Derde Divisie A 2012-12-02 Leiden Tigers - Leiden Polar Bears 2-6

Precies een week na Leiden Polar Bears versus de Leiden Tigers volgde op zondag 2 december 2012 de tweede clash in deze derby. De Tigers moesten veel leergeld betalen in deze confronatie en verloren kansloos met 12-0. T.o.v. vorig seizoen had het team van Leiden Tigers een grondige gedaantewisseling ondergaan. Bart Marijnus en Richard van Eek verkasten naar Zoetermeer, terwijl doelman Hans Verhoog naar Dordrecht Lions vertrok. Michael van de Velde, Jeroen Maas en Mike Oppelaar zochten het hoger op in de Tweede Divisie A bij Leiden Lions. Bij de Tigers geen Mitchell Moore meer, maar wel doelman Eric Maassen en een buitenlands duo, te weten: George Michalic en Rastislav Vargus. De laaste speelde in een rood trainingsjersey met in tape het nummer 78 erop geplakt. Dat tape liet gaandeweg de match los. Bij het bezoekende Polar Bears verving Vladimir Kasper (op 26-10-2012 getransfereerd naar Zoetermeer) Miro Lengyel tussen de palen. Verdedigers Jeroen Ruiter en Marcus Schmalzl waren niet aanwezig, daarvoor zakten Koen Haer en Rogier van Rossen een linie af. Nieuw bij het team is aanvaller Victor Shcherb.

Na de wedstrijd van daarvoor Leiden Islanders-Red Eagels den Bosch 2 en een hete thee om weer een beetje op temperatuur te komen, spoedde ik mij weer naar de vrieskist. Om nog net Mats Kuystermans de 0-1 te zien scoren op 0.49. En daarmee leek de eerste stap gezet naar een tweede afstraffing door de Polar Bears. Maar de schoten van de Bears (van o.a Boris Berlijn en Victor Shcherb) komen van ver en gaan naast of zijn het prooi van doelman Eric Maassen. Zo heel af en toe weten de Tigers uit te breken en creŽren kansen via o.a. George Michalic en Rob van der Hoek. Maar allen vinden zij Vladimir Kasper op hun weg. De Polar Bears blijven aandringen en het is opnieuw Mats Kuystermans die het net vind, 0-2 na 12.18. Omdat de Bears zich te veel aanpassen aan het tempo van de Tigers moet doelman Vladimir Kasper tot driemaal toe handelend optreden op inzetten van Rastislav Vargus.

In de tweede periode meteen al "havoc" voor het Tigers' doel. De puck voerende Jens Beune wacht keurig tot doelman Maassen de eerste beweging maakt en schiet dan koel over hem heen de puck in het doel. En na 20.24 is het 0-3. Daarop belagen Victor Shcherb, Gerben Straathof en Jesper Dernisov het doel van Eric Maassen. De doelwachter avanceert steeds meer tot een sta-in-de-weg voor de Polar Bears. Tijdens een straf tegen Rogier van Rossen weten de Tigers geen powerplay op te zetten. Rudolf Lengyel maakt zich verdienstelijk tijdens het doden van de straftijd. Hij scoort bijna, evenals Jeseper Dernisov. Dan moet Tigers' verdediger Peter Fischer naar de strafbank voor interference op Bears' verdediger Pedro Reijven. De penalty killing unit van de Tigers bestaat uit Rob van der Hoek, Alexander Wijsenbeek, Alexander Bouwman en Rikkert Graat. En met behulp van doelman Eric Maassen - fabuleuze redding op een inzet van Gerben Straathof - overleven de tijgers de straftijd. Kort daarop een volgende straf tegen de tijgers. Rikkert Graat moet twee minuten brommen voor holding. Gevolgd door een dubbele minor tegen Peter Fischer, die Miro Prokopovic hinderde. En omdat Miro bij hem verhaal kwam halen kwam hem dat op een straf voor roughing te staan. Pedro Reijven en Jesper Dernisov zien beiden hun schoten gekeerd door Eric Maassen. De druk blijft onverminderd groot op het Tigers doel. Ook na de straftijden. Maar uiteindelijk weet Miro Prokopovic het net te vinden voor 0-4 (37.52). Vlak voor tijd breekt Rastislav Vargus uit. Hij schiet eerst tegen de legguard van Vladimir Kasper, maar de rebound werkt hij met een backhander in het doel, 1-4 (39.51). .

Dat het team van de Tigers nog geen geoliede machine is blijkt aan het begin van de slotperiode. Zeker een halve minuut lang spelen zij vrijwillig met vier tegen vijf. Alexander Bouwman springt uiteindelijk over de boarding om het aantal op peil te brengen. Ook in de spelersbank is het nog aftasten. Voorzichtig proberen de Nederlandse spelers met George Michalic te communiceren. Tot hun opluchting lukt dat aardig in het Engels. En het beuken op het doel van Eric Maassen krijgt zijn vervolg. De taaie doelwachter brengt de Polar Bears haast tot vertwijfeling met zijn reddingen. Maar eindelijk op 52.45 weet Victor Shcherb van dichtbij hem te verschalken, 1-5. Tijdens een van de spaarzamer aanvallen van de Tigers geeft Rikkert Graat voor op Rob van der Hoek, die met een vlak schot scoort. En na 53.16 is het 2-5. Vanaf 56.00 wordt gespeeld met doorlopende tijd. Na 56.44 schiet Victor Shcherb over de liggende doelman de 2-6 binnen. En aanvaller Philip van Aken en verdediger Boris Berlijn van de poolberen wisselen van plaats. Bij een icing zes seconden voor tijd wordt de klok wel stilgezet. In de resterende tijd ziet Jens Beune zijn backhander naast gaan.
De winst van de Polar Bears in deze derby was uiteraard verdiend. Maar wat kregen zij een oppositie van de doelman van de tijgers, Eric Maassen. Een begeleider van de tijgers zag alles van de zonnige kant. T.o.v. het voorgaande duel hadden de Tigers de tegendoelpunten weten te halveren. En daarbovenop zelf nog tweemaal gescoord!

2012-12-02 Divisie 3A Derby Leiden Tigers - Leiden Polar Bears

Terug