Bekerfinale 2020 HYC Herentals - Bulldogs Luik 4-3 (nv) (2020-01-19)

Toch weer HYC

Een uitverkochte ijshal in Mechelen voor de finale Beker van BelgiŽ, met 1018 toeschouwers. Twee uur voor aanvang van de wedstrijd viert de harde kern van Luikse fans, The Old Bastards, al feest op de tribune. De Luikse reserve doelman Louis Pirotte schiet als laatste op het ijs nog pucks in het doel ter afronding van de warming up. De ceremoniŽle eerste face oof wordt gedaan door de recent met ijshockeygoud van de Jeugd Olympische spelen teruggekeerde Anke Steeno, geassisteerd door RBIHF voorzitter Pascal Nuchelmans. Uiteraard staan Kevin van Looveren (HYC) en Pasquale Spano 'op doel'.

Een overweldigende start van de Bulldogs. Aanvalsgolf na aanvalsgolf daalt neer op het kooitje van Kevin van Looveren. Bryan Henry stuurt Alexandre Bremer weg op de linkerflank. Bremer gaat voor de korte hoek, maar Kevin staat goed gepositioneerd. Jessyko Bernard raakt met zijn backhandschot slechts de buitenkant van het doel. Met een uiterst fraaie poke check tikt Preston Shupe de puck van de stick van Brett Oliphant, die gevaarlijk dichtbij het Herentalse doel kwam. Van Looveren hefet niet te klagen over gebrek aan beweging. Zo moet hij met zijn legguard een vlak laag schot in de rechterhoek van Maxime Pellegrims onschadelijk maken. De dominantie van Luik is zo groot dat ik pas na 5 minuten zuivere speeltijd de eerste aanvallende actie van HYC zie. Van ver schoot Ben Vercammen op doel. Maar ook Pasquale Spano is op zijn hoede en zet zijn vanghandschoen effectief in. Achterwaarts schietend ziet Jessyko Bernard zijn inzet net langs het doel zeilen. Dan een machtig schot van Brett Oliphant. Zo hard dat Kevin ene rebound moet weggeven. Alexandre Bremer reageert meteen en schiet de puck laag in het doel. 0-1 na 6.15. En dat is meer dan verdiend. Dan de derde aanval van Herentals. Nathan Pancel zet de aanval op een gaat de combinatie aan met Peter Bartek. Peter schiet en de puck verdwijnt uit dat het verdekte schot in de rechterboevnhoek. Zerr verrassend en zwaar tegen de verhouding in maakt HYC na 7.48 gelijk. Even lijkt Luik gewoon de draad weer op te pakken. Maar op een voorzet van Jessyko Bernard belandt slechts Jordan Paulus in het doel. Kevin maakt een schot van Michael Distate, gevoed door wederom Bernard, onschadelijk. Maar dan is er het plotseling veranderende momentum. HYC staat op. Eerst raakt Robert Lepine, de nieuwste aanwinst van de Kempenaren, slechts het zijnet, nadat hij zichzelf met een 'toe drag' in kansrijke positie had gemanoeuvreerd. Tweemaal test Vincent Morgan doelman Pasquale Spano. Veteraan Peter Bartek schiet op doel. En vlak voor doel is het Robert Lepine, die de puck tegen de touwen jaagt, 2-1 na 18.36.

En HYC wil doorpakken in het middendeel. Maar Preston Shupe en Robert Lepine stuiten op Spano. Een tripping straf tegen Kristof van Looy biedt HYC de kans om de druk noer op te voeren. Na een aanval ligt de puck vrij tussen de benen van Spano. Maar Niki de Herdt is het zicht op de puck verhinderd en hij fluit af. Ben Coolen, verdediger Emiel Goris en Robert Lepine weten de Luikse goalie niet te bedwingen. De opmars van HYC lijkt gestopt als Vincent Morgan de venijnige Loris Darques cross checked. Maar misschien wel de beste actie is die van de solerende Robert Lepine. Na een wrap-around blijft de puck echter vrij voor de paal liggen. Aan de andere kant schiet Bernard over en Bryan Kolodziejczyk schiet keihard in de vanghandschoen van Kevin. Kort na die powerplay houdt Chad Piccart Maxime Pellegrims hinderlijk vast. Bryan Henry probeert Van Looveren te verschalken, maar tevergeefs. Bryan Kolodziejczyk schaatst samen op met de puck voerende Jessyko Bernard. Zij hebbebn alleen Em,iel Goris nog tegenover zich. Jessyko schiet zelf, maar naast. Met de ploegen van gelijke sterkte is het weer Jessyko Bernard, die een doorbraak forceert. Eeen schitterende solo door het midden maakt hij af met een backhander, 2-2 na 37.49. Julien de Vriendt verdiende aan assist op dit doelpunt. Bij de volgende aanval van HYC is er paniek in de tent bij de Bulldogs. Alexandre Bremer trekt aan de noodrem: Twee minuten straf voor holding tegen Alexandre Bremer. Onoplettendheid in de Herentals defensie leidt bijna tot een doelpunt van Bryan Henry, die mooi was aangespeeld door Bryan Kolodziejczyk.

