Niet de gewenste afsluiting van het toernooi

WK Divisie IIA BelgiŽ - China 2-4 (2018-04-29)

Het Belgische team is al zeker van lijfsbehoud in IIA Divisie. China is en route naar de Olympische Spelen van 2022. Gil Paelinck kiest voor Arthur Legrand als startende puckenpakker. Ikzelf heb wel vertrouwen in de goede afloop voor BelgiŽ, gezien het slechte passen van de Chinezen. Maar Christiaan Pierre is wat pessimistischer. Wel optimistisch en vol vuur spreekt hij over de op handen zijnde nieuwe ijshal annex zwembad te verrijzen aan het Ruggenveld in Deurne. Alle seinen lijken op groen te staan om een in 2020 een nieuwe ijshal in gebruik te kunnen nemen. En dan zou daar dus mooi een WK kunnen worden georganiseerd.... Maar naar de actie op het ijs. Overigens zou Bryan Kolodziejczyk na het WK in AustraliŽ gaan spelen. Maar hij zit nu met een gebroken pols.

In de eerste periode genereert BelgiŽ meteen flinke druk middels Bryan Henry en Alexandre Bremer op het Chinese doel. Maar daarna nemen de Chinezen over. Arthur moet een rebound toestaan op een schot van #21 CN en #26 CN lukt bijna de 0-1. Overigens zie ik meteen al Alec James en Bram Klijsen op het ijs .i.t.t. voorgaande wedstrijden, waarin zij weinig ijstijd kregen. En vanaf de 5e minuut krijgt ook verdediger Arne van Espen zijn shifts. Op 6.57 krijgt Bram Klijsen een tripping straf opgelegd. China zet ene goed powerplay op. Van de blauwe lijn schiet Pengfei Zhang op doel. Een subtiele deflectie van Tianyou Zuo en de puck ligt achter Legrand in het doel. Maar scheidsrechter Miklos Haszonits keurt het doelpunt af vanwege een crease fout. Een goed schot van verdediger Tianyu Hu weert Arthur af met zijn blocker. En dan meteen alweer een volgende straf tegen BelgiŽ. Ditmaal is Alexandre Bremer de klos (slashing). En nog geen minuut later deelt Sam Verelst meerdere slashes uit aan een Chinese verdediger. En dan staan alleen nog Ben van den Bogaert, Yoren de Smet en Frank Neven op het ijs. Door meerdere malen effectief in te grijpen voorkomt doleman Legrand een achterstand. Net weer terug van de strafbank gaat Bremer solo op avontuur. Maar met zijn backhander schiet hij de keeper aan en scoort geen shorthanded goal. En dan ook weer Sean McCann-Coppens die als verdediger optreedt. Maxime Pellegrims deelt dan een elleboogstoot uit aan Pengfei Zhang. Yoren de Smet en Alexandre Bremer krijgen beiden op de penalty kill een mooie kans. Maar ook doelman Zehao Sun staat zijn mannetje. Kort na elkaar moeten twee Chinezen op de strafbank plaatsnemen Pengfei Zhang, Tianyu Hu en aanvoerder Hao Zhang staan tegenover vijf Belgen. Maar verder dan een tip in naast het doel van Maxime Pellegrims op een pass van Michael Distate komen de Rode Duivels niet.

In de tweede periode wat aanvallend werk van BelgiŽ, mede vanwege een straf tegen China. Maar een kolossale verdedigingsfout kost hen de kop. Snel passt Peng Huang op Tianyou Zuo, die makkelijk kan scoren. 0-1 na 28.03. En op de volgende aanval is het bijna weer raak voor China middels Peng Sun. Arne van Espen gaat zich dan actief met de aanval bemoeien en dat betekent gevaar voor het Chinese doel. Maar door een straf tegen Ax l Milpas luwt het Belgische offensief. China neemt weer over. En uit de rebound van ene schot van Bo Liu lukt Hang Li de 0-2 (34.43). En via een backhander verhoogt Qianyi Huang tot 0-3 (35.49). Daarna wel een straf aan beide zijden, maar geen doelpunten.

In het begin van de slotperiode meteen een straf tegen China. Hao Zhang schiet de puck wild weg uit zijn verdedigingsvak. Via de boarding verdwijnt de puck langs Legrand in het Belgische doel voor 0-4 (43.31). Na een straf tegen China kwakt Borya Kolyasnikov Peng Huang tegen de boarding Dat komt hem op een match penalty voor checking from behind te staan. Alec James zit de vijfminutenstraf uit. Dat voordeel doet China zelfs teniet door een charging van Qianyi Huang op Jordan Paulus. Bij vier etegen vier lukt het Bryan Henry de hatelijke nul van het scorebord te halen. Hij scoort uit een combinatie met Alexandre Bremer en Michael Distate. 1-4 op 49.51. Laster scoort Frank neven met een vlak schot van de blauwe lijn. 2-4 na 56.36. Haalt Gil Paelinck zijn goalie op een gegeven moment naar de kant? Maar de wezelvlugge Zesen Zhang beslist de match na een solo, 2-5 (58.36).

Een verdiende overwinning voor China. De Belgen veroorzaakten te veel onnodige straffen. Frustratie! En zo konden de Rode Duivels niet in majeur eindigen. Man van de wedstrijd voor China is Qianyi Huang en voor BelgiŽ Yoren de Smet. Over het gehele toernooi gekomen koos het directoraat Pengfei Zhang en Sam Verelst tot beste spelers van hun team. Meest opvallende speler bij BelgiŤ voor mij was Billy Denis. Geboren in Antwerpen leerde hij ijshockey in Zweden in Gršstorp in de buurt van Gotenburg. Voor hij de grote plas overstak om in Canada juniorenijshockey te spelen. Na ťťn seizoen stapte hij over naar Lindenwood University om voor de Lindenwood-Belville Lynx in Belleville, Illinois te gaan spelen. Overigens had hij al meerdere junioren WK'en voor BelgiŽ gespeeld. Zowel U18 als U20.

Terug