Bekerfinale 2017 Bulldogs Luik - HYC Herentals 4-7

Een impressie (2017-02-11)

De bekerfinale vindt plaats in het mooie stadion in Luik in de Mediacité. Als ik vanaf de roltrap het complex binnen kom zijn de eersten op wie ik stuit een groepje Duitse ijshockeysupporters. Fans van de Kölner Haie en de Iserlohn Roosters. Bij de entree van het patinoire staat een ijshockeyliefhebber met geschreven op een bord: Cherche billet. Binnengekomen vertelt bondsbestuurder Marc Verlinden:"Ja, we zijn er fier op dat we uitverkocht zijn. We hadden nog veel meer kaarten kunnen verkopen, maar wij houden ons netjes aan de regels van de autoriteiten." En over de fouillering die ik bij binnenkomst heb moeten ondergaan, zegt Marc:"Ja, we zijn nog steeds in fase 3 van veiligheidsniveau hier in België, vanwege terrorisme." En een mega inzet wat camera's betreft. Lokale zender RTC pakt met een camera of vijf uit. Dan is er de RTBF en Sporza. En natuurlijk de webcast camera's van Kurt en Quinten Vermylen, met extra onbediende camera's achter het doel. Reginald Delmarche geeft uitleg:"De helft van de stewards zijn Franstalig, de andere helft Vlaamstalig." Dus ook dat is goed geregeld. Zoals het gehele evenement, dat vlekkeloos verloopt. Luik coach Paul Vincent checkt nog even de opstelling van zijn team op de sheet. De spelers worden allemaal individueel voorgesteld. En coach Paul Vincent kiest Jean Cornelis als startende doelman en Jan Andries van HYC gaat voor Mike Jansen. En het spektakel begint.

En HYC is van meet af aan scherp. Trevor Hunt geeft een steile pass op Mitch Morgan, die keihard net overschiet. Jean Cornelis stopt Vincent Morgan op een break. Maar als van achter het doel een pass van Timo Dewin op de stick van Yente Franssen in de slot komt, reageert Yente direct en kaatst de puck in het net. 1-0 na 1.25.HYC genereert veel drik op het Luikse doel. Maar dan een straf tegen Timo Dewin. En de Bulldogs zettenm en goed powerplay op. Twee gevaarlijke schoten van verdediger Frank Neven. Het tweede schot gaat via de keeper naast.Dan een diagonale pass van Michael Distate op Garrett Brazzier op rechts. Garrett treft doel in de verre hoek. En na 5.18 is de stand gelijk. Een powerplay doelpunt. Ben Vercammen schiet uit de draaiing keihard over het doel van Luik. Dan volgen twee straffen tegen de Bulldogs; Akim Ramoul en Paul Cornelis. Jocab Laliberté laat dan de kans op de gelijkmaker voorbijgaan. En als Nils Vroemans de puck aan Garrett Brazzier verspeelt. Moet Mike Jansen alle zeilen bijzetten om doorboring van zijn doel te voorkomen. Thomas matheson test dan Jansen tweemaal achter elkaar. Maar steeds blijft de HYC sluitpost overeind. Achter het spel begaat Thijs van Laere een fout (interference) op Frank Neven. Akim Ramoul staat aan de blauwe lijn als vierde aanvaller. Hij schiet verdekt van de blauwe lijn en scoort hoog rechtsboven de 1-2 (14.20). Daarna nog kansne aan beide kanten, maar geen doelpunten. Het is stil in de pauze in de HYC kleedkamer.

Maar kennelijk hebben de heren heel goed nagedacht tijdens de thee. Want in de tweede periode zijn met name Jacob Laliberté en Timo Dewin dicht bij een doelpunt. Maar Jean Cornelis staat zijn mannetje. Maar Mitch Morgan schaatst voor het doel langs laat Jean Cornelis de eerste beweging maken en schiet dan beheerst over hem heen de puck binnen voor de 2-2 gelijkmaker op 26.14. Dan op de volgende aanval voert Vincent Morgan de puck hij legt terug op de achter hem aan schaatsende Brent van Rooy en Brent scoort fraai 2-3 (27.20). Maar nog geen twee minuten later aan de andere kant. In ene chaotische situatie moet Mike Jansen een rebound geven op een schot van dichtbij van Paul Vincent. De puck blijft vrij achter de liggende Mike liggen. Vincent schaatst in om de puck in te tikken. Maar Mike is hem voor, maar hij tikt per ongeluk de puck in zijn eigen doel. En de stand is na 28.58 gelijk, 3-3. Maar een holding straf tegen Ax L Milpas en de stand is 3-4 (29.51). Na een breedtepass schiet Trevor Hunt met een onetimer raak. Gaetan Rondia en Brazzier namens Luiik en Vincent Morgan namens HYC krijgen dan in het vervolg van het middendeel allen een mooie kans. Maar kunnen die niet verzilveren.

In de derde periode schiet HYC weer goed uit de startblokken. Jenne van der Velde schiet keihard over. En Vincent Morgan schiet in het zijnet. En nogmaals Van der Velde die een tip-in net naast het doel werkt. Akim Ramoul probeert het dan solo. Maar als zo vaak bij een solo probeert een speler één tegenstander te veel te omspelen. Als Alexandre Bremer in de 'prison' zit voor tripping moet Jean Cornelis met een geweldige legguard save op de proppen komen om de point blank tip-in van Hunt af te weren. De powerplay blijft hevig en een doelpunt kan niet uitblijven. Mitch passt diagonaal op Vincent die meteen de puck tegen de touwen jaagt voor 3-5 (53.47). Luik speelt va-banque en komt met een zesde veldspeler voor doelman Jean. Mitch Morgan profiteert met een empty netter. 3-6 na 57.51. Het is nog steeds powerplay voor Luik en Akim Ramoul scoort met een machtig schot van de rechterflank 4-6. Dan is er nog 1.22 te gaan. Het doel van Luik blijft leeg. En Vincent Morgan profiteert: 4-7 (59.38). De match is gedaan.

De strijd was meer gelijkopgaand dan voorgaande edities van de bekerfinale. Underdog Luik heeft het HYC flink moeilijk gemaakt. Zo moeilijk zelfs dat Jan Andries de HYC-jongeren in de bank hield. De overwinning, na zo'n strijd, is natuurlijk extra zoet voor Herentals, dat in Mitch Morgan zijn Most Valuable Player kende. Van Luikse zijde wordt Bryan Henry uitverkoren tot MVP. Jordy van Dyck komt op krukken het ijs op om de medaille in ontvangst te nemen. En later overhandigt KBIJF-voorzitter Pascal Nuchelmans de grote beker aan HYC aanvoerder Mitch Morgan. Waarna de champagnekurken knallen. En dat alles voor een fraaie coulisse van 1374 toeschouwers.

Foto album

Terug