BelgiŽ SEN - Nederland SEN 2-5 (2014-04-05)

 

Team manager Guy van der Stuyft over de Belgische selectie:"Vanwege studieredenen kunnen we voor deze wedstrijd en het WK niet rekenen op Vincent Camelbeeck. En voor de positie van tweede doelman achter Bjorn Steijlen is nu ook alles duidelijk. Neil Bruyninckx en Jean Cornelis kwamen daarvoor in aanmerking. Mede vanwege familie-omstandigheden van Neil is Jean onze tweede doelman." Bij Nederland ontbraken buiten de al aangekondigde afwezigen de nieuwbakken Tilburgse kampioenen Mickey Bastings en Ivy van den Heuvel. In de verdediging was HIJS-speler Olivier Leenders niet present. Vooraf worden geen volksliederen gespeeld. Bjorn Steijlen en Ian Meierdres zijn de startende doelmannen.

Al na 8 seconden het eerste incident van de wedstrijd. De elektricitiet valt uit in de ijshal. Maar na zo'n minuut is het euvel verholpen en kan de wedstrijd echt starten. Van meet af aan jaagt Nederland richting het Belgische doel. Joy Turpijn probeert een pass van Levi Houkes te verzilveren, maar daar steekt Bjorn een stokje voor. Marco Postma schiet naast. Verdediger Jeffrey van iersel geeft door aan Tony Demelinne. Ronald Wurm staat op de juiste plek om de puck uit een pass van Tony tegen de touwen te jagen. 0-1 na 3.05. De hulpkracht uit Duitsland, verdediger Lorenzo Maas, klieft de Nederlandse defensie doormidden, schaatst zich vrij, schiet en scoort. 1-1 na 5.55. Daarna is het schier eenrichtingsverkeer op het Belgische doel. Maar of het nu gaat om een schot van Levi Houkes, Joy Turpijn, Kevin Bruijsten of Jordy van Oorschot Bjorn Steijlen stopt steeds de puck. Zo'n intensieve interland tussen deze buren heb ik nog zelden gezien. Ben Torremans en Erik Tummers krijgen het voor het Belgische doel met elkaar aan de stock. Even dreigt het uit de hand te lopen, maar het brandje wordt in de kiem gesmoord en de strafbank blijft leeg. Don Geerts moet naar de strafbank voor tripping. Vlak voor tijd schiet Levi Houkes naast.

In de tweede periode blijft Nederland druk uitoefenen op het Belgische doel. Alleen de hoge internsiteit van de wedstrijd is verdwenen. En de Belgen krijgen meer spelaandelen. Marco Postma lukt het niet te scoren en aan de andere kant maakt Ian Meierdres een schot van de linkerflank van Dennis Swinnen onschadelijk. Dan dirigeert scheidsrechter Filip Kalse Boris Kolyasnikov naar de strafbank voor tripping (22.41). Harde schoten van Kevin Bruijsten en Nick de Jong op doel, maar Steijlen blijft overwinnaar. Kort nadat BelgiŽ weer volledig is betrappen de arbiters de thuisploeg met zes veldsspelers op het ijs. Maxime Pellegrims zit de straf uit. Een gevaarljk schot van Joy Turpijn belandt via de stick van Steijlen in de hoek van de ijsbaan. Op een break van Vincent Morgan volgt een schot dat door Meierdres wordt gepareerd. Maar ook nadat de Belgen weer compleet zijn blijft Nederland krachtspel uitoefenen. Op 30.19 komt Martijn Oosterwijk Ian Meierdres in het Nederlandse doel aflossen. Een paar minuten later is er ook aan Belgische zijde de goaliewissel. Jean Cornelis maakt zijn opwachting. Maxime Pellegrims schiet op het masker van Martijn en Patrick van Noten Junior schiet over. De mooiste kans is voor Kevin Bruijsten, die in de slot de hoek voor het uitzoeken heeft. Kevin schiet over. Nadat Dax van der Velden naast schiet is het aan de andere kant Don Geerts die de tweede rebound op een schot van Nils Vroemans binnentikt. 2-1 na 37.58. Op de laatste aanval voor de tweede pauze scoort Joey Oosterveld op aangeven van Danny Stempher de gelijkmaker, 2-2 na 39.59.

In de slotperiode is de vertoning aanvankelijk tam. De hoge intensiteit van de wedstrijd is verdwenen. En de Belgen krijgen meer spelaandelen. Tony Demelinne schiet Jean Cornelis tegen de borst. En een paar minuten later lukt Nederland alsnog een goal. Kevin Bruijsten bedient Ronald Wurm die de 2-3 op 46.12 binnenschiet. Uit woede slaat Lorenzo Maas keihard met zijn stick tegen de glazen boarding. En machtig schot van Nick de Jong keert Jean met zijn vanghandschoen. Maar op de inzet van Kevin Bruijsten, die bij de verre paal geposteerd staat en inschiet, heeft hij geen verweer. De pass kwam overigens van Danny Stempher. 2-4 na 48.44. Wat daarna opvalt zijn de vele foutieve passes aan beide zijden. Dan speelt Joy Turpijnn de puck eigenlijk te ver voor zich uit. Maar hij wint een race van Jean Cornelis nipt en kan de puck net het tikje geven, zodat de puck langs Jean in het doel glijdt, 2-5 op 52.55. Dan proberen de thuisploeg met man en macht het tij te keren. Niels Oerlemans breekt door. Alleen voor de keeper maait hij half over de puck heen en de kans is verkeken. Vincent Morgan schiet net naast. En ook Maxime Pellegrims is aanvallend zeer actief. Maar doet dat te veel alleen. Dan een verdwaalde aanval van Nederland, waarbij Tony Demelinne teruglegt op Ronald Wurm. Cornelis pakt uit met een mooie redding op het schot van Wurm. En als aan de andere kant Dennis Swinnen in het net verdwijnt in plaats van de puck is de match gedaan. Met een uiterst zuur gezicht verlaat de Belgische coach Paul Vincent de spelersbank.

De Nederlandse overwinning kwam wat moeizaam tot stand. Wellicht mede het gevolg van het ontbreken van een aantal sterren, waaronder kapitein Diederick Hagemeijer. Als het om echt iets gaat bij het WK is er naar mijn idee nog groei mogelijk bij de Belgische ploeg. Goed om de uitzonderlijke goede prestatie van verleden jaar te herhalen. Toevallig kom ik nog ex-toparbiter (Nederland en Groot-BrittanniŽ) en ex-Referee-In-Chief (Nederland, GrootBrittanniŽ en BelgiŽ) Nico Toemen tegen:"Ik had een afspraak met de voorzitter (KBIJF-voorzitter Pascal Nuchelmans - red.). Voor deze match had ik dit seizoen pas ťťn wedstrijd gezien. Dat was hier in Turnhout. Nee, niet een wedstrijd uit de finaleserie, want toen zat ik in Nieuw-Zeeland. Volgend jaar heb ik een sezioenkaart van de Tilburg Trappers, dus dan kan ik goed van boven vanuit de VIP-ruimte het ijshockey volgen." Aldus de man die een jaar geleden zei helemaal klaar te zijn met ijshockey. En die mij tegensprak toen ik de woorden in de mond nam over het niet kunnen loskomen van ijshockey dat in zijn bloed zit.

Terug