Bekerfinale HYC Herentals - Bulldogs Luik

Een impressie (2016-02-13)

De KBIJF had flink uitgepakt voor de jaarlijkse hoogmis van het Belgische ijshockey. Zo stond charmezanger Hans Horemans op het ijs over New York te zingen. Hans Horemans is voormalig speler van HYC en Griffoens Geel en veelvoudig international. De webcast was er in twee talen. Alain Zwikel verzorgt het Franstalig commentaar. Ook Alain is voormalig international en speelde voor Brussel en Heist-op-den-Berg. Jos Lejeune was verantwoordelijk voor het Vlaamstalig commentaar. Eveneens oud-international en coach van vele teams, o.a. Smoke Eaters Geleen. Dus wat betreft deskundigheid zat het wel goed met de webcast. KBIJF-voorzitter Pascal Nuchelmans kandideert van de zomer voor een derde periode van vier jaar als frontman van de Federatie. Dan naar de teams. Bij beide formaties ontbrekem één of meer cruciale spelers. Bij HYC is dat Patrick van Noten en bij Luik verdedigers Aldric Bilon en Frank Neven en aanvaller Yoren de Smet. HYC coach Buck Rombouts kiest Mike Jansen als startende doelman, terwijl Luik coach Paul Vincent Jean Cornelis het ijs op stuurt. De eerste ceremoniële face off wordt verricht door Alain Schneider. Ook veelvoudig international, maar dan voor Luxemburg. En de huidige voorzitter van de Luxemburgse IJshockey Federatie (FLHG).

Vooraf was gerekend op een zege van de thuisploeg HYC. Maar iedereen stond versteld van het beginoffensief van Luikse zijde. Jordan Gilet en Mathias Balhan namen het Herentalse doel flink onder vuur. Geholpen door straffen tegen HYC - eerst Timo Dewin en later Ben Vercammen - pint Luik de tegenstander vast. Van rechts schiet Jordan Paulus op doel. Een lichte deflectie van Tomasz Cieslicki en het is 0-1 voor de Bulldogs na 5.38. De powerplay duurt voor, maar de kansen zijn voor HYC. Seconden nadat Herentals compleet is lukt Tyler Melancon enigzins gelukkig de 1-1 (7.16). En vanaf dat moment domineert het team van aanvoerder Vincent Morgan. Jens Engelen scoort voor 2-1. En vanuit exact dezelfde positie op de rechterflank scoort eerst Bryan Kolodziejczyk (3-1; 13.08) en later Ben Vercammen (4-1; 18.27). Bijna lukt de bij de verre paal geposteerde Jenne van der Velde er nummer 5 in te kegelen. Maar Jean Cornelis weert af met zijn stick. In de pauze zoeft linesman Chris van Grinsven langs me naar de EHBO. Hij is in nood voor een watje voor zijn oorontsteking.

Voor de tweede periode maakt Tom Prodi zijn opwachting in hte Luikse doel. En meteen een mooie glove save van Tom op een goed geplaatst schot van Jens Engelen. Tomasz Cieslicki haalt Yente Franssen onderuit. En 9 seconden later heeft Tyler Melancon 5-1 (23.28) gescoord. Maar in zij totaliteit maakt Prodi een zekerder indruk dan Jean. Maar de 6-1 door Mitch Morgan kan de duikende Tom niet verhinderen. 80 seconden met twee man meer op het ijs is niet aan Luik besteed. Op 30.07 is een goaliwissel. Mike Gysbrechts komt Mike Jansen aflossen. Met Jens Engelen in de strafbank lukt Mitch Morgan solo de 7-1. Hij breekt tussen de twee verdedigers door en gat diverse malen van de forehand naar de backhand en scoort uiteindelijk met zijn forehand. De kracht van de Bulldogs is gebroken. Want tijdens een powerplay - Bryan Kolodziejczyk zat op de strafbank vanwege het vertragen van het spel - komen de Bulldogs niet veel verder dan een icing.

In de derde periode komen aan beide zijden de bankzitters op het ijs. Aanvallers Brent van Rooy, Bram Tops en Tom Loockx en met name verdediger Brian Vandenberk aan Herentalse zijde. Paul Vincent stuurt ook Florian de Vriendt en Kevin Henin het ijs op. En dan een eerste vechtpartijtje op het ijs, met als actoren Tomasz Cieslicki en Timo Dewin. Ook op de tribune doet zich het één en ander voor. Na de 8-1 door Ben Vercammen slaat opnieuw de vlam in de pan. Raphael Slongo en Trevor Hunt geven elkaar er ongenadig van langs. Een game misconduct voor beide spelers. En ook daarna blijven de gemoederen verhit. Maar tussendoor lukt Bryan Kolodziejczyk de 9-1 door een pass bij de verre paal te verzilveren. Maar tot besluit is er een tweede doelpunt voor de Luikenaren. Mike Gysbrechts moet een rebound geven op een schot van Jordan Paulus. Andy Kolodziejczyk reageert het eerst en schuift de puck onder Mike door, waarbij de puck tergend langzaam over de goallijn gleed. 9-2 na 56.48. Tevens de eindstand.

De vreugde breekt los bij HYC, dat technisch, tactisch en qua samenspel een stuk volwassener is dan de Bulldogs. En dus is HYC de terechte bekerwinnaar van 2016. Na de uitreiking van de individuele medailles voor de spelers en officials van beide teams en de MVP-awards voor Slamowir Krzak en Vincent Morgan, overhandigt KBIJF-voorzitter Pascal Nuchelmans de grote beker aan HYC aanvoerder Vincent Morgan. Waarna de champagnekurken knallen. En dat alles voor een fraaie coulisse van 1250 toeschouwers.

Terug