan zijn schouder geblesseerd geraakt, tijdens de laatste wedstrijd. Ik heb het zelf niet gezien. Hij speelt niet, maar ik geloof dat hij wel zij uitrusting aantrekt." Toen kwam Joep Meijsen met het verhaal dat hem was verteld dat HYC doelman Bjorn Steijlen niet mocht opstellen. Maar ik had Bjorn's naam al gezien in het programma en hem al op het ijs gezien bij het inspelen. KBIJF-bestuurslid Marc Verlinden verwees dit verhaal resoluut naar het rijk der fabelen. M.a.w. Bjorn Steijlen is gewoon de startende doelman bij HYC en veteraan Christophe van Durme bij Leuven (Lees overigens ook het korte interview uit 2002 met Christophe van mij).

Voordat de match daadwerkelijk begint is er eerst een ceremoniŽle face-off, waarbij de voorzitter van de Luxemburgse ijshockeybond, Monique Scheier, tezamen met de voorzitter van de KBIJF, Pascal Nuchelmans, die voor hun rekening nemen. En ook is er natuurlijk het volkslied.

En Tyler Melancon van HYC doet wat hij zop vaak praktiseert. Hij schaats over de hele lengte van het ijs en geeft dan vanachter het doel voor in de slot. Ben vercammen schiet naast. In de eerste twee minuten moet Leuven tweemaal naar het wapen van icing grijpen om de druk van de ketel te halen. Dan op een van de eerste aanvallen van de Chiefs cross check van Ben vercammen op Dries Steijnen aan de boarding. Ben mocht van geluk spreken dat hij er met twee minuten straf vanaf kwam, is mijn mening. Op de powerplay is een solerende Jesse Raekelboom al te ver naast het doel beland om zijn backhander nog effentief te kunneN laten zijn. OP twee schoten van andere Chiefs wordt de puck geroutineerd door Bjorn naar de hoek van de baan gedirigeerd. Dan begint de aanvalsmachinerie van HYC enigszins op gang te komen. Weer een end-to-end rush van Melancon en weer schiet Ben Vercammen net naast. Joep Vercammen verandert de baan van een schot van richting. Christophe van Durme moet ene rebound weggeven. Maar het naschot van Matt Crowell valt letterlijk in handen van doleman Van Durme. Een doorgebroken Ben vercammen weet Van Durme nog te stoppen. Maar een rebound van Joep Vercammen is de Leuvense doelman te machtig, 1-0 na 10.58. Als even later dan de gehaaide Mitch Morgan de puck afpakt van David NorstrŲm en de puck hoog rechtsboven tegen de touwen jaagt is het opeens 2-0 na 11.43. Vincent Morgan schaats alle verdedigers van de Chiefs eruit, maar schiet nog naast. Als hij later vanacher het doel wordt gevoed door zijn broer scoort hij wel, 3-0 na 16.44. En als verdediger Jens Engelen goed meeschaatst en de rebound van een schot van Matt Crowell verzilvert is het al 4-0 (17.58). In de pauze werd het Belgische Nationale team U18 van coach Philippe "Pippe" Cools en zijn assistent Buck Rombouts gehuldigd. Vier van de spelers maken deel uit van Leuven Chiefs 1, namelijk Michael van Egdom, Yoren de Smet, Eric Mondelaers en Frank Neven

Al vrij snel een twee op ťťn aanval van HYC. Vincent morgan speelt niet af op Mitch, maar scoort zelf rechtsboven, 5-0 (23.17). Dan een sublieme pass van Bjorn Steijlen op Ben Vercammen aan de blauwe aanvalslijn. Helaass schiet Ben naast en weet hij deze pass niet met goud te omranden. Even later wqel een mooi driespel van Yente Franssen met Mitch en Vincnet MKorgan. Vrijs simpel kan Vincent daardoor scoren, 6-0 (27.50). Dan lanceert Dean Thurura zeer fraai Vincent Camelbeeck. Vincent geeft Bjorn geen kans, 6-1 na 29.02. Op 30.09 een straf tegen Nils Vroemans. Pierre Camelbeeck ziet zijn schot via de vanghandschoen van de keeper overgaan. In oindertal stichten Tyler Melancon en Matt Crowell gevaar voor het Leuvense doel. Op 32.35 lost Mike Jansen Bjorn Steijlen in het Herentalse doel af. Hij krijgt meteen een rebound van Jesse Raekelboom om de oren, 6-2 na 33.49. Dan mag Ben vercammen weer eens alleen op de doelman afgaan. Ditmaal laat hij Christophe van Durme geen kans en scoort geniaal, 7-2 (34.50). Dat is meteen het sein voor Chiefs coach Danny Geysbreghs om een Time Out te nemen. Maar dat sorteert niet veel effect. Want Matt Crowell scoort binnen de minuut met een vlak schot 8-2 (35.22).

In het slotdeel laat Herentals de teugels flink vieren. Dat schept kansen voor underdog Leuven Chiefs. Maar scoren zouden de Leuvenaren niet meer. Mike Jansen hield in het slotdeel zijn kooitje schoon. Net als ik tegen Joep Meijsen heb opgemerkt dat ik had verwacht dat HYC met gemak de tien moest kunnen halen zorgt Don Geerts met een dubbelklapper, binnen mum van tijd, voor de dubbele cijfers 10-2. Joep:"Je wordt op je wenken bediend".

Het jonge team van Leuven heeft zich kranig geweerd en mag trots zijn op zijn prestatie. Jordan Paulus wordt uitvoerig door de Luikse regionale media geÔnterviewd. En dat wilde het team weten. HYC is natuurlijk de terechte winnaar. Tot ver na het laatste signaal zijn de broers Morgan nog de overwinning aan het vieren.

2013-02-02 Beker van BelgiŽ - HYC Herentals - Chiefs Leuven

Terug