Bulldogs Luik kampioen na drie overwinningen op rij (2014-03-22)

 

Turnhout zaterdagavond 22 maart 2014. De derde wedstrijd in de finaleserie best-of-five om het kampioenschap van België. Nadat ik de dag ervoor 22 Euro voor een finalekaartje in Den Haag had moeten neertellen was de prijs in Turnhout wat schappelijker, namelijk 8 Euro. Maar in beide gevallen kreeg je er een stempeltje op je hand voor terug. Na twee nederlagen was het natuurlijk de vraag of de White Caps in eigen huis minimaal een vierde wedstrijd zouden kunnen afdwingen. Dat na twee duidelijke nederlagen - 9-3 en 1-5 - en met drie sterkhouders geblesseerd. De blesseres liepen de drie op in een zwaar bevochten halve finaleserie tegen Leuven. Topschutters Spencer Heichman en Marek Ziarny (moest een operatie ondergaan aan zijn rechterknie) betrof het. En in de verdediging miste international Niki de Herdt met een gebroken duim. Tot overmaat van ramp moest ook coach Danny Cuomo verstek laten gaan. Hij was spoorslags teruggekeerd naar Canada vanwege zijn vader die een operatie moest ondergaan. Marek Ziarny verving hem in de bank als coach. Aan Luikse zijde ontbreken onder anderen de jonge aanvaller Yoren de Smet en verdediger Maxime Wislez. De teams nemen hun plaatsen in en Spencer Heichman steekt met een biertje de ijspiste over, terwijl Marek Ziarny, slepend met zijn rechterbeen, hem langzaam volgt.

Na een enigszins onbestemd begin moet Filip Orescanin al op 1.43 naar de strafbank voor slashing. Dat biedt de Luikenaren goed kansen via tweemaal Slawomir Krzak - eenmaal weert Turnhout doelman Neil Breuyninckx de puck met zijn schouder de andere maal redt hij met zijn legguard - eenmaal via Vincent Camelbeeck. Maar Thomas Everart krijgt de mooiste kans. Vanachter het doel geeft Alexandre Bremer voor in de slot op de volledig vrijstaande Everart. Maar hij schiet Neil aan. Slechts sporadisch verschijnen de withelmen voor het Luikse doel. Pierre Camelbeeck spurt Rodriques van den Hout voorbij, maar in plaats van de puck belandt Pierre zelf in het doel. Dan een hooking straf tegen Peter Bartek. Bulldogs coach Danny Peters stuurt Michael Distate, Quentin Rondia, Vincent Camelbeeck, Slawomir Krzak en Pierre Camelbeeck het ijs op. Maar indrukkwekkend is het powerplay niet. Thomas Everart deelt een cross check uit en korte tijd staan beide partijen met vier veldspelers tegenover elkaar. Als Turnhout weer compleet is moet Jean Cornelis alle zeilen bijzetten om een inzet van Alexander Verherstraeten te pareren. Kort daarop gevolgd door een vlijmscherp schot van kapitein Bjorn Nuyts. Via de vanghandschoen van Jean Cornelis vliegt de puck de lucht in en komt vlak naast hem op het ijs terecht. Wel gelukkig voor hem net voor de doellijn. Maar dan verplaatst het gebeuren zich weer naar het aanvalsvak van Luik. Maar voorlopig weet Neil Bruyninckx nog alle inzetten van Gaetan Rondia, Slawomir Krzak, Frank Neven en Vincent Camelbeeck te pareren.

