Interland Nederland - Sovjet-Unie 30 december 1980

De 'Sbornaja' in Den Haag

Eind zeventiger, begin tachtiger jaren van de vorige eeuw. Nederland behoort tot de wereldtop in het ijshockey. Mede door het fenomeen 'Nederlandse-Canadees' en hulp uit Tsjechoslowakije. En dat maakt Nederland aantrekkelijk voor gerenommeerde buitenlandse tegenstanders. Zoals de befaamde Amerikaanse ploeg, die Olympisch goud behaalde in Lake Placid. Maar ook voor teams uit de Sovjet-Unie, met voor hen bijkomend voordeel van het binnenhalen van harde valuta. Clubteams, zoals het team van de luchtmacht Krylja Sovjetov Moskou. Één van de vier toonaangevende clubs uit Moskou. (Daarnaast had je nog CSKA (Rode Leger); Dynamo (politie) en Spartak (het team van het volk)). Maar ook de nationale ploeg die meermaals de Lage Landen aandeed. Zo ook eind 1980, met o.a. een wedstrijd in Den Haag. Binnen de ijshockeygemeenschap in Den Haag zong het rond: De Russen komen! En niet zo maar een B-selectie. De grote namen kwamen. Het was net de tijd van transitie van de toplijn met Valeri Kharlamov, Vladimir Petrov en Boris Mikhailov naar hun opvolgers Vladimir Krutov, Igor Larionov en Sergej Makarov. In Den Haag op het ijs de center Vladimir Petrov en de vleugelspelers Vladimir Krutov en Sergej Makarov. Met natuurlijk de levende legende Vladislav Tretjak als doelverdediger. Overigens staat momenteel zijn kleinzoon Maxim Tretyak in het doel bij de KHL club HC Sochi. En verder nog de de klinkende namen van verdedigers Vjatcheslav Fetisov en Alexei Kasatanov. En aanvallers Viktor Zhluktov, de Let Helmut Balderis en #10 Alexander Maltsev. Met aan Nederlandse zijde een negental Nederlandse Canadezen (niet eens zo veel voor die tijd), met namen als Corky de Graauw, Rob van Onlangs en Rick Vangog. En de gewezen Tsjechoslowaak Jiri Petrnousek a.k.a. George Peternousek. De rots in de verdediging. Van de puur Nederlandse inbreng waren dan (natuurlijk) Ron Berteling, verdediger Henk Hille en aanvallers Tjakko de Vos, Harry van Heumen, Klaas van den Broek en Johan Toren van de partij. En, op een ander vlak, niet te vergeten de (inter)nationaal zeer gewaarderde scheidsrechter Nico Toemen.
Overigens niet van de partij waren de spelers van Flyers Heerenveen, zoals de fameuse Larry van Wieren, zij speelden die dinsdagavond een vriendschappelijk duel. En ook Dick Decloe ontbrak. Hij was met zijn club Düsseldorfer EG actief bij de Spengler Cup in Davos, Zwitserland.
In deze korte serie van vier wedstrijden had Nederland in eerdere dagen met 11-0 en 10-2 (goals van Mari Saris en Tonny Collard) van de Russen verloren. Voor de derde ontmoeting puilde de Haagse Uithof uit met circa 4000 toeschouwers! Kom daar maar eens om in Corona-tijd.

Er waren in de wedstrijd kunststukjes van hogeschool-ijshockey te zien van de Russen. Maar ook een Vjatcheslav Fetisov, die Johan Toren's kaak verbouwde. Zodat de Groninger al in de eerste periode uitviel. Dat de 'Sbornaja' na twee wedstrijden de tien gehaald hebbend de teugels wat liet vieren was duidelijk. Dit zeer tot ongenoegen van de druk in de bank agerende hoofdcoach Viktor Tichonov, grootvader van Viktor Tichonov, die met #14 furore maakt in het KHL team AK Bars Kazan.

