IJshockey Nederland - De eerste wedstrijden 12 en 13 januari 1929

Eerst gepubliceerd: 21-5-2005; uitgebreid: 30-5-2005

De Haarlemse IJsclub vierde in 1929 haar 60-jarig bestaan. Daartoe organiseerde zij in het weekend van zaterdag 12 januari 1929 en zondag 13 januari 1929 ijshockeywedstrijden. Voorzien voor deelname waren teams uit Den Haag, Rotterdam, Bloemendaal en Haarlem.
Vanwege de aanhoudende vorst besloot de Nederlandse Hockey - en Bandy Bond (NHBB) de hockeywedstrijden voor 13 januari af te gelasten en riep zij de aangesloten clubs op om ijshockey te gaan spelen. Daarbij verleende de Bond ook toestemming voor een ijshockeytoernooi in Haarlem op de banen van de ijsclub Haarlem en omstreken aan de Kleverlaan. Inmiddels had het team uit Rotterdam afgehaakt en probeerde de heer Quarles van Uffort een team uit het Gooi samen te stellen. Hetgeen niet lukte.
Bij dit ijshockeytoernooi was voor de zondag een demonstratiewedstrijd voorzien door twee teams uit Antwerpen. Deze Belgen speelden al jaar en dag ijshockey en zouden dus het lichtend voorbeeld kunnen geven. Overigens hadden de Belgen al eerder aangeboden om een demonstratiewedstrijd in Nederland te verzorgen.

Op zaterdag 12 januari plaatste de IJsclub gelijkluidende advertenties in de Nieuwe Haarlemsche Courant en de Oprechte Haarlemsche Courant:

"IJsclub voor Haarlem en omstreken

Zondag 13 januari circa 2 uur zullen twee bekende Antwerpsche ijshockeyclubs een onderlinge wedstrijd spelen op de bandybaan; tegelijkertijd zullen twee kunstrijders verschillende figuren ten beste geven.

Vergeet vooral niet het IJS-HOCKEY, een spel in Nederland onbekend, bij te wonen."

De eerste officiële ijshockeywedstrijd in Nederland

Op zaterdag 12 januari 1929 is het dan zover. De lucht is helder blauw en er schijnt een zonnetje. Die middag is de temperatuur 11 graden onder nul. Op de ijsbaan verschijnen de twee Haarlemse teams Bloemendaal en De Musschen om de eerste ijshockeywedstrijd in Nederland te spelen. Bloemendaal neemt in de eerste helft met 3-1 de leiding, maar De Musschen kwamen in de tweede helft sterk terug en wonnen de tweede helft met 3-5. Meteen werd het fenomeen verlenging ingezet. In de vijf minuten durende verlenging doelpuntten de Bloemendalers tweemaal en wonnen zo de eerste officiële Nederlandse ijshockeywedstrijd met 8-6. De spelers van beide zijden toonden veel enthousiasme en inzet, maar kwamen uiteraard nog wat technisch kunnen tekort.

 Positie  MHC De Musschen  Bloemendaal
 Goal  C. Visser  De Kat
 Verdediging  Hooft  Gunning
 Verdediging  Van Kempen  De Jong
 Aanval  Van Hubrecht  Kaufmann
 Aanval  Citters  Visker
 Aanval  Van Riemsdijk  Drijver

Spelmoment uit de eerste match tussen De Musschen en Bloemendaal.

Echter, zo tegen vijf uur kwam er mist opzetten en om zes uur is de lucht zwaarbewolkt en het gaat dooien.

