Den Haag krijgt loon naar werken

Nadat in de voorgaande wedstrijd Heerenveen verdediger Jurryt Smid op het appel ontbrak was ditmaal het Haagse trio bij de club uit het Friese Haagse compleet: Tony Demelinne, Tony Ras en Jurryt Smid. En als je dacht dat dat de wedstrijd een extra dimensie geeft. Ik heb daar niets van gemerkt. Noch bij publiek, noch bij de spelers.

Anderhalve minuut lang bivakkeren de Haagse spelers in hun aanvalsvak. Maar dan volgt een Friese break en een eerste schot op doel van Sander Dijkstra. En meteen het volgende schot is raak. Na 1.38 zet Jeffrey Martens de Flyers op 0-1. Daarop trekt Heerenveen het initiatief naar zich toe. Opeens staat de Haagse doelman Tomas Pek in het centrum van de belangstelling. Trevor Hunt schiet van de blauwe lijn en Jeffrey Martens verandert de puck van richting, 0-2 na 4.38. Maar dan betrapt scheidsrechter Sven Bergman Heerenveen met zes veldspelers op het ijs. Kevin Nijland zit de straf uit. Even doorbreekt dit de aanvalsgolven van de Friezen. HIJS-verdediger lanceert een flitsend schot van de blauwe lijn. Met veel moeite weet Martijn Oosterwijk de puck met zijn vanghandschoen in de hoek van de baan te doen belanden. Levi Houkes plet Jeffrey Martens tegen de boarding en het is powerplay time voor de Flyers. En zij laten er geen gras over groeien. Vanuit de hoek van de baan speelt Gerald Pollastrone Kevin Bruijsten in de slot aan. Kevin scoort 0-3 (11.08). Dan volgt een straf tegen Heerenveen verdediger Alexandr Terjohins. Kan hij eindelijk even uitrusten. Het viel me op dat Alexandr wel erg veel ijstijd krijgt van coach Chris Eimers. Zonder veel problemen overleven de Friezen het ondertal. En ondertussen komen er nog een aantal verlate Haagse supporters binnen. Die verschieten van kleur als ze horen dat hun favorieten al met 0-3 achterstaan. Zij kunnen dan meteen genieten van een paar fraaie Haagse aanvallen. Doelman Martijn Oosterwijk stopt de inzet van Levi Houkes, die goed in stelling was gebracht door Brandon Campos. Trevor Hunt kan alleen op ongeoorloofde wijze Raphael Joly het scoren beletten. Maar na iets meer dan een halve minuut powerplay klinkt de sirene voor het einde van de eerste periode.

In de tweede periode heeft HIJS nog anderhalve minuut powerplay. Maar de Hagenaars kunnen daar niet goed invulling aan geven. Wel is duidelijk dat er in de Haagse kleedkamer iets is gebabbelt. Het achterover leunen is gedaan en de ploeg gaat geŽngageerd ijshockeyen. Raphael Joly cirkelt bij de rode aanvalslijn als hij vanuit het verdedigingsvak scherp wordt aangespeeld. En met een beetje geluk weet Raphael Martijn Oosterwijk te bedwingen, 1-3 na 25.27. HIJS blijft sterk spelen en weet dan ook de straf tegen aanvoerder Mike Hofmann moeiteloos te doden. Met nog twee seconden straftijd op de klok moet Gerald Pollastrone brommen wegens tripping. In het volgende Haagse powerplay teisteren de aanvalsgolven het doel van Martijn Oosterwijk. Maar de doelwachter blijft superieur overeind. Het maakt hem niet uit wie op doel schiet, Edddie del Grosso (meerdere malen), Jordy van Oorschot, Jan-Jaap Natte of MIke Hofmann. Alle pucks zijn voor Martijn. Maar dan ineens krijgt de in de slot geheel vrijstaande Marco Postma de puck op zijn stick geserveerd. Rustig kan hij de hoek uitzoeken. Behehrst schiet hij de puck in de linkerbovenhoek, 2-3 na 38.57.

Voor de derde periode resteert nog een powerplay van iets meer dan een minuut voor Den Haag. Het eerste schot van Nico Sachetti is nog een prooi voor de vanghandschoen van Martijn Oosterwijk. Maar de uitastekend keepende Heerenveense goalie heeft geen verweer tegen een deflectie van Mike Hofmann op een schot van de blauwe lijn van Ayron Mikkelsen. En de stand is gelijk, 3-3, na 40.22. HIJS houdt het overwicht, maar scoren doet het niet. Ook Heerenveen dat korte tijd met vijf man (Alexandr Terjohins, Andrew Krelove, Michael Nason, Jeffrey Martens en Kevin NIjland) tegen drie Hagenaars (Ayron Mikkelsen, Jordy van Oorschot en Marco Postma) mag acteren vindt een uitstekende doelman op zijn pad. Vlak voor tijd maakt Martijn Oosterwijk een ziedend slapshot van Nico Sachetti onschadelijk. De zestig minuten zuivere speeltijd zijn voorbij en de stand is 3-3 gelijk.

In de verlenging staan de ploegen met vier veldspelers tegenover elkaar. En dat is dan ook wel zo'n beetje het spannendste dat er over die extra tijd te vertellen is. Het vuur ontbreekt aan beide zijden (vermoeidheid?). De enige echte kans kwam op naam van Michael Nason, die het Haagse doel met een backhander onder vuur nam. Maar, Tomas Pek stond paraat. En ja natuurlijk mag de vechtpartij van Raphael Joly met Andrew Krelove niet onvermeld blijven. Toen de kemphanen uit elkaar waren getrokken schaatste Raphael met een triomferend gebaar naar de strafbank. Beide heren kregen een dubbele minor wegens roughing aan hun broek. De niet zo enerverende overtime was daarna snel gedaan.
Penalty shots vormden de derde ronde tussen Den Haag en Heerenveen. Alexandr Terjohins toond zijn klasse met een backhander. De zeer traag inschaatsende Marco Postma produceerde een vlijmend polsschot en scoorde ook. Een zeer slappe flip van Jeffrey Martens stuitte Tomas Pek letterlijk tegen de borst. Maar ook Jan-Jaap Natte mistte. Kevin Bruijsten wist ook niet te scoren. Dat deed Nico Sachetti wel en HIJS won met 4-3. En op zich was dat een terechte uitslag. Heerenveen domineerde de eerste periode en sleepte een punt in de wacht en Den Haag, dat de tegenstander in de tweede - en derde periode de baas was, twee.

Foto's volgen

Terug