Allez, les blancs: Tweede Divisie A 2012-12-30 Dordrecht Lions 2 - IJV Vikings Eindhoven 7-9

Terwijl van beneden de klanken van Wagner, Verdi en Strauss doorkomen - het Nieuwsjaarsconcert waarin de dames beneden zich onderdompelen - beschrijf ik het verlooopp van de wedstrijd tussen Lions 2 en het eigenwijze team uit Eindhoven: IJV Vikings. Lions met Peter Seton in de spits van de aanval en de Franstalige aanvaller David Gauvain in de gelederen. En met Diede van Lent tussen de palen. De Vikings met Freek Bijnen als coach en met de routiniers Bas Keeris, Joep Keeris, Twan Jonkers en Vincent Nissen in de gelederen. Vikings Eindhoven is nog steeds de vriendenclub, met slechts hier en daar wat spelerswisselingen, die in 2008-2009 aan de Belgische competitie deelnam. In dat team miste nu doelman Florent Guyot, Marcel van Bezouw en Mathy Hendriks.

En de match begint meteen als een donderslag. Lion Mathijs Duran stickhandled fraai op links en vuurt verrassend een ver schot. Ook tot verrassing van doelman Hans Leuverman. En het is 1-0 na 0.26. Het tweede schot op doel van de Vikings van Joep Keeris gaat net naast. Maar het derde schot is raak. Alan Euverman tikte in voor 1-1 na 1.28. Dan het tweede schot op doel van Dordrecht. En weer scoort Mathijs Duran met een schot van de blauwe lijn, 2-1 na 1.50. Maarten Dobber prikt de puck met een mooi polsschot hoog in de rechterbovenhoek. En de stand is na 2.25 weer gelijk: 2-2. Dat gaat allemaal wel erg snel. Maar het volgende schot, van Ivo Nagtzaam van Eindhoven, gaat over het doel. En Lions doelman Diede van Lent zegt nee tegen een wrap-around van Joep Keeris en een slapshot van Vincent Nissen. Eindhoven bouwt een licht veldoverwicht op, maar Dordrecht krijgt de mooiste kansen. Waaronder een goede poging van Remco Boot en een schot op de paal. De snel schaatsende Maarten Dobber passt op de achter hem aan komende Joep Keeris en die geeft de Dordtse doelman geen kans, 2-3 (12.32). Op een van de uitvallen van de Lions moet Hans Leuverman een rebound geven op een schot van John Passchier. Bas Nauts staat precies op de goede plek om de puck in het lege deel van het net te prikken, 3-3 (37.10). De wedstrijd verloopt tot dan toe zeer fair en pas na 19.01 is er de eerste straf. Maarten Dobber moet brommen voor tripping. En steeds klinkt achter mij op de tribune:"Allez, les blancs!" Van de supportster van David Gauvain. En gedurende de gehele wedstrijd bleef zij op die manier de Dordtse ploeg aanmoedigen.

De tweede periode begint dus met nog bijna een minuut powerplay voor de Lions. Maar ook nadat Eindhoven weer compleet is blijft Dordrecht drukken. Maar zij komen goed weg als tijdens een break Maarten Dobber slechts de rechterpaal raakt. Een schot van Florian van Santen weet Leuverman nog met zijn blocker te keren, maar de solerende Sander Spil is ook niet door hem te stoppen, 4-3 (26.53). En het wordt nog mooier op 29.18 als Florian van Santen in de slot een backhander lanceert: 5-3. Aan de andere kant vindt Alan Euverman dat hij heeft gescoord. En dat was ook zo. Alleen was de goal uit zijn verankering en annuleerden de scheidsrechters de treffer. Een slashing van Bas Nauts komt zijn ploeg duur te staan. Inzetten van Joep Keeris en Twan Jonkers worden nog onschadelijk gemaakt door Diede van Lent. Maar een krachtschot van de blauwe lijn van Joost Wijdeveld gaat erin, 5-4 (34.20). Een tergend langzaam rollende puck gaat net over de doellijn achter Van Lent en het is gelijk, 5-5 (37.10). Doelpuntenmaker Joep Keeris. Dan een kanjer van een verdedigingsfout van Patrick Cornelder en Joep Keeris scoort opnieuw. Ditmaal met een polsschot hoog in de rechterbovenhoek, 5-6 (38.27). Remco Boot gooit de beuk erin. Maar tot tweemaal toe blijft de Vikings doelman overeind. Op 39.44 torpedeert Joost Wijdeveld Martijn Sandijck en het is powerplaytijd voor de Lions.

In het slotdeel kan Florian van Santen wraak nemen. 6-6 na 41.44. Maar de periode is voor Eindhoven. Maarten Dobber markeert de 6-7 na 44.11. Joost Wijdeveld scoort weer met een schot van de blauwe lijn, 6-8 (46.31). Op 52.52 hindert Tim Bassant een Eindhovenaar. Maar zelf blijft hij benomen op het ijs liggen. Hij kan zelfs niet plaats nemen in de strafbank. Dat karweitje neemt Michel van der Elst van hem over. Tim zou niet meer op het ijs komen en voortijdig de kleedkamer opzoeken. De powerplay is ene buitenkansje voor Joep Keeris. Na 50.12 markeert hij de 6-9. In de tegenaanval lukt Peter Seton de 7-9 (50.48). De irritaties groeien merk je. Twan Jonkers verdwijnt voor tripping naar de strafbank. Even later gevolgd door Lion Davy Vos, die Joost Wijdeveld de stick uit de handen sloeg. En dan krijgen Rubin Willemsen en John Passchier het met elkaar aan de stok. John gaat zelfs helemaal door het lint en kan door twee teamgenoten nauwelijks in bedwang worden gehouden. Scheidsrechters Maurice van der Schuit en Michael Bras oordelen mild. Beiden een roughing minor een een persoonlijke tienminutenstraf. Uiteraard volgen daarop discussies. Van de Brabantse bank is dan te horen:"We willen naar huis." Dordrecht probeert nog het tij te keren. Maar Peter Seton schiet over en de backhander van Martijn Sandijck is het prooi van Vikings doelman Hans Leuverman.

Ondanks het verlies is er groot applaus voor de Dordrechtenaren die zich passend bedanken bij de toechouwers. Lees over de Vikings in BelgiŽ

Foto's:

IJshockey 2e Divisie A Dordrecht Lions 2 - IJV Vikings Eindhoven

Terug