Licht uit Eredivisie 2013-03-12 HYS Den Haag - Smoke Eaters Geleen 7-2

Maar geen spot aan in de Uithof in de derde wedstrijd van de best-of-five semi-finaleserie Den Haag versus Geleen. Na twee overwinningen kon thuisploeg HYS de serie beslissen voor eigen publiek. Waarbij het publiek het jammerlijk liet afweten voor deze confrontatie. De opkomst was (te) gering. Geleen moest winnen anders was het seizoen vroegtijdig voorbij voor de Limburgers.

Den Haag gaat meteen in de aanval. En het gevaar kan alleen door Mike Forgie worden bezworen door een tripping (0.44). HYS zet een powerplay neer. Tweemaal komen schoten van de blauwe lijn van Marco Postma niet aan. Sami Heinonen keert het schot van Raphael Joly. Maar de rebound titk Brandon Campos binnen, 1-0 na 2.24. Een powerplay doelpunt. En dan staat Geleen al met de rug tegen de muur. Ze moeten komen. En dan doen ze dan ook. Onder andere via de onvermoeibare Mitch Bruijsten. Maar het blijft wel oppassen voor Erik Tummers en consorten. En schot van Jan-Jaap natte gaat via de binnenkant van de linkerarm van goalie Sami Heinonen slechts centimeters naast. En de ongrijpbare Joly slalomt langs vier Eaters, maar schiet dan net naast. En weer is het Mitch bruijsten, de grote animator, die een diagonale pass meteen op de stick neemt. Thomas Pek staat echter paraat. Een knullige wissel aan haagse zijde betekent een uitsluiting van twee minuten. Dat wil zeggen als de tegenstander niet scoort. Met Lars van Sloun en Michael Looby als aandrijvers van het krachtspelIs het Akim Ramoul, die Mitch Bruijsten van dichtbij in staat stelt de gelijkmaker binen te tikken, 1-1 na 12.13. Eerst weet Sami Heinonen een projectiel van Raphael Joly nog onschadelijk te maken, maar een subliem schot van hem in de kruising rechtsboven is de Finse doelman te machtig, 2-1 (17.29). Een fenomenaal doelpunt. Nog geen minuut later spelen Nico Sachetti en Raphael Joly een Geleense verdediger uit en Raphael maakt af, 3-1 (18.34).

Wat kan Geleen in het middendeel doen om e.e.a. te corrigeren. Voorlopig blijft Den Haag domineren. Mede op basis van een straf tegen Mike Forgie (slashing). HYS verdedigers Eddie Delgrosso en Ayron Mikkelsen stonden aan de basis van het goede krachtspel. Een andere defense maakte af, namelijk Nicky de Jong. Hij scoorde 4-1 op 25.45. En een volgend powerplay van Den Haag. En ook deze overtal werd in klinkende munt omgezet. Een keihard en vlak schot van de linkerflank van Brandon Campos verdween links van Heinonen in het doel. En het was 5-1 op 27.36. Op de tegenaanval stopt Thomas Pek de inzet van Sloveen Tomo Hafner, maar de rebound laat Akim Ramoul langs de doelman in het net glijden, 5-2 (28.12). De Geleense spelers reageren erg verheugd. Kennelijk hebben zij nog hoop. Op de volgende powerplay - Glen Bakx diende een delaying the game straf uit - geeft vierde aanvaller/tweede verdediger Marco potsma een diagonale pas op Jan-Jaap natte, die met een onetimer scoort, 6-2 (31.12). Dan volgt al snel het tweede hoogtepunt (eerste hoogtepunt was de 2-1 door Joly). En dat is een heuse vechtpartij achter het Geleense doel. Niets vergeleken bij de schermutselingen in Amsterdam van 2 maart [link], maar toch zat het publiek op het puntje van de stoel c.q. gingen de toeschouwers staan om alles beter te kunnen zien. Later komt de puck meteen van de face off, die door Nico Sachetti werd gewonnen, bij de op de blauwe lijn geposteerde Eddie Delgrosso. Sami Heinonen heeft waarschijnlijk niet eens de puck voorbij zijn oor horen fluiten. Bewegingloos staat de keeper in zijn stance, terwijl de puck achter hem in het net ligt. 7-2 na 35.20.

In het slotdeel zakt het spelpeil naar en bedenkelijk niveau. Alleen de bij het eerste team aangehaakte Belg Bryan Kolodziejczyk probeert nog het een en ander. Het derde hoogtepunt van de match valt dan op 47.20 te noteren. Het licht valt uit in de Uithof. En dat levert meer rumoer op de rangen dan het spel van de beide kemphanen. Na enkele minuten en onder luid gejuich van het publiek beginnen de lampen dan langzaam weer te gloeien. De wedstrijd kabbelt naar zijn einde. HYS hoeft niet meer en kennelijk hebben de Eaters de handdoek in de ring gegooid.

HYS wint met 7-2 en de serie met 3-0. Terecht wordt Raphael Joly gekroond tot Man-of-the-Match. De regionale zender Limburg 1 haalt Erik Tummers en coach Andy Tenbult voor de camera. Waarbij er zowaar nog een lach af kan bij de verliezende coach. Al met al een wedstrijd van dertien in een dozijn en niet een duel van Play-Off kaliber. O ja. Net voordat alle spelers het ijs hadden verlaten klonk opeens een versie van de Sirtaki uit de luidsprekers. En dat verlokte een trio HYS-spelers tot een dansje op het ijs.

Foto's

Terug