Belgische National League 2014-10-05 Antwerp Phantoms - Gullegem Jets 12-0

 

De eerste thuiswedstrijd van Antwerp Phantoms van de competitie. En meteen de rollende camera van Antwerp TV present. Bij de Phantoms een aantal wisselingen. De Brusselaren Martin Hrdlicka en Lukas Szabo verkasten naar Leuven, met name vanwege reistijd/reisproblemen. Daardoor is de Pool Jan Bober Mateusz de enige buitenlander in de selectie van coach Jan van Beveren. "Nu ja, buitenlander. Ik tel hem niet als buitenlander, want hij is niet gehaald om te ijshockeyen. Hij werkt hier en heeft zich bij ons aangesloten", aldus bestuurslid Christian Pierre. Verder moest het team het stellen zonder routinier Jeroen van de Velde, die afscheid nam van Phantoms 1. Maar de Phantoms hadden zich geducht gesterkt. In de verdediging met niemand minder dan Tim Vos (komend van Olympia Heist-op-den-Berg) en international Niki de Herdt. Die na tien seizoenen terugkeerde op het oude nest. In de tussentijd was hij in Zweden, bij Olympia en meest recentelijk bij White Caps Turnhout actief geweest. Overigens was het ook de tweede maal dat Tim zich verbond aan Phantoms. Al is het dan niet zijn stamclub, want dat is Griffoens Geel. Niels Oerlemans had net een seizoen bij de Nederlandse Eredivisionist Kemphanen Eindhoven achter de rug. Na afwezigheid van een seizoen maakt Gullegem Jets zijn comeback. En dat alles onder de bezielende leiding van coaches Pascal Saelens, de voormalige doelman van de club en Davy Deryckere, die daarmee in de voetsporen treedt van zijn vader Luc Deryckere, die in het verleden ook geruime tijd coach van de Jets was. Een nieuwopbouw met een zeer jong team. Bij de Jets staat Bruce Hallewaert tussen de pijpen. Arthur Legrand is ditmaal de doelman bij de Antwerpenaren. "Hij en Mike Janssen spelen om en om", zei Christian Pierre. Bij Antwerp moesten de geblesseerden Kenny de Ceulaer en Ben van den Bogaert verstek laten gaan. Ben van den Bogaert had in de wedstrijd van de dag ervoor (in en tegen Turnhout) zijn pink gebroken.

Van meet af aan belagen de Phantoms het Gullegemse doel. Kenneth Pittors lost van rechts het eerste schot op doel. Daarna probeert aanvoerder Kristof van Looy van dichtbij Hallewaert te verschalken, maar Bruce blijft overeind. Maar dan ook een eerste schot op doel van de Jets. Het schot van Andreas Vandendriessche is weliswaar van ver af en er zat onvoldoende kracht achter, Het was wel goed op doel. Bruce Hallewaert moet nog tweemaal eraan te pas komen om Kristof van Looy van scoren af te houden. Maar dan na 2.19 is het toch raak. Een schot van Tim Vos kaatst via de stick van de doelman hoog in de touwen, 1-0. De thuisploeg pint de gastploeg vast in hun verdedigingsvak. Maar het is veel garen en weinig wol. Dat wil zeggen veel schoten zijn niet goed op doel gericht en die schoten die wel goed zijn gericht zijn, zijn het prooi van Bruce. Maar de inzet van Kristof van Looy op 10.28 is hem toch te machtig, 2-0. Sean McCann-Coppens haalt Arthur Zangiev onderuit en dus heeft Gullegem de powerplay. Met o.a. Niels Wittouck, Arthur Zangiev en aanvoerder Quinn Martin proberen de Westvlamingen een powerplay op te zetten. Maar dat lukt niet zo best. Ja, de Jets komen goed weg als Phantoms verdediger Bram Eggers net naast schiet. Als Phantoms weer compleet is soleert Kenneth Pittoors fraai. Hij schaatst achter het doel langs en scoort aan de andere kant in de korte hoek, 3-0 na 13.20. Vele reddingen van Hallawaert later is er plots een break van de Jets. Zwaar op de huid gezeten schaats Brian Soetaert op Legrand af. Net als hij wil schieten wordt hij onreglementair aangepakt. Scheidsrechter Chris Deweerdt geeft terecht een penalty shot. Brian Soetaert schaats, richt en schiet. Met zijn rechterschouder keert Arthur het gevaar. Kort daarna lukt Kristof van Looy zijn tweede dolepunt van de avond, 4-0 na 18.06. De assist komt van de jonge en kleine verdediger Mathias van den Bosch. Vlak voor het einde van de periode staan twee Antwerp spelers tegenover doelman Hallewaert. Dale Prevot geeft een passje naar rechts en dan heeft Niels Oerlemans de lege helft van het doel voor zich, 5-0 na 19.42.

