Favoriet redt het niet in de Luikse hel: Finale Beker van BelgiŽ 2014-02-08 White Caps Turnhout - Bulldogs Luik 3-4

 

Vooraf waren de White Caps de (zelfverklaarde) favoriet. Zij hadden al drie van de viermaal Luik verslagen en Turnhout aanvoerder Bjorn Nuijts blaakte van zelfvertrouwen en geloof in de ploeg. Bovendien zou het succes van het winnen van de bekerfinale in zijn laatste seizoen een mooie bekroning vormen. Maar de bekerfinale was geafficheerd in Luik. Dat zich dus gesteund wist door haar fanatieke aanhang. Overigens was White Caps in Luik de thuisploeg vanwege de hogere rangschikking. Bij Turnhout de gelauwerde Neil Bruyninckx in het doel. Jean Cornelis hoedde het doel voor de Bulldogs. Een uur van te voren zit de stemming er al goed in bij de Luikse fans. Beide ploegen betreden met de jongste junioren van hun club het ijs. Het volkslied wordt gespeeld en na de ceremoniŽle face off gaat de bekerfinale dan echt van start.

Spencer Heichman gunt Jean Cornelis het eerste puckcontact (vanghandschoen), als hij de puck met een boog het aanvalsvak in flipt. Tweemaal volgt een icing van Turnhout. Het eerste gevaarlijke schot komt van de stick van Bulldog Slawomir Krzak, de Pool die met buiten bij clubs in zijn vaderland ervaring opdeed in de lagere Noordamerikaanse profligas en de Franse lagere competities. Maar Neil pareert het schot met zijn legguard. Aan de andere kant schiet de nieuweling bij Turnhout, de Kroaat Filip Orescanin, net over. En dat doet ook de Luikse verdediger Frank Neven, die daarvoor handig een pass onderschepte. Mede door een paar straffen tegen Turnhout trekt Luik het initiatief naar zich toe. Maar steeds is daar Neil Bruyninckx, die schoten van o.a. Slawomir Krzak, Alexandre Bremer en Pierre Cornelis weet te pareren. Slechts zo af en toe weet White Caps uit te breken, zoals Marek Ziarny halverwege de periode. Dan een Luiks schot van de blauwe lijn, die via Vincent Camelbeeck traag tussen de bene door van Bruyninckx het doel in glijdt. Geen goal beslissen de arbiters Filip Kalse en Chris Deweerdt. Zij hebben namelijk offside geconstateerd. Maar voorlopig blijft het aardig eenrichtingsverkeer op het Turnhoutse doel. Na een verdedigingsfout mag Alexandre Bremer alleen op de doelman afschaatsen. Hij schiet en via de binnenkant van de rechterarm van Bruyninckx wordt het 0-1 (19.28). Op de volgende aanval scoort Thomas Everart bijna de 0-2.

In de tweede periode komt Turnhout wat sterker uit de startblokken. Joseph Pell schiet nog over, maar Filip Orescanin lukt de gelijkmaker voor 1-1. Via de binnenkant van de legguard van de keeper propte hij de puck in het doel (24.13).Lorenz Luyckx schiet tegen doelman Cornelis op. En Peter Bartek dumpt de puck in het aanvalsvak om te gaan wisselen. Maar de puck stuitert vlak voor Jean Cornelis op het ijs en verdwijnt tussen zijn benen door in het doel. Vanwege offside wordt het doelpunt afgekeurd. Maar Pierre Cornelis en Paul Cornelis komen wel even inpraten op hun doelman Jean Cornelis. Op een break gaat Steven Geyskens voor de linkerbovenhoek, maar er volgt een goede redding van Jean. En net in een drukfase van Turnhout scoort Slawomir Krzak de 1-2 (29.09). En Luik neemt meteen het initiatief weer over. Met veel geluk weet Neil een inzet van Yoren de Smet te pareren. En het is regelmatig chaos voor het White Caps doel. Tijdens de straf tegen Thomas Everart (boarding) schiet Tom Peeters net naast. Maar Luik is net weer compleet als de Camelbeeckjes het op hun heupen krijgen. Pierre scoort en de assist gaat naar Vincent, 1-3 na 35.02).

In de slotperiode moet het dan gebeuren voor de White Caps. En inderdaad weet Peter Bartek van de blauwe lijn met een pegel te scoren, 2-3 (43.39). Een powerplay doelpunt, want Yoren de Smet zat een interference straf uit. Maar Turnhout kan niet doorpakken. Neil Bruyninckx redt met veel moeite op een deflectie van Bertrand Escolier. En als Tom Peeters dan voor interference naar de strafbank moet zijn het de vaste penalty killers van de Caps , Spencer Heichman, Marek Ziarny, Joseph Pell en Yoeri Smets, die het werk moeten doen. Quentin Rondia schiet van de blauwe lijn en het is uiteindelijk Aldric Billon die het laatst de puck raakt en zorgt voor de 2-4 (52.43). Dan zet Turnhout aan voor een slotoffensief. Door straffen wordt dat enigszins gehinderd. Enigszins, want Tom Peeters scoort shorthanded in de rechterbovenhoek. 3-4 na 55.02. Maar de minuten daarna zijn de kansen voor Luik (Bertrand Escolier en Yoren de Smet). Met 49,6 seconden op de klok neemt Caps coach Danny Cuomo ene time out. Daarna blijft Neil aan de kant en speelt Turnhout met zes veldspelers. Een backhander van Niki de herdt gaat net naast. Vanuit het verdedigingsvak vuurt Luik op doel. De puck gaat 10 cm langs de verkeerde kant van de paal. En dan staat er nog 34.1 seconden op de klok. Chaotische taferelen voor het Luikse doel. Spencer Heichman probeert dan nog wat. En dan is er nog 27,4 te gaan. Vanuit zijn verdedigingsvak schiet Peter Bartek dan nog voor de laatste maal op het doel. Maar Jean Cornelis is paraat en Bulldogs Luik is de bekerwinnaar. En terecht op basisa van de prestaties op het ijs. Tot MVP van Turnhout wordt Peter Bartek gekroond. Pierre Cornelis valt die eer te beurt bij Luik.

Foto's

Terug