De hoogmis van het Belgische ijshockey
Finale Beker van BelgiŽ; Antwerp Phantoms - Bulldogs Luik 4-3 NV (7-2-2015)

 

In BelgiŽ is het winnen van de bekerfinale het non plus ultra. Komt er tijdens de Play Offs tweehonderd man kijken dan is het wel gedaan. 1200 kaarten waren er verkocht voor deze bekerfinale tussen Antwerp Phantoms en Bulldogs Luik. De terechte finalisten. Buiten staat PR-chef Annelies Frederickx een sigaretje te roken. Ze druk die gauw uit en geleid me naar de persruimte. Het vak van de supporters van Luik puilt al uit. Annelies zegt:"Al de Luikse supporters stonden al ruim voor zeven uur te wachten voor de deur, terwijl de match pas om 20.30 uur begint. En al die tijd maken zij al de sfeer. Qua aantal overtreffen zij de Antwerpse supporters. Phantoms aanvoerder Kristof van Looy vertelde me dat ze voor wat betreft het thuisvoordeel niet moesten hebben van hun aanhang, maar meer van de vertrouwde kleedkamer, ijsbaan etc. Overigens ben ikzelf net een week aangesteld als PR-Chef nieuwe stijl. Naast dat ik de PR voor de Bond doe ga ik ook de communicatie van de clubs proberen te verbeteren. Eerst screen ik de communicatie van de clubs, o.a. website, Facebook en Twitter. Ik ga alle clubs af en dien hen van advies." Bij Phantoms ontbreekt nog steeds de enige buitenlander, Jan Bober Mateusz, en aanvaller Ruben Vertessen. Daarentegen is aanvalsleider Ben van den Bogaert wel weer van de partij in deze match. Bij Luik zij de belangrijke spelers, Slawomir Krzak, Michael Distate en Dimitri Monsieurs, voor deze finale wel weer beschikbaar. In een interview voor de lokale Luikse TV-zender RTC vertelde Bulldogs voorzitter Olivier de Vriendt dat de club twee buitenlanders herbergt, de Nederlander Lambert Keulen en de Pool Slawomir Krzak. En dat er van betaling van spelers geen sprake is. Overigens zag hij daarbij de Fransman Alexandre Bremer over het hoofd. De aanvaller die aan zijn derde seizoen bij Luik bezig is. De omroeper stelt de spelers van beide teams voor, het volkslied klinkt en voordat de wedstrijd van start gaat is er een ceremoniŽle face off. En dan blijkt dat beide ploegen hun standaarddoelman inzetten, namelijk Arthur Legrand (Phantoms) en Jean Cornelis (Bulldogs).

Luik trekt meteen fel van leer. Pierre Camelbeeck dwingt Legrand tot een rebound. De puck is voor Lambert Keulen, maar dicht bij de goalie geposteerd kan hij hem niet bedwingen. Dat kunnen de Antwerpenaren niet op zich laten zitten. Kenney de Ceulaer stuurt Jordy van de Locht op pad. Maar Jordy schiet net naast. Aan de andere kant raakt Alexandre bremer de puck niet goed bij een backhand schot. En ziet Quentin Rondia, die Sean McCann-Coppens de puck ontfutselde, zijn schot via een stick van ene verdediger hoog over gaan. Beide ploegen creŽren heel wat kansen. Maar aan de ene kant staat Jean Cornelis zijn mannetje als het gaat om gevaarlijke schoten van o.a. Jordy van de Locht, Niki de Herdt of Ben van den Bogaert en een wrap-around van Amine van de Putte. Aan de andere kant behoedt Arthur Legrand zijn kooitje voor doorboren op schoten van Jordan Gillet (leg save van Arthur) en Michael Distate. Een tripping straf tegen Bulldog Quentin Rondia is niet besteed aan de Phantoms. Als Luik weer volledig is volgt een vloedgolf van aanvalleen op het Antwerpse doel. Maar Alexandre Bremer, Slawomir Krzak en Michael Distate schieten allen naast. En een machtig schot van de blauwe lijn van Jordan Gillet pakt Arthur klemvast. Dan een keihard schot van voor de blauwe lijn van Michael Distate. En de puck verdwijnt in de linkerbovenhoek. 0-1 na 13.58. Een verdiende voorsprong. Kenneth Pittoors wil dan wat terug doen. Hij kruist de slot en probeert van links de puck in de verre hoek te werken. Maar hij schiet net naast. Maar als Kenneth Pittoors vanuit de hoek van de baan in de slot passt is daar Niki de Herdt om de puck voorbij Jean Cornelis te werken, 1-1 na 15.34.

De tweede periode is ook voor Bulldogs Luik. Hun passenspel is veel verzorgder en zij maken minder defensieve fouten. Dat neetm niet weg dat er natuurlijk kansen zijn voor Phantoms. Kristof van Looy schiet net over. En Tim Vos ziet zijn inzet verdwijnen in de vanghandschoen van Jean. Maar voor het Antwerpse doel is het allemaal veel gevaarlijker. De jonge Luikse verdediger Frank Neven, bezig aan zijn derde bekerfinale (eenmaal in het jersey van Leuven en tweemaal in dat van Luik), maakt het Legrand knap moeilijk in meerdere instanties. En ook Pierre Camelbeeck dwingt Arthur tot een fantastische redding. Bulldog aanvaller Gaetan Rondia doet dan ook van zich spreken. En Luik dwingt ene holding straf af. Matti Agemans mag zijn zonden gaan overdenken van scheidsrechters Chris Deweerdt en Jesper Ek. Maar juist dan is Ant werp op zijn gevaarlijkst. Niki de Herdt gaat - overigens zonder resultaat - voor de five hole en Sean McCann-Coppens schiet naast. Op 34.19 krijgt Lambert Keulen een interference straf tegen zich uitgesproken. En opeens leeft Phantoms op. Een strak powerplay zetten zij neer. Maar Jean Cornelis zegt nee op schoten van Tim Vos, Jordy van de Locht, Kristof van Looy en Kenneth Pittoors. Bij vijf tegen vijf blijft voor even het momentum aan de zijde van de thuisploeg. Kenneth Pittoors geeft voor op aanvoerder Kristof van Looy. Kristof van Looy deed alsof hij meteen wilde afvuren of hij maaide onbewust over de puck heen (stond er nogal ver van af om het echt goed te kunnen waarnemen), maar als hij voor de tweede maal uithaalt, jaagt hij de puck tegen de touwen, 2-1 na 36.53. Kort daarop een keihard schot van de linkerflank van Ben van den Bogaert. De puck raakte zeer licht de uitgestoken vanghandschoen van Jean Cornelis. Maar net genoeg om de puck tegen de paal te doen belanden.

In de derde periode gaat Luik mer vol voor. Gaetan Rondia passt op Jordan Gillet, die tegen de buitenkant dan de paal schiet. Niki de Herdt verdwijnt dan voor twee minuten naar de strafbank (42.51). Maar dat doorbreekt de aanvalsgolven van Luik. Met name de geslepen Tim Vos en Amine van de Putte beheersen het speeltveld. Slawomir Krzak komt slechts tot een miserabel schotje. Later kruist Lambert Keulen door de slot. Legrand keert zijn inzet. Rechts van de doleman blijft de puck vrij liggen. Gaetan Rondia hoeft de puck alleen maar over de doellijn te tikken. En de stand is gelijk (2-2) na 45.43. En een paar minuten later bijna eenzelfde situatie. Arthur moet een rebound toestaan en Slawomir Krzak heeft alle ruimte om met een backhander de puck in het lege doel te prikken. 2-3 na 48.03. Kristof van Looy wordt betrapt op tripping. En het wordt dan wel heel warm voor het Antwerpse kooitje. Dan een haast identieke situatie als bij goal nummer twee en drie van de Bulldogs. Arthur Legrand stopt een schot van Gaetan Rondia. De doelverdediger heeft echter niet door dat de puck vrij tussen zijn schaatsen ligt. Na wat geharrewar ligt de puck naast hem. Maar dan redt een Phantom door met de hand de puck naar de hoek van de baan te glijden. Zo'n beetje iedereen viel in die actie bovenop Legrand. Die blijft met een pijnlijke nek liggen. Na enige verzorging hervat hij de wedstrijd. Bij ťťn van de spaarzaam wordende uitvallen van Antwerpen lukt Ben van den Bogaert van dichtbij de 3-3 gelijkmaker (55.55). Het laatste schot in de reguliere tijd is van Thomas Everart, die van links keihard over schiet.

De verlenging start kort daarna. Beide ploegen spelen met vier veldspelers. Danny Peters vertrouwt op Lambert Keulen, Gaetan Rondia, Quentin Rondia en Michael Distate. Phantoms coach Jan van Beveren stelt daar Niki de Herdt, Kenneth Pittoors, Kristof van Looy en Matti Agemans tegenover. De Luikenaren dringen aan en kennen in Frank Neven, Slawomir Krzak en Jordan Gillet hun smaakmakers. Later schiet Quentin Rondia tegen de arm van Legrand. Maar dan laat Quentin Rondia een beetje onnodig Sean McCann-Coppens struikelen. De powerplay geeft Antwerp moed. Met name Tims Vos, maar ook Niki de Herdt en Ben van den Bogaert nemen het Luikse doel op de korrel. Uit een face off passt Kenny de Cuelaer op de in de slot geposteerde Ben van den Bogaert, die de puck prompt achter Jean Cornelis werkt. En ondanks dat ze numeriek in de minderheid zijn doen de Phantoms fans de hal daarop ontploffen. Ook letterlijk, want kennelijk hebben enkelen nog wat vuurwerk opgespaard van de jaarwisseling. Overigens viel de goal op 65.33.

Veel blijde gezichten in het Phantoms kamp en matchwinnaar Ben van den Bogaert werd besprongen door de media. Maar eerst was er natuurlijk het aanwijzen van de Man-of-the-Match aan beide zijden. Terecht mochten de verdedigers Niki de Herdt en Michael Distate naar voren komen om die prijs in ontvangst te nemen. De teams kregen allen een medaille uitgereikt. En toen was het moment suprÍme daar dat aanvoerder Kristof van Looy de beker uit handen van KBIJF-voorzitter Pascal Nuchelmans nam. Proficiat aan Antwerp Phantoms, maar Bulldogs Luik was de betere ploeg. Maar dat is wellicht het kenmerk van de gedoodverfde winnaar. Niet goed spelen, maar toch de winst pakken. In ieder geval hebben zij het meeste gehaald uit de getalsmatig weinige grote kansen die zij voor zichzelf schiepen.

Terug