Van Pucks, sticks en vuisten Eredivisie 2013-03-02 Amsterdam G's - HYC Herentals 5-9

Jacob van Duin was bij de G's de startende doelman en normaliter tweede doelman Kevin van Looveren had de voorkeur gekregen boven Bjorn Steijlen bij HYC. Bij Amsterdam moest Julian Berteling nog gebelsseerd toekijken. Coach Bill Morgan deelde zijn taktiek met mij:"Amsterdam is altijd een moeilijke tegenstander. Zij hebben een paar jongens die weten hoe ze moeten scoren. Daarom zullen we defensief beginnen. Laat ze maar komen."

Maar de gewenste aftastfase verliep geheel anders. Eerst was er nog een tip in van Kevin Undershute, op een pass van Tyler Melancon, waarbij de puck via de keeper overging. Maar de volgende aanval combineren de drie buityenlandse anavallers van HYC voortreffelijk. Matt CRowell en Tyler Melancon spelen de Amsterdamse defensie, inclusief doelman Van Duin, uit positie en daardoor kan Kevin Undershute simpel met een tip in scoren, 0-1 na 1.20. Een paasr minuten later geeft Matt Crowell voior ij de slot op Bryan Main, die de puck tegen de touwen kaatst, 0-2 na 4.31. Een uitsluiitng van Dax van de Velden (cross check) wordt Amsterdam fataal. Met een doeltreffend schot van de rechterflank markeert Mitch Morgan de 0-3 (6.20). En als een solerende Tyler Melancon de linkerbenedenhoek vindt voor 0-4 (9.06) is het tijd voor Amsterdam coach Ron Berteling om in te grijpen. Time Out voor Amsterdam. Met andere woorden de beginfase van de match pakte heel anders uit dan coach Bill had voorzien. De Herentalse Sbornaja walste over het verbouwereerde Amsterdam heen. Goed dat Ron even de tijd nam om op zijn mannen in te spreken. Dat leverde instant succes op. Olivier Leenders schaatste het aanvalsvak in legde de puck terug op de achter hem schaatsende John Versteeg. John week iets uit naar links en vuurde. Een fraaie voltreffer in de rechterbovenhoek voor 1-4 (10.22).En mteen daarna een gevaarlijk backhand schot van Marcel Kars. Echter, de aalvlugge vanghandschoen van Kevin van Looveren was ter plekke. En als Herentalsenaar Bryan Main naar de strafbank moet weet Amsterdam de druk hoog te houden. Het eerste schot van Dax van de Velden gaat echter naast. De rebound van zijn tweede schot brengt Marcel Kars met zijn tip in niet langs Van Looveren. Maar de G's doen die aanvalsgolf zelf teniet door tegen een straf aan te lopen. Joey Oosterveld moet twee minuten brommen voor high sticking. En de kleine Mitch Morgan profiteert. Op links omzeilt hij de Amsterdamse defensie en links van doelman van Duin schaatsend scoort hij rechts van hem met een backhander in de rechterbovenhoek. Een waar kunststukje van de jongste van de drie broers Morgan.1-5 na 14.07. Maar dan is het voorlopig met het ijshockeyen gedaan. Eerst beukt Olivier Leenders een HYC'er tegen de boarding. Strompelend en zwaar ondersteunt verlaat de Belg de ijspiste. Overigens keurde scheidsrechter Debby Hengst deze actie geen straf waardig. Even later beukt Vincentn morgan een Amsterdammer op gelijke wijze tegen de boarding. Gevolg een massale vechtpartij. Waarna Ben Torremans en Mitch Morgan (beiden HYC) en Quincy Merk (G's) het speelveld verlaten met een major - en game misconduct straf.

Amsterdam begint goed ana het tweede bedrijf. Marcel Kars schiet gevaarlijk op doel, terwijl Olivier Leenders zijn polsschot in de vanghandschoen van Kevin van Looveren ziet gesmoord. En als Bryan Mian dan naar de strafbank gaat voor roughing kan Amsterdam de druk intensiveren. Maar na net iets meer dan een halve minuut is het gedaan met het krachtspel van de G's. Debby Hengst betrapt Olivier Leenders op interference. Amsterdam mag Jacon van Duin danken als hij een fantastisch schot van Matt Crowell uit de lucht plukt. De grootste redding van Jacob deze avond. En dan is het weer tijd voor een vuistgevecht. Tobias Kathan en Nils Vroemans wisselen onvriendelijkheden uit. Na het gevecht stormt Tobias meteen de kleedkamer in. Daar moet hij later worden uitgeplukt, want Debby geeft slechts een dubbel minor voor roughing aan beide heren. Tenminste als we het in dit verband over heren kunnen hebben. Gewillig nemen beide splers uiteindelijk plaats in de strafbank. Calvin Pohlman volleyt de puck richting Herentalse doel. Kevin redt met zijn vanghanmdschoen. Aan de andere kant blokkeert Jacob van Duin de brandgevaarlijke Tyler Melancon. En de vanghandschoen van Kevin is ook een te groot obstakel voor Joey Oosterveld met zijn polsschot. Tja, dan is het weer tijd voor ander vertier. Bill Horton maakt een spearing beweging en hij is de vierde speler die met een major - en game misconduct straf mag vertrekken. Rocco van Hoorn zit de straf uit op de bank. Een zeer snelle aanval van HYC en het is 1-6 (37.36) door doelpuntenmaker Kevin Undershute. De laatste twee minuten heeft Amstredam powerplay, want Joep Vercammen is uitgesloten wegens een slashing. Onder leiding van Tobias Kathan zetten de G's een goed overtal spel neer, maar steeds is daar weer de vanghandschoen van Kevin van Looveren.