In het slotdeel nog 34 seconden powerplay voor HYC. Vincent Morgan acteert op de blauwe lijn als vierde aanvaller. Spano stopt echter Lepine. Weer van gelijke sterkte biedt Bryan Kolodziejczyk eerts Jessyko Bernard en vervolgens Jordan Paulus een schietkans. Even later schiet Bryan zelf opo doel. Maar het resultaat is hetzelfde: geen doelpunt. Eerst redt Pasquale Spano op een inzet van Nathan Pancel. Hij geeft zelfs geen rebound weg. Bij de volgende Herentalse aanval verliest hij zijn stick. Hij krijgt van een speler een stick aangereikt. Maar dat bevalt hem niet en hij speelt enige tijd zonder stick. Hachelijk, maar hij komt niet in gevaar. Herrntals zet Luik flink onder druk. En voerten de druk nog op met Frank Neven in de strafbank. Prachtig bedient door Mitch Morgan kan Preston Shupe de puck in het lege gedeelte van het doel schuiven, 3-2 op 50.27. De straf is voorbij en Luik zoekt en vindt de gelijkmaker. Het is uiteindelijk Andy Kolodziejczyk die een aanval met broer Bryan en Bernard doeltreffend afrond. En op 53.35 is de stand weer gelijk: 3-3. HYC gaat dan vol voor de winst in de reguliere speeltijd. Nathan Pancel krijgt een gouden kans, maar het lukt hem niet de puck over het been van Spano te liften. Ben Coolen lukt het daarna ook niet om Spano te bedwingen. Onder druk grijpt Luik naar het wapen van de icing. Met nog luttele seconden te gaan schaatst Alexandre Bremer buitenom de slot in. In extremis weet Kevin zijn backhander te pareren. Maar hij verliest daarbij wel zijn stick. En dan gaat de sirene voor het slot van de wedstrijd.

In de verlenging - tien minuten, drie tegen drie - brengt coach Paul Vincent van Luik Frank Neven, Bryan Kolodziejczyk en Jessyko Bernard. Zij staan tegenover Peter Bartek, Preston Shupe en Nathan Pancel. Eeen eerste schot van Bernard, dat gene doel treft. Emiel Goris komt Peter Bartek aflossen. De Bulldogs vertrouwen dan op Jordan Paulus, Alexandre Bremer en Bryan Henry. Maar het is schaken wat de klok slaat en puckbezit is essentieel. Waarbij neide ploegen soms weer de puck uit hun aanvaalsvak spelen. Op de derde shift schiet Mitch Morgan voorlangs. Latewr schiet hij in de vanghandschoen van Spano. Een machtig schot van Vincent Morgan gaat over het doel. Op aangeven van Mitch Morgan is het goudhaantje Robert Lepine die de 'plotselinge dood' veroorzaakt door de winnennde goal te scoren, 4-3 na 65.22. Zelfs doelman Kevin van Looveren verdiende een assist op dit doelpunt. Aan de baording wordt Lepine bijna bedolven onder uitzinnige ploeggenoten. Achteraf gezien had HYC wel wat meer kansen, maar Luik was brandgevaarlijk. En de uitslag had ook zo maar andersom kunnen zijn. Luik's doelman Pasquale Spano werd verkozne tot Most Valuable Player. Bij HYC viel Vincent Morgan die eer te beurt. Daarna uiteraard het standaardprogramma van het uitreiken van de medailles en de overhandiging van de Beker aan aanvoerder Mitch Morgan, die heel snel Preston Shupe naar voren riep en hem de beker overhandigde. De uitzinnige spelers gingen daarna zelfs zo ver door coach Jeffrey van Iersel op de schouders te nemen.

Terug