Niki de Herdt leidt Turnhout naar zege

Kampioenschap van België 2012-2013 PLay-Offsfinale 2 24-03-2013; White Caps Turnhout - Leuven Chiefs 6-5

 

Na een 5-1 overwinning van Leuven Chiefs in eigen huis in de best-of-three finaleserie om het Kampioenschap van België was wedstrijd twee in Turnhout op 24 maart 2013. Arbiter Tim Tzirtziganis had de leiding van het duel, waarin beide ploegen in gelijke opstelling als de dag voordien tegenover elkaar stonden.

De wedstrijd begint met een daverende paukenslag. Vanuit de openingsface off, gewonnen door Marek Ziarny, lanceert Peter Bartek op rechts Spencer Heichman. De kleine winger vuurt meteen op doel en na negen seconden is de 1-0 daar! Aan de andere kant speelt Pierre Camelbeeck broer Vincent Camelbeeck vrij in de slot. Het vizier van Vincent is nog niet goed gericht. Zijn flitsende schot gaat over het doel. En meteen al op 0.57 krijgen de Chiefs een uitgelezen kans om gelijk te maken. Tim stuurt Marek Ziarny naar de strafbank voor tripping. Pieter-Jan Wouters en Vincent Camelbeeck nemen het door Neil Bruyninckx gehoedde doel flink onder vuur. Maar Neil stata een zeer goede partij te keepen. Leuven heeft het meeste van het spel, hetgeen uitmondt in schoten op doel van Gijs de Saeger (glove Bruyninckx), David Norström (Neil staat stijf tegen de paal gesposteerd en verkleinde de schothoek voor david effectief) en anderen. Sporadisch duiken de White Caps op voor het doel van Christophe van Durme. Maar een poeier van de blauwe lijn van Peter Bartek, de rebound van Spencer Heichman en een inzet van Niki de Herdt (legguard redding van Christophe) geraken niet voorbij de Leuvense doelman. Dan opnieuw een straf tegen Turnhout. Alexander Verherstreaten moet brommen wegens tripping. Scott Dunn is dan gevaarlijk nemens de Chiefs, maar David Norström is het dichtse bij een doelpunt. Zijn schot schampt de bovenkant van de lat. De slotminuten van de periode zijn voor de withelmen. Thomas Vekemans, Yoeri Smets (schot in de slot vanuit de draaiing) en nadat Marco Piro voor roughing naar de strafbank is gestuurd, Peter Bartek (driemaal) en Spencer Heichman (tweemaal) nemen het doel van Christophe onder vuur, maar de rijzige goalie houdt de poort gesloten.

De tweede periode begint gelijk de eerste. Meteen een aanval van Turnhout en een goal op een verdekt schot van Niki de Herdt. Voor de 2-0 hadden de White Caps echter wat meer tijd nodig vanaf de openingsface off, namelijk 18 seconden. Leuven valt massaal aan. Maar Gijs de Saeger schiet naast en Marco Piro in de vanghandschoen van Bruyninckx. Ook Yoren de Smet lukt het niet de score voor zijn team te openen. Maar Leuven krijgt hulp in de vorm van een uitsluiting van Peter Bartek (slashing). Spencer heichman toont dan dat hij niet alleen aanvallend waardevol is en doelman van Durme biedt de doorgebroken Marek Ziarny parool. Een geweldig schot van Frank Neven gaat naast en op de tegenaanval scoort Niki de Herdt met een backhander de 3-0 (28.05). Geen shorthander, want de straftijd tegen Peter is net twee seconden afgelopen. Na een vechtpartijtje tussen Alexander Verherstraeten en Dean Thurura - beiden ontvangen een dubbele minor voor roughing - breekt Dries Steijnen de ban. Op de linkerflank schaatsend scoort hij rechtsboven met een verwoestend polsschot, 3-1 na 34.53. Daarna krijgt Neil Bruyninckx het druk in het Turnhoutse doel. Maar "aanslagen" van David Norström, Vincent Camelbeeck en Dean Thurura weet hij effectief te neutraliseren.

In de derde periode blijft Leuven druk uitoefenen op het doel van de withelmen. Maar de aanvalsdrift wordt enigszins beteugeld door een cross check straf tegen Chiefs aanvoerder Dries Steijnen. Vanaf de blauwe lijn verrast Peter Bartek Christophe van Durme met een boogschotje, voor 4-1 (45.45). Op de tegenaanval scoort Pieter-Jan Wouters met een schot van de blauwe lijn, 4-2 (46.28). Als Rodriques van den Hout dan voor de tweede maal in de strafbank zit scoort Pieter-Jan Wouters opnieuw van de blauwe lijn, 4-3 na 48.22. Kort daarop de derde uitsluiting van Rodriques van den Hout. "Tja, hij is van Tilburg", is de opmerking van de supporter van Turnhout die naast mij staat. Nadat de ploegen weer compleet zijn lukt Peter Bartek andermaal een goal uit een schot van de blauwe lijn. 5-3 na 52.48. En als Spencer Heichman dan een voorzet van Alexander Verherstaeten verzilvert voor 6-3 (57.17) lijkt de wedstrijd beslist. Maar daar denken de Chiefs heel anders over. Frank Neven schiet door de benen van de goalie in voor 6-4 (57.37). Met een zesde veldspeler voor doelman Van Durme weet Frank Neven ook een pass van Julien Zwikel te gelde te maken, 6-5 na 59.39. Slechts voor enkele seconden staat Christophe dan in het doel om snel weer plaats te maken voor een zesde veldspeler. Vanachter zijn eigen doellijn schiet Niki de Herdt dan net naast het lege doel. Maar geen reden tot treuren. Zijn armen gaan de lucht.

White Caps Turnhout trekt de stand gelijk in de serie en er is een derde wedstrijd noodzakelijk om te beslissen over het kampioenschap. Eingelijk vond ik Leuven de betere ploeg. Homogener, beter samenspelend maakte de ploeg een sterke indruk. Turnhout speelde opportunistisch en ging voluit voor zijn laatste kans. En dat gaf in deze match de doorslag. En zij hebben Niki de Herdt. Onvermoeibaar stuurde hij zij team aan uit vanuit de verdediging. En scoren kan hij ook!

De laatste actie op het ijs is van Alexander Verherstraeten. Hij schaatst op een groepje vrouwen af, naast mij. Hij stopt voor een vrouw met een klein meisje op de arm. Alexander doet zijn handschoen uit en drukt met zijn vuist tegen de glazen boarding. Zijn dochtertje doet dat tegen de andere kant van het glas. Een mooi moment.

Terug