De snede was scherpEredivisie 2013-03-19 HYS Den Haag - Tilburg Trappers 5-4

Met een 2-0 achterstand in de best-of-five Play-Offs finaleserie moesten de Trappers komen om kans te blijven houden op het kampioenschap. Den Haag kon het karwei op de avond van dinsdag 19 maart 2013 afmaken. Dus dat beloofde veel! Joep Meijsen van ijshockey.com hoopte dat HYS deze avond het kampioenschap zou pakken. Want hij zat er een beetje doorheen na een slopend ijshockeyseizoen. Uit voorzorg had de Nijmegenaar de woensdag 20 maart vrij genomen. Want na een nachtelijke verplaatsing terug naar Nijmegen zou de bedrust wel erg kort worden als de wekker om 6.30 uur gaat. IJshockey.com hoffotograaf Fintan Planting ontbrak op het appel, vanwege werkzaamheden in Spanje (slechte timing!). Teammanager van Amsterdam G's kon nu eens een keer volop genieten van het ijshockey, zonder dat hij duizend dingen hoefde te regelen. En ook van de partij was de ex-voorzitter van White Caps Turnhout, Guy van der Stuyft. Hij had er de voorkeur aan gegeven om zijn voormalige White Cap-speler Ayron Mikkelsen te volgen i.p.v. aanwezig te zijn bij de ontknoping in de halve finale van het Kampioenschap van Belgi: Turnhout versus Antwerp. (Overigens plaatste White Caps zich voor de finale door de best-of-three serie met 2-1 te winnen). Maar terug naar de Uithof. Een dweilorkest betreedt de arena. Go, leuk de Trappers hebben versterking meegenomen. Dat denk ik totdat ik de naam van de band kan lezen: Kp Nh. Kortom de Haagse club wil niets aan het toeval overlaten. Kp Nh laat regelmatig van zich horen met opzwepende uptempo muziek. Goede musici overigens.

Op het ijs een echte Play-Off wedstrijd. Snel, hard, spektakel en mooi ijshockey. HYS gaat meteen vol voor de overwinning. En de eerste kans is dan ook voor de Hagenaars. Na aangeven van Jan-Jaap Natte schiet Marco Postma voorlangs. En Den Haag dwingt ook al snel een straf af. Peter van Biezen mag al na 1.09 voor twee minuten uitrusten op de strafbank (cross check vergrijp). HYS komt tot n gevraalijk schot van de blauwe lijn van Ayron Mikkelsen, die zijn inzet ziet gekeerd door Tilburg doelman Ian Meierdres. Door knap werk van met name Ivy van den Heuvel doorstaat Tilburg het spelen in ondertal glansrijk. Nadat Jan/Jaap natte Ian Meierdres heeft getest is er eindelijk een geslaagde aanval van de Trappers. Josh Prudden geraakt echter niet voorbij Thomas Pek. Het eerste schot op doel van de gasten en dat pas na 4.15. Doordat Nicky de Jong op 5.01 naar de strafbank wordt verwezen door scheidsrechter Sven Bergman weet Tilburg de druk op het eigen doel te verlichten. Timothy Coffman schiet fors op doel. Maar Tomas Pek blijft overeind. Maar even later gaat de sluitpost door het oog van de naald. Tomas maakt een save, maar de puck blijft geruime tijd een meter naast hem vrij liggen. De HYS/defensie reageert het meest attent. Dan krijgen de Brabanders andermaal een troef in handen als Ronald Wurm na het fluitsignaal doorgaat op een Tilburgse verdediger. Maar op de lip van de goalie weet Diederick Hagemeijer de puck niet langs de doelwachter te werken. En de volgende straf wacht HYS. Tilburg lukt het om bijna een halve minuut de puck in de gelederen te houden tijdens de uitgestelde straf. En Marco Postma verdwijnt naar de strafbank wegens het vasthouden van de stick van een tegenstander. Drie seconden later volgt een tweede Hagenaar hem naar de strafbank voor slashing. En met twee man meer is het prijsschieten voor de Brabanders. Eerst schiet Don Nