Tom Korte doet de Lions sidderen: Eerste Divisie 2013-01-05 Dordrecht Lions - GIJS Bears Groningen 3-2

De kraker van de Eerste Divisie: Dordrecht Lions versus GIJS Bears Groningen. De puntgelijke teams in de top van de rangschikking. Maar er kan er natuurlijk maar één de eerste zijn en dat was Dordrecht met een wedstrijd minder gespeeld en een beter doelsaldo. Maar de Lions waren wel dubbel gehandicapt. Zowel succescoach Alexander Jacobs als de Canadese verdediger Kaleb Chillman zaten schorsingen uit. Maar vanaf de top van de tribune schreeuwde Alexander wel zijn aanwijzingen door de hal. In de bank bij de Lions de coach van het Toekomst Team, Ben Fräser. Bij GIJS stond Tom Korte tussen de palen en bij de Lions Kisito Zonneveld.

En de match begint met het team uit Dordrecht dat gedicideerd de aanval zoekt. Tom Korte wordt warm geschoten door de aanvallers van de Lions. En meteen ook al een grote kans voor Mathias Persson. Vanachter het doel speelt Kyle Heffernan hem in de slot aan. Maar Mathias schiet keihard naast. Op een enkele uitval na is het eenrichtingverkeer op het doel van Tom Korte. Zeker als na twee opeenvolgende straffen tegen GIJS de Dordtenaren met twee man meer op het ijs staan. Maar de troika Ricardo Dijkema, Arjan Peters en Danny Kerstholt houden moedig stand. Maar natuurlijk alleen met de solide doelman Tom Korte achter zich, die alle inzetten van de leeuwen onschadelijk maakte. Gedurende de gehele periode nemen Willy Schut, Ramon van Waardenburg en de zijnen het Groningse doel onder voer. Maar steeds is daar ook een passende parade van doelman Tom Korte. Lion Willy Schut moet op 15.31 brommen voor hooking. Maar Valentijn Scheffe en de zijnen blijven ook in ondertal het Groningse doel belagen. Maar net zoals vlak voor de pauze bij een wrap-around van Mathias Persson is steeds Tom Korte het eindstation van de puck.

De tweede periode geeft hetzelfde beeld. Een aanstormend Dordrecht dat steeds zijn meerdere moet erkennen in de GIJS-doelman Tom Korte. Hoe gericht Danny Donders, Ramon van Waardenburg, een solerende Kyle Heffernan en Jasper Bulink en met wat voor kracht zij afvuren de GIJS-doelman blijft een sta-in-de-weg. Zo af en toe is er een plaagstootje van de Groningers. Veelal is Zahir Hup hier dan bij betrokken. Maar ook zij vinden een doelman tegenover zich, die van geen wijken weet. En scheidsrechter Jeroen Hesselberth keurt een doelpunt van zowel Dordrecht als Groningen af.

In het slotdeel meteen een schot van Dordrecht op de paal. Van de paal caramboleert de puck via de rug van doelman Tom Korte naar de hoek van de ijsbaan. Bram van Uden is even later dicht bij een doelpunt. Maar met veel gegoochel weet Korte de puck onder controle te krijgen. Maar dan de 47ste minuut. Carlo Mijnders worstelt zich door het midden van de baan, schiet en Tom Korte moet een rebound geven. Via de "five-hole" scoort Valentijn Scheffe van dichtbij, 1-0 na 46.08. Dolle vreugde bij de Lions en een opgeluchte verzuchting van het publiek: Tom Korte is niet onverslaanbaar. Dan een tripping vergrijp van Jolke Balt seconden later. Het ziet er duister uit voor GIJS. Maar het zijn de noorderlingen die bijna scoren, als op een schot van Siem van Sluijs de puck via de binnenkant van de linkerschaats van Kisito Zonneveld rakelings langs de buitenkant paal glijdt. En op de powerplay natuurlijk Lions-aanvaller Kyle Heffernan als verdediger, om te proberen met een schot van de blauwe lijn te scoren. Een onschuldig ogende aanval van GIJS levert wel rendement op. Vanachter de doellijn passt Mike Groenhof voor in de slot. Daar is Jolke Balt om het karwei af te maken. En de stand is na 50.51 1-1 gelijk. Met nog meer energie probeert Dordrecht opnieuw te scoren. En dat lukt vrij snel. Ook al was er een zekere mate van geluk in het spel. Een inzet van Willy Schut deflecteert via de schaats van Jeroen van den Broek, zoals hij later tegen AD-verslaggever Yorick Groeneweg meldde, in het doel. En dat tot verbazing van de doelpuntenmaker zelf. 2-1 na 51.26. En de Lions pakken door. Ditmaal scoort Willy Schut zelf. Hij vuurt raak vanaf de linkerflank, 3-1 na 53.29. Even later een time out van GIJS. En dat levert binnen een minuut rendement op. Siem van Sluijs brengt de achterstand terug tot 3-2 (54.32). Dordrecht wil de zege niet meer laten glippen en blijft annvallen. Kyle Hernan gaat bijna niet meer van het ijs. Zeker niet op de powerplay, nadat Tom Korte de puck over de boarding heeft gewerkt en er dus een delaying the game straf tegen GIJS volgt. En op een gegeven moment mag Kyle Heffernan alleen op Tom Korte afgaan. Kyle maakt een schijnbeweging en zwenkt naar links voor een backhandschot. Tom Korte geeft de aanvaller geen schijn van kans. Dan in de laatste minuut nog enige tijd powerplay van de Groningers. GIJS-coach Henk Keijzer haalt zijn doelman echter niet naar de kant. En Dordrecht kan juichen.

Een terechte overwinning, ook al is die dan een beetje benauwd. Alexander Jacobs zei:"Het was Dordrecht Lions tegen Tom Korte." Coach Ben Fräser - zelf trainer van het Toekomst Team van de Lions - was een tevreden man. Op een paar schoonheidsfoutjes na was de match voorspoedig verlopen:"De jongens hebben alleen een paar maal op een onhandig moment gewisseld, waardoor GIJS goede kansen kreeg. Overigens was het voor mij niet moeilijk om als coach te acteren. De Dortse spelers ken ik van kleins afaan. En omdat wij met ons team voor het eerste trainen ken ik ook de Tilburgers en de buitenlanders goed. Bovendien probeer ik als ik even kan altijd bij de wedstrijden van Lions 1 aanwezig te zijn. Wat betreft de beker kwam de dubbele confrontatie met Tilburg Trappers 1 te vroeg. Beter was geweest als we Amsterdam als tegenstander hadden gehad. Hadden we meteen geweten waar we ongeveer staan, als het op promotie/degradatie wedstrijden aankomt. Als we kampioen van de Eerste Divisie worden." En daarna passeerden nog de glorieuze tijden van Ben als Eredivisie-speler bij de Gunco Panda's de revue.

FOTO'S:

IJshockey 1e Divisie 2013-01-05 Dordrecht Lions - GIJS Bears Groningen

Terug