BelgiŽ U18 - Nederland U18 5-2 (2014-04-05)

 

Turnhout zaterdag 5 april 2014. Vier maal BelgiŽ tegen Nederland op de Schaatsbaan Turnhout. Voordat ik arriveer hebben de U12 en de U16 van beide landen al de sticks gekruist. De Nederlandse U12 wint, na een 8-8 tussenstand met 9-12. De Nederlandse U16 wint nipt met 5-6. En dan was het ijs voor de U18 selecties. De Nederlandse U18 hadden net hun WK Divisie IIA in Dumfries, Schotland achter te rug, terwijl de Belgische junioren vanaf 14 april aan de bak komen in Talinn, Estland tijdens het WK Divisie IIB. Het Nederlandse team was op een flink aantal plaatsen aangepast. Zo ontbraken onder andere goalgetter Guus van Nes, doelman Bart van Gorp en de verdedigers Niels van der Vossen en Jordy Verkiel. Aanvaller Levi Boer (Dordrecht Lions), verdedigers Vince van de Kraak (Dragons Utrecht) en Ceaney Uytrecht (Red Eagles Den Bosch) en doelman Tom Barendregt (Dordrecht Lions) behoorden bij de spelers die de afwezigen vervingen. De Belgen op volledige sterkte. Dat wil zeggen coach Philippe Cools moest een verdediger missen (Toon de Schepper), waardoor hij de lijnen moest omgooien. Hij had "buitenlandse" hulp ingeroepen van doelman David Blasband (Strasbourg Etoile Noir), Bram Klijsen (Krefeld PinguÔne), Iniaz Steyaert (Okanagan, Oostenrijk) en Virgil Delbrassine (eveneens Strasbourg Etoile Noir).

Van meet af aan trekt Nederland het initiatief naar zich toe. Maar dat leidde voorslanog tot schoten van Giovanni Vogelaar, Levi Boer en Max Hermens waar doelwachter David Blasband wel raad mee wist. Maar dan na enige tijd ook de eerste echte aanval der Belgen. Dat leidt tot een backhand schot van Brent van Rooy. De rebound is voor Emiel Goris, maar die staat te dicht op doelman Tom Barendregt om hem te kunnen passeren. Dan op 6.36 een holding straf tegen localo - hij speelt immers voor de White Caps - Stef Coolen, die Lucca Kluijtmans de doorgang belette. Overigens verplaatste Lucca zich hinkend naar de spelersbank. Nederland zet een powerplay op. Op een schot van Levi Boer moet Blasband een rebound toestaan, die prompt en keihard door Arthur van den Hout tegen de touwen wordt gejaagd. 0-1 na 7.07. Exact twee minuten later een tweede straf tegen BelgiŽ U18. Virgil Delbrassine loopt in het aanvalsvak tegen een charging straf aan. Het Belgische viertal houdt onder leiding van aanvoerder Arne van Espen goed stand. Nederland komt tot ťťn gevaarlijk schot. Die komt van de stick van Vince van de Kraak. Het projectiel belandt in de vanghandschoen van David Blasband. Nadat de ploegen weer van gelijke sterktew zijn zet de thuisploeg een anaval op. Een schot van verdediger Arno van Reeth. De rebound van Tom Barendregt komt bij Axel Heylen, die de puck in het doel werkt. 1-1 na 12.01. En meteen op de volgende aanval ligt de puck weer achter doelman Barendregt. Stefaan Swennen scoorde 2-1 na 12.08. Dus zeven seconden na het vorige doelpunt. Nauwelijks een minuut later een volgende Belgische aanval. Stefaan Swennen en Emiel Goris, die de puck voert hebben slechts ťťn Nederlandse verdediger tegenover zich. Emiel schiet zelf en scoort. En dan is het 3-1 op 13.17. Nederland blijft echter komen. Maar schoten van Levi Boer, Jari Hiemstra en Lucca Kluijtmans worden gepakt door David of gaan naast. Op een sporadische uitval van de thuisploeg schiet Stefaan Swennen over.

In de tweede periode blijft Nederland druk uitoefenen op het Belgische doel. Onder andere een mooi screened schot van Wessel Copier. Maar het dichts bij een doelpunt was Bram Klijsen. Met een verwoestend schot van de linkerflank trof hij slechts de lat achter goalie Barendregt. Er is een korte onderbreking als Vince van de Kraak gewond aan de boarding ligt. Dan is het tijd om van doelman te wisselen. Eerst doet BelgiŽ dat. Op 29.19 komt Keanu Evers David Blasband vervangen. En nadat hij Axel Heylen, die alleen op hem afstormde, heeft afgestopt, verlaat op 30.52 Tom Barendregt het ijs ten faveure van Ruud Leeuwensteijn. Tweemaal test Levi Boer doelman Evers. Beide malen pakt Keanu uit met een vanghandschoenredding. Aan de andere kant test Tex Claessens de nieuwe Nederlandse doelman. Die geeft ook niet thuis. Wessel Copier probeert andermaal de Belgische doelman te verschalken. Het antwoord is een fraaie legguard save. Nederland voert de druk op het Belgische doel nog wat op, maar hefet moeite met scoren. Evers wordt van alle kantren door Jasper Nordemann, Jari Hiemstra, Dani Bindels en Giovanni Vogelaar onder vuur genomen, maar blijft fier overeind.

In de slotperiode blijft Nederland aandringen. Maar de Belgen scoren. Vanuit de hoek van de baan geeft Brent van Rooy voor in de slot. Daar staat Tex Claessens geposteerd om het karwei af te maken, 4-1 na 47.07. Dan een eerste straf tegen de Nederlandse junioren. Lucca Kluijtmans moet brommen voor slashing. Maar er volgt geen powerplay der Belgen. Nederland blijft aanvallen. Mede door het goede werk van Wessel Copier. Als Evers niet met zijn legguard had gered had Arthur van den Hout zelfs shorthanded gescoord. Jordie Laan doet dan van zich spreken. Eerst schiet hij liggend op het ijs naast het Nederlandse doel. Daarna soleert hij door de defensie. Maar Arthur van den Hout houdt hem letterlijk tegen. Nu lukt het BelgiŽ wel om een powerplay op te zetten. Dat leidt tot een gevaarlijk schot van verdediger Quinten Franckx. Maar het deert Nederland niet om met een man minder te moeten opereren. Zij blijven de aanval zoeken. En met succes. Van Max Hermens achter het doel komt de puck via twee Belgen bij Lucca Kluijtmans in de slot. Op 54.01 ligt de shorthander in het Belgische doel, 4-2. Dan stuurt Arne van Espen Stefaan Swennen op avontuur. Hij scoort met een backhander 5-2 (57.03). Nederland blijft jagen op een doelpunt. Ook als Vince van de Kraak voor tripping naar de strafbank moet op 58.00. Max Hermens cirkelt aan de blauwe aanvalslijn en krijgt prompt de puck. Alleen mag hij op Evers afstormen, maar schiet over. Dan nog een ultiem schot van aanvoerder Jonne de Bonth. Geroutineerd plukt Keanu Evers de puck uit de lucht. En de match is gedaan. De Nederlanders vielen aan, maar de Belgen scoorden.

De Belgische coach Philippe "Pippe" Cools: "Ik ben het meest tevreden over de 100% inzet van de jongens. Het was even zoeken na de uitval van een verdediger. Maar we hebben twee ingespeelde lijnen en een mooie overwinning behaald." En met Arne van Espen staat de nieuwe verdediger in de lijn van Jens Engelen en Frank Neven paraat.

Foto's: BelgiŽ U18 - Nederland U18 5-2 (2014-04-05) (8-4-2014)

Terug