De wedstrijden op zondag 13 januari

Zondagmorgen speelde een jeugdteam uit Den Haag tegen de Pinguins (een team dat voor het grootste deel bestond uit bestuursleden van de bandybond). De Haagse jeugd won met 2-0. Onder bewonderende belangstelling verzorgden de Belgen een publieke training. 's Middag versloegen de Haagse ploeg in de finale Bloemendaal met 5-0. Later speelden de twee Belgische teams tegen elkaar: Cercle du Puck versus Cercle Patineurs d'Anvers, uitslag 4-3. De Belgen kweten zich goed van hun taak en toonden menige fraai opgezette aanvalscombinatie. Zij speelden in een hoog tempo en waren beduidend beter geoefend in het schieten op doel als de Nederlanders. Hun sticktechniek werd als verbluffend bestempeld. "Met omgelofelijke snelheid schoten zij vooruit, stopten en zwenkten, draaiden in volle vaart, sprongen over sticks heen en onder sticks door en vielen niet! Hier was routine, hier was vaardigheid! En het combineren was vaak af. Een knappe, machtig mooie prestatie, welke met een geweldig applaus beloond werd!" Door de invallende dooi - tijdens het Belgische duel vormden zich plassen water van een halve a een centimer diepte tussen de goals - was dit meteen de laatste match van die dag. Overigens vertoonden meegereisde Belgische kunstrijders in de pauzes hun kunnen!

Diezelfde 13e januari vond er in Baarn een ijshockeytoernooi plaats. Uitslagen:
Baarn- Brummen 9-0; Brummen - Aerdenhout 3-0 en Brummen - Baarn 1-2. Haarlem kwam niet opdagen en verloor de wedstrijden tegen de drie opponenten met 5-0. Winnaar Baarn veroverde met de winst in de finale op Brummen de ter beschikking gestelde zilveren beker.

Meteen daarop schreef de NHBB de eerste ijshockeycompetitie uit. Daaraan zouden Den Haag, MHC "De Musschen", Bloemendaal en Baarn deelnemen.
Programma:
Zaterdag 19/1/1929 Baarn-Bloemendaal en MHC-Den Haag
Zondag 20-1/1929 Den Haag-Baarn en MHC-Bloemendaal
Woensdag 23/1/1929 Baarn-MHC en Bloemendaal-Den Haag

Zaterdag 2 februari 1929 te Baarn: Baarn-Bloemendaal 11-0.
Zondag 17-2-1929 te Haarlem: Amsterdam - Bloemendaal 4-4, meteen gevolgd door Amsterdam - Aerdenhout 1-7.

21 februari 1929 Demonstratiewedstrijd op de Kralingse IJsclub te Rotterdam: Rotterdam - Den Haag 0-9

 Positie  Rotterdam Den Haag
 Goal  J. Ruys  J. van Rhede van de Kloot
 Verdediging G.R. Castendijk  H. Pander
 Verdediging  W.J. Hoffman  A.W. Tresling
 Aanval  J. Witkamp  J.A. van Wulffte Palthe
 Aanval  L.J. Hofmann  J.E. Theunissen
 Aanval  P. van Oordt  R. van Wulffte Palthe
 Reserve  A. Witkamp  
 Reserve  L. van den Berg  

Even over half drie zette scheidsrechter J. van Stolk de wedstrijd in gang. Drie periodes van een kwartier, met telkens een pauze van vijf minuten. Direct na de opnings face off scoort Tresling 0-1. Van Oordt soleert en geeft de keeper van de Hagenaars wat werk. Overigens een van de weinige keren dat het doel van Den Haag in gevaar kwam. Theunissen en R. van Wulffte Palthe brengen voor de eerste pauze de stand op 0-3. Na de 0-4 maakt de jonge A. Witkamp zijn opwachting in het Rotterdamse doel. Theunissen scoort tweemaal in het middendeel en de gebroeders J.A. en R. van Wulffte Palthe nemen drie treffers voor hun rekening. In het slotdeel legt Pander de eindcijfers van 0-9 vast.
Er werd gespeeld of een ijspiste van 60 bij 25 meter en ondanks de lichte dooi wisten de ijsmeesters, door het zorgvuldig verwijderen van het schraapsel, de piste in prima conditie te houden.
In de bestuurskamer van de IJsclub - onder het genot van een kop thee - nemen de Hagenaars een wisselbeker in ontvangst en kregen elk een dasspeld uitgereikt.

TERUG