Met massaal verdedigen en een in vorm zijnde goalie John de Bruyn weet Nederland de nul te houden tot de 12e minuut. Best knap als je bedenkt dat de Russen in de tussentijd een powerplay kregen gepresenteerd. Maar dan weten de Russen de puck in het Nederlandse verdedigingsvak te ontfutselen aan verdediger George Peternousek. Uiteindelijk voltrekt Vladimir Golikov het vonnis, 0-1. Een kleine drie minuten later bedwingt Nikolai Drozdetski, na een afstandschot van verdediger Alexei Kasatanov, de Nederlandse doelman voor 0-2. En in die eerste periode verving Holland's Tsjechoslwaakse oefenmeester Gustav Bubnik de geblesseerde Johan Toren door de Nederlandse-Canadees Andy Strijker (GIJS Groningen).

De nieuwe superster Sergej Makarov tilde de stand naar 0-3. Een afstandsschot van verdediger Zinetula Biljaletdinov ketste af op de paal, waarna de Let Helmut Balderis (Dinamo Riga) zijn reputatie als goaltjesdief waarmaakte door de 0-4 binnen te tikken. Ook Anatoli Antipov, op aangeven van de gevierde #10 Alexander Maltsev, wist in de tussenperiode te scoren. Daarna wel fraaie staaltje ijshockey van de Oosteuropeanen, maar geen doelpunten in dat middendeel.

De Russen lieten in de slotperiode de teugels wat vieren. Maar dat betekende niet dat Tjakko de Vos cum suis doelman Tretjak wisten te bedwingen. De Sovjetrussen voegden nog twee doelpunten aan hun totaal toe. Meteen na de herstart scoorde Nikolai Drozdetski en laat in het slotdeel was verdediger Nikolai Makarov, de tien jaar oudere broer van Sergej, succesvol. En het oefenpartijtje is met een als uiterst mager beschouwde 0-7 winst, gedaan voor de Russen.

Doelman John de Bruyn kon tevreden terugkijken op zijn optreden. De Rode Machine op zeven goals houden was een prestatie van formaat. En het Nederlands team, met coach Bubnik voorop, was best wel tevreden met dit resultaat van het nietige Nederland tegen supergrootmacht Sovjet-Unie.
Na afloop van het duel liet coach Tichonov verstek gaan bij de persconferentie. Hetgeen Sbornaja-watchers uitlegden als gevolg van een getergde coach, die nog 'niet klaar was' met het zwakke optreden van zijn team.
En altijd weer boeiend in het cyrillisch schrift 'CCCP' te zien staan op de jerseys van de Sbornaja. Oftewel 'SSSR'. De Russische afkorting voor in het Nederlands Unie van Socialistische Sovjet Republieken. SSSR is voluit Sojoez Sovjetskih Sotsialistitsjeskih Respublik.

Eerste periode: 11.42 Vladimir Golikov 0—1 (ass. Sergej Kapustin en Vladimir Krutov); 14.26 Nikolai Drozdetski 0-2 (ass. Alexei Kasatonov and Viktor Zhluktov).
Tweede periode: 4.40 Sergej Makarov 0—3 (ass. Alexei Kasatonov); 7.58 Helmut Balderis 0—4 (ass. Zinetula Biljaletdinov); 13.26 Anatoli Antipov 0—5 (ass. Alexander Maltsev).
Derde periode: 1.07 Nikolai Drozdetski 0—6 (ass. Alexei Kasatonov); 15.00 Nikolai Makarov 0—7 (ass. Vladimir Krutov).
Straffen: Nederland 10 minuten; Sovjet-Unie 8 minuten (waaronder uitsluitingen in de slotperiode van Corky de Graauw en Nikolai Drozdetski na een boxactie).
Scheidsrechter: Nico Toemen; Linesmen: Bart Verwijst en Chris van Agtmael;

Zie de diaserie: Dia's Nederland-Sovjet-Unie