Omdat het moest

WK Divisie IIA BelgiŽ - IJsland 6-3 (2018-04-26)

Het Belgische team treedt aan zonder Bryan Kolodziejczyk. Hij heeft een gebroken pols. Het startende vijftal bestaat uit Billy Denis en aanvoerder Jordan Paulus en de aanvallers Bram Klijsen, Ax l Milpas en Maxime Pellegrims. En na twee starts van doelman Mike Jansen krijgt nu Arthur Legrand de voorkeur van keuzeheer Gil Paelinck. Beide ploegen staan op nul punten en dus moet er iets gebeuren in deze wedstrijd.

In de eerste periode zijn de ploegen aan elkaar gewaagd en kun je niet spreken van een overwicht van ťťn van beide teams. Beide teams schepten zich kansen. Het eerste schot op doel, van verdediger Michael Distate, smoort in een woud van spelers voor het IJslandse doel. Maar de IJslanders laten zich niet onbetuigd. Edmunds Induss en Bergur Einasson testen Legrand. Maar Arthur geeft geen krimp. In het belgische aanvalsvak loopt Ax l Milpas tegen een elbowing straf op. Maar dan heb je een Borya Kolyasnikov die uitstekend opruimt. En verdediger Billy Denis, een aanwinst voor het team, die shorthanded uit een solo net nasst schiet. Maar wat straffen verder lukt dan uiteindelijk de (tegenwoordig) Antwerpse stormram Ben van den Bogaert de ban te breken. Uit een rebound scoort hij van dichtbij 1-0 (12.57). Maar de IJslanders blijven brandgevaarlijk. Met name de jonge (net 17 jaar geworden) Axel Orongan en rechtervleugel Kristjan Kristinsson laten met hun schoten de Belgen schrikken. Maar gelukkig niet de man met de lange manen, Arthur. In de pauze spreek ik met scheidsrechter supervisor van de KBIJF, Benny Haxelmans. Waar ik mijn vertrouwen uitspreek in een goede afloop voor BelgiŽ moest Benny het allemaal eerst zien. Hij vond de noorderlingen een gevaarlijke ploeg.

In de tweede periode tappen de Belgen uit een heel ander vaatje en leggen zij hun wil aan de IJslanders op. Met name Bryan Henry en Sam Verelst leiden het offensief op het dole van Dennis Hedstrom. Maar het is uiteindelijk de onnavolgbare, jonge verdediger Billy Denis die soleert, voor het doel langs schaatst en scoort. 2-0 op 26.04. Daarna volgen vele serieuze (persoonlijke) straffen: checking from behind - checking to the head. Onderstussen blijven de Belgen het bastion van goalie Dennis Hedstrom bestormen. Maar Dennis pakt uit met fantastische reddingen. Maar op ene schot van de linkereflank van Yoren de Smet heeft hij geen verweer, 3-0 na 31.12. Overigens zie ik in de tweede periode Alec James op het ijs en zie ik ook dat Sean McCann-Coppens een linie afzakt en als verdediger optreedt. BelgiŽ blijft aandringen, maar Hedstrom zegt nee.

In het begin van de slotperiode blijven de Belgen aandringen. Na vele pogingen de volgende scene. Virgil Delbrassine passt duiagonaal op Bryan Henry. Via de paal en de schaats van Hedstrom scoort Bryan in de korte hoek 4-0 (48.30). Maar na een fantastische redding van Hedstrom op een inzet van Alexandre Bremer draait de wedstrijd. Met Frank Neven in de strafbank vuurt Robert Sigurdsson een screened schot op doel af. En hij scoort hoog rechtsboven. 4-1 na 52.25. Op de volgende aanval schiet Kristjan Kristinsson op de paal. De rebound jaagt Hafthor Sigrunarson tegen de touwen voor 4-2 (53.09). En als een schot van aanvoerder en verdegiger Ingvar Jonsson via een deflectie van Robert Sigurdsson achter Arthur verdwijnt voor 4-3 (57.30) lijkt een omwenteling gaande. De IJslandse coach vraagt hevig om eem Time Out. Maar de Hongaarse scheidsrechter Miklos Haszonits ziet het niet en het spel vervolgt. Een cruciaal moment naar mijn idee. Want Bryan Henry en Alexandre Bremer profiteren van een kolossale verdedigingsfout van de IJslanders en staan opeens voor Hedstrom. De inzet van Bryan kan hij nog afweren, maar het naschot van Bremer treft doel. En het is 5-3 op 58.20. De IJslandse Time Out volgt daarop. Maar de angel is eruit. En Maxime Pellegrims bepaalt met een Empty Net Goal (58.59) de eindstand op 6-3. Overigens mocht verdediger Arne van Espen ook nog even van de wedstrijd proeven in de slotminuten.

Een verdiende overwinning voor de Belgen op weg naar lijfsbehoud. Nog een paar maal het goede ijshockey van de tweede periode dupliceren in de slotwedstrijd a.s. zondag 13.00 uur tegen China en het is kat-in-het-bakkie voor handhaving in Divisie IIA. En met veel gejuich hoorde het in geringe getale opgekomen publiek - ik schat minder dan 100 toeschouwers - de uitverkiezeing van Billy Denis tot man van de wedstrijd afroepen. Robert Sigurdson was bij IJsland de gelukkige.

Terug