Eerste overwinning Zoetermeer Panters 2: Eerste Divisie B 2012-12-21 Zoetermeer Panters Toekomst Team - GIJS Groningen Toekomst Team 8-4

Positief verbaasd was ik over het aantal toeschouwers. Een kleine honderd in aantal schat ik zo. Daaronder ook menig GIJS-supporter, inclusief de grootvader van Groningen verdediger Guido Steenhuis. Zoetermeer uiteraard met de dames Maritza van Leeuwen, Savine Wielenga en doelvrouwe Bianka Bos. Overigens stond Ivo Deurloo bij de Panters de volle zestig minuten tussen de palen. Bij GIJS verving doelman Martijn Ruiter de afwezige Jeff Hoonebeeke. Ook verdediger Mike Hoonebeeke ontbrak op het appel. Daarentegen kon de ploeg beschikken over Jasper Huizinga en Danny Meulema. Het duel van de nummer zes van de ranglijst (éénmaal winst na verlenging in negen duels) GIJS tegen de nummer zeven en laatst (met nul punten uit negen ontmoetingen) Panters.

Zoetermeer komt het best uit de startblokken. Door toedoen van GIJS-doelman Martijn Ruiter mislukt een wrap-around van Ardin Azir en een schot (legguard save) van Randy Fladderak. Pas na anderhalve minuut komt GIJS voor het eerst in zijn aanvalsvak en is er ook het eerste puckcontact voor Panters doelman Ivo Deurloo. Ivo doorstaat de eerste test op een goed schot van Tim Bartels. Dan een eerste straf tegen Groningen. Shorthanded breekt Kristiaan Snijder uit. Zijn flitsende schot gaat voorlangs. Maar dan is het toch echt de beurt aan Zoetermeer. Wilko Bos geeft voor in de slot op verdediger Johnny Ebregt, die met een zeker polsschot de verre hoek vindt, 1-0. Aan de andere kant probeert de wezelvlugge Marvin Jansen liggend te scoren. Maar dat was net iets te moeilijk. Dan volgt een tweede straf tegen de GIJSsies. Jasper Letsch heeft de snelle, kleine Laurens Arndt onderuit gehaald. Al solerend ziet Ardin Azir zijn backhander naast gaan. Maar Zoetermeer kan het krachtspel niet goed gestalte geven. Aan de andere kant een keihard schot van Guido Steenhuis. Ivo Deurloo moety een rebound weggeven, maar Linze van der Meer schiet naast. Aan de andere kant ziet Laurens Arndt zijn schot via het masker van Martijn Ruiter naast gaan. Dan volgt een derde straf tegen Groningen. Welgeteld zes seconden hebben de Panters nodig om de uitsluiting af te straffen. Doelpuntenmaker: Laurens Arndt (2-0 na 12.26). Vanaf 13.52 een eerste powerplay voor GIJS als Jeffrey Stoppelenburg moet boeten voor een cross check. Tim Bartles is de grote aanjager van het krachtspel, maar .... Zoetermeer scoort. Op rechts breekt Mike van Oeveren door. Hij schaats op het doel af en scoort over de doelman heen 3-0 (15.23; shorthanded). Na een niet-doeltreffende inzet van Jasper Letsch komt GIJS toch nog vrij verrassend aan zijn doelpunt. Jasper Huizinga gefet voor en de in de slot geposteerde Linze van der Meer schiet in, 3-1 (16.09). Nog geen minuut later een spectaculair doelpunt. Panters verdediger Kevin Louwerheimer wurmt zich tussen de twee GIJS-verdedigers door. Horizontaal zwevend in de lucht weet hij toch op doel te schieten en te scoren, 4-1 (17.01). In de pauze is er nog de wijze raad van grootvader voor Guido Steenhuis:"Jullie moeten samenspelen." Een nuchtere constatering.

De tweede periode begint met enige vertarging. Waar is het arbitrale trio? Er wordt om hen getoeterd en ze worden luidkeels omgeroepen. Maar dan kan de match zijn vervolg vinden. Noch in de face off cirkel laat Savine Wielinga een GIJS-speler struikelen, waarbij ze haar stick verliest. En op 20.07 gaat Groningen op de powerplay. Een gewelddadig schot van Guido Steenhuis gaat langs de verkeerde kant van de paal. Dan zet Panters verdediger Johnny Ebregt het gehele GIJS-vijftal op het verkeerde been en scoort shorthanded in de korte hoek, 5-1 na 21.54. Even later combineren Ardin Azir en Wilko Bos fraai. Waarbij Savine Wielinga op de lip van de goalie het karwei kan afmaken, 6-1 (23.16) Dan moeten beide ploegen geruime tijd het met vier veldspelers doen. En Zoetermeer profiteert. Liggend op het ijs weet Wilko Bos de voor het doel geposterde Ardin Azir aan te spelen. Hij gefet Ruiter geen kans, 7-1 (25.04). Op de tegenaanval schiet Danny Meulema van de blauwe lijn. De rebound is voor Tim Bartels die de "five-hole" vindt, 7-2 (25.23). Het scoren gaat nu wel erg snel. Vier doelpunten binnen vier minuten. GIJS lijkkt zich een beetje te herstellen. Maar wordt dan teruggeworpen door een boardingstraf tegen Danny Meulema. Hoewel teruggeworpen. Verdediger Guido Steenhuis wenkt een van zijn aanvallers dat hij zijn plaats in de verdediging moet innemen en gaat op avontuur. Hebben ze net de twee minuten overleefd moet Kristiaan Snijder naar de strafbank (cross check). De powerplay lijn Kevin Louwersheimer, Johnny Ebregt, Wilko Bos, Ardin Azxir en Savine Wielinga weet niet te scoren. Nee, er is zelfs een gevaarlijke break van Marvin Jansen. Ivo Deurloo zet zijn blocker echter effectief in. Dan verkort Kristiaan Snijder met een werkelijk schitterend polsschot tot 7-3, waarbij hij de puck in de rechterbovenhoek prikte (37.07).

Nadat Kevin Louwerheimer zijn schot achter de goalie, maar voor het doel langs ziet flitsen, verplaatst de actie zich voor ene tijdje naar het GIJS-aanvalsvak. Marvin Jansen raakt de paal. Schutter Kristiaan Snijder ziet zijn keiharde inzet gekeerd door Ivo Deurloo. Een heuse comeback van de Grunningers. Maar zij kijken lelijk op hun neus als Raymond de Ruiter voorgeeft op Randy Fladderak. In eerste instantie weet Martijn Ruiter zijn schot te keren. Maar de rebound weet Randy behendig om de doelman in het doel te werken, 8-3 (45.39). Beide teams weten niet van de powerplay te profiteren. Savine Wielinga biedt Arndt een mooie kans. Maar Laurens kaatst de puck net naast. Op haar beurt lukt het Savine niet om een pass van Wilko Bos erin te kaatsen. Ook die inzet gaat millimeters langs de verkeerde kant van de paal. En op 55.56 een laatste straf. Voor interference moet Kevin Louwersheimer naar de strafbank. Kristiaan Snijder profiteert. Uit de draaiing tekent hij voor de 8-4 (56.30). En bij die stand bleef het ook. Na de wedstrijd zocht Guido weer contact met zijn grootvader:"Opa, Opa". En al hangend aan de glazen boarding voerde Steenhuis het gesprek.

Gezien het spelverloop is deze zege van Zoetermeer terecht. De rode lantaarn gaat over van Zoetermeer naar Groningen.

Terug