De tweede periode is nog maar 40 seconden oud als de puck voor de zesdee maal achter Hallawaert ligt. Kristof van Looy zet een solo aan. Omspeelt alle verdedigers inclusief de doelman. Even later hebben de Phantoms slechts 16 seconden nodig om een uitsluiitng van Quinn Martin af te straffen. Geposteerd voor het doel deflecteert verdediger Bram Eggers de puck na een hard schot in het doel, 7-0 na 22.41. Bij een sporadische uitval geraken Niels Wittouck en Arthur Zangiev niet voorbij Legrand. En ook Quinn Martin heeft geen doelpunt op zijn stick. Niki de Herdt gaat zich nadrukkelijk met de aanval bemoeien. Zijn eerste slapshot wordt gekeerd. Maar als hij uit een scherpe hoek van de rechterflank schiet, flitst de puck langs de doelman in het net, 8-0 (29.45). Bruce Hallewaert ranselt menig puck uit het doel. Dan een uitgestelde straf tegen de Jets. Kristof van Looy laveert door de verdediging en speelt Kenneth Pittoors vrij. Hij doet of hij links schiet, maar scoort rechts van de doelman 9-0 (34.37). Voor het einde van de periode heeft Arthur Zangiev nog ene kansje. Hij krijgt de puck goed aangespeeld door Jesse Vandemeersch, maar Arthur komt net tekort om Arthur Legrand te bedwingen.

In de derde periode hetzelfde spelbeeld. De aanvalsstormen beuken op het Gullegemse doel. En met succes op 42.50 als Dale Prevot de 10-0 lukt. Eenm paar minuten later een fout van Jan Bober Mateusz tegen Jets-verdediger Sven de Corte. Maar geen powerplay, want Tim vos heerst over het veld. Wel weet Jesse Vandermeersch een sticksave bij Legrand af te dwingen. Later moet Legrand een rebound toestaan op een backhander van Andreas Vandendriessche. De puck valt op de stick van Brian Soetaert, die spijkerhard uithaalt. Maar de redding van Arthur is even magistraal. Na een time out verschijnt Kristof van Looy voor het Gullegemse doel. Hij wordt niet aangevallen door de verdedigers en lokt een reactie uit bij de doelman. Maar de doelman heeft zich nog niet bewogen of Kristof profiteert, 11-0 na 57.31. Uit de hele lichaamstaal van Jan Bober Mateusz straalt dat hij deze avond een doelpunt wil scoren. Het vizier niet goed afgesteld of de doelman waren steeds de redenen dat dit niet lukte. Maar net voor het scheiden van de markt lukt hem alsnog zijn doelpunt. Hij scoort op fraaie wijze met een backhander in de linkerbovenhoek en legt daarmee na 58.28 de 12-0 eindcijfers vast.

Voor Antwerp niet meer dan een trainingswedstrijd. Voor Gullegem een hard gelag. Want dit is al de derde match in successie dat zij met dubbele cijfers verliezen. En het aantal doelpunten voor: nul. Maar gedurende het seizoen zullen zij zich verbeteren en de ban kunnen breken door een doelpunt te scoren.

Terug