In de tweede periode komt Turnhout wat sterker uit de startblokken. Yoeri Smets geeft goed voor op de bij de verre paal vrijstaande Steven Geyskens. Maar helaas raakt Steven de puck maar half en het rubber vliegt langs de verkeerde kant van de paal. Een vilein schot van Filip Orescanin dwingt Jean Cornelis tot een fraaie legsave. Even later trekken Filip Orescanin, die de puck voert, en Alexander Verherstraeten alleen op tegen Frank Neven. Filip Orescanin besluit zelf te schieten en doet dat fraai in de linkerbovenhoek. 1-0 na 21.45. Vlak daarna biedt Filip Steven Geyskens een uitgelezen kans. Maar de 2-0 valt niet. Slawomir Krzak en Thomas Everart proberen dan om Bruyninckx te verschalken. Zonder succes. Bjorn Nuyts krijgt het dan aan de stok met Pierre Camelbeeck. Uiteiendelijk hoeft alleen Bjorn naar de strafbank voor roughing. Dat levert een spervuur van schoten op het Turnhoutse doel, van Frank Neven, van Thomas Everart, van Pierre Camelbeeck. Ook een schot van Vincent Camelbeeck na een één-twee met Slawomir Krzak. Maar Neil blijft fier overeind. Inmiddels zijn de partijen weer van gelijke sterkte. Maar dan de pass vanachter het doel van Vincent Camelbeeck. Hij bedient op maat de inschaatsende Michael Distate, die pormpt de gelijkmaker scoort. 1-1 na 27.22. Kort daarna eerst een kneeing straf tegen Frank Neven gevolgd door een slashing straf tegen Michael Distate. Maar drie Luikenaren, te weten Quentin Rondia, Slawomir Krzak en Vincent Camelbeeck, zetten een effectief penalty killing op. Met nog maar één man meer op het ijs schiet Lorenx Luyckx in kansrijke positie in de slot naast. Joseph Pell probeert het vanaf de blauwe lijn. Eerst schiet hij tegen een Luikenaar op, maar hij krijgt de puck terug. Met snijdend slapshot schiet hij net over het doel. Dan maakt Rodriques van den Hout een verdedigingsfoutje. Maar met grote gevolgen. Bertrand Escolier lukt op 32.57 de 1-2. En Luik wil doorgaan. Maar daar is altijd weer Neil Bruyninckx. Ditmaal maakt hij een pegel van de blauwe lijn van Frank Neven onschadelijk. En de White Caps bieden zelfs de Bulldogs de helpende hand in de vorm van een tripping straf tegan Peter Bartek. Maar de Luikenaren lukt het niet een goed powerplay neer te zetten. Met name door goed werk van withelmen Yoeri Smets, Rodriques van den Hout, Tom Peeters en Steven Geyskens. Vlak voor de tweede rust verandert Neil een schot van Pierre Cornelis in een vuurpijl en zet hij zijn butterfly effectief in op een schot van Alexandre Bremer.

In de slotperiode heeft Bruyninckx geluk als een geweldig schot van Pierre Camelbeeck via de binnenkant van zijn been langs de buitenkant van de paal glijdt. Aan de andere kant pareert Jean Cornelis een backhander van Bjorn Nuyts. En dan moet Peter Bartek weer de strafbank opzoeken. Ditmaal voor hooking. En deze keer is er meer verzorgd krachtspel van de Walen. Vincent Camelbeeck legt terug op Slawomir Krzak, die met een soepel schot de puck hoog linksboven tegen de touwen jaagt. En passant de drinkbeker van Neil lancerend. 1-3 na 44.03. Turnhoput kruipt uit zijn schulp. Echter ziet Peter Bartek zijn schot via de stick van Jean in de hoek van de baan belanden en tipt Lorenz Luyckx de pass van Filip Orescanin net naast. De aanvalsgolven worden onderbroken door een slashing straf tegen Rodriques van den Hout en de derde hooking straf tegen Peter Bartek. Filip Orescanin, Joseph Pell en Bjorn Nuyts staan tegenover de Luikse overmacht gevormd door Pierre Camelbeeck, Vincent Camelbeeck, Slawomir Krzak, Michael Distate en Quentin Rondia. Twee echte schoten op doel lukken de Luikenaren. Maar geen doelpunt. Dan een terechte boarding straf tegen Vincent camelbeeck. Slachtoffer Filip Orescanin blijft geruime tijd liggen en ondersteund door twee kameraden glijdt hij op zijn rechter been glijdend van het ijs. Maar Filip kwam terug. Turnhout kan de man meer situatie niet uitbuiten. Tot overmaat van ramp moet Rodriques van den Hout vanwege hooking naar de strafbank. En schot van Bertrand Escolier - redding Bruyninckx - is het enig noemenswaardige feit van die powerplay. De tijd begint te dringen voor White Caps. Wanneer komt de time out? Op 58.12 is de time out er dan. En natuurlijk blijft goalie Bruyninckx in de spelersbank. Maar het helpt niet dat als je met zes veldspeslers bent er eentje (Orescanin) gaat soleren. Pierre Camelbeeck schiet net naast het lege doel. In een scrimmage voor het Luikse doel zijn er wel kansen voor Bjorn Nuyts en Tom Peeters, maar de puck gaat er niet in. Wel aan de andere klant als Alexandre Bremer van achter de rode lijn scoort, 1-4 59.52. Bulldogs Luik kampioen van België.

Zo'n 50 meegreisde Luikse fans vieren met spelers, coaches en officials het kampioenschap. Een clean sweep. In de best-of-five finaleserie met 3-0 winnen. En steeds met duidelijke cijfers. En na de Beker lukt Luik nu ook de dubbel. Een kampioenschap waarop Luik exact 40 jaar heeft moeten wachten. KBIJF-voorzitter Pascal Nuchelmans hangt de Bulldogs de medaille om en overhandigt de beker aan aanvoerder Pierre Cornelis.
KVB-IJshockey-Turnhout-Luik-Luik_Kampioen

Terug