In het slotdeel werkt Amsterdam op basis van een door Joy Turpijn goed georchestreerde defensie. Helemaal alleen in de slot krijgt Joey Oosterveld de puck aangespeeld door een HYC verdediger. Vanuit de draaiing scoort Joey rechtsboven, 2-6 (41.30). En steeds is daar het enthousiaste Amsterdamse publiek, dat in een gejuich uitbarst na een Amsterdams doelpunt alsof de ploeg landskampioen is geworden. Dat is mooi dat het publiek de club altijd steunt. Op de tegenaanval gaat er een schok door de zaal, als Matt Crowell namens HYC de paal raakt. Bryan Main markeert kort daarna de 2-7. Op links opstomend scoort hij met een backhand schot, dat Jacob zelfs niet langs zijn oor hefet horen vliegen. Kort daarop heeft Olivier Leenders het voorzien op Don Geerts. En ook Olivier Leenders mag met een major - en game misconduct straf (voor butt ending in dit geval) de ijspiste verlaten. Nog geen minuut later is het opnieuw vechten geblazen. Ditmaal heeft Tobias Kathan het aan de stok gekregen met HYC aanvoeder Vincent Morgan. Debby Hengst beloont deze intermissie met een major - en game misconduct straf voor zowel Tobias als Vincent. Beide ploegen hebben dan nog elf veldspelers over. Vanuit de face off koerst Marcel Kars recht op doel af een scoort een shorthander voor 3-7 (45.11). Inmiddels moet verdediger Jordan Paulus als aanvaller opereren. En dat doet hij lang niet slecht (pas mal moet ik eigenlijk schrijven, want hij is Francofoon en oorspronkelijk afkomstig van het roemruchte Luik). Op de powerplay breed geposteerd voor doelman van Duin schiet hij een rebound binnen, 3-8 (45.49). In ondertal doet Donny van Musscher aanvallend goed werk. Maar tot tweemaal toe is Van Looveren hem te glad af. Dan eindelijk powerplay van Herentals. Maar dan gaat het ook van tic-tac-toe. Van Jens Engelen gaat de puck naar Tyler melancon, die Kevin Undershute een niet te missen kans biedt, 3-9 na 47.52. Als Calvin Pohlman dan ook nog naar de strafbank moet zijn er nog maar drie G's veldspelers over. De Amsterdammers spreken hun laatste reserves aan. Blijven overeind en zelfs nog meer. Een diagonale pass van John Verrsteeg wordt door Joey Oosterveld in het lege deel van het doel gedeponeerd, 4-9 (52.10). Op een mooie actie van Donny van Musscher, die de slot in schaats en schiet heeft van Looveren nog het laatste woord met zijn vanghandschoen. Een schot van links van de blauwe lijn van Rico Jonkers treft de verre paal achter Van Looveren. Dan even een onderbreking voor een vechtpartij tussen Matt Crowell (4 minuten) en Rocco van Hoorn (2 minuten). En Amsterdam pakt de draad weer op. Als twee minuten voorbij zijn stormen zowel Rocco als Matt het ijs op. Fijntjes wordt Matt medegedeeld dat hij nog even verder mag uitrusten. Op de volgende powerplay schiet Dax van de Velden van de blauwe lijn. De rebound is voor de op de lip van de doelman geposteerde Marcel Kars. En het is 5-9 na 56.17. En bij die stand blijft het ook en kennelijk zijn de spelers ook uitgevochten.

Hoezo, er staat niets op het spel? Beide ploegen gingen er voor de volle 100% voor. Het publiek was in ieder geval tevreden. Een terechte overwinning voor de gastploeg. Ikzelf heb in jaren niet meer zoveel vechtpartijen op het ijs gezien. In de jaren zeventig was dat schering en inslag. Zeker als Scheveninger Piet Burger scheidsrechter was. Sindsdien de worden deze interacties zwaarder gestraft en komen veel minder voor. Echter, het publiek genoot van de vliegende vuisten merkte ik op de tribune en in de pauze aan de gesprekken die de fans voerden. Amsterdam besluit het seizoen met nog eenmaal de Man-of-the-match ceremonie. Het is ditmaal de beurt aan "sniper" John Versteeg. Tijd wordt uitgetrokken voor een teamfoto. Daarna laten de fans zich met de spelers fotograferen. Dax van de Velden heeft een schare jongetjes - allemaal junioren van de G's - om zich heen staan. Maar op een gegeven moment is coach Ron Berteling onverbiddelijk:"Jongens, allemaal naar de kleedkamer. Allemaal naar de kleedkamer." Maar dan staan nog steeds fans om Joy Turpijn heen, die met hem op de foto willen. Voor iedere fan heeft Joy een gulle lach, maar dan verdwijnt ook hij uiteindelijk in de kleedkamer. Later zegt Joy:"Amsterdam zal zeker volgend seizoen in de Eredivisie meedoen. Meerdere sponsors, waaronder de huidige hoofdsponsor, hebben al toegezegd. Maar met wat voor team? Dat is de vraag. Voor mij moet er wel wat veranderen, want een derde seizoen met bijna alleen maar nederlagen trek ik niet."

Foto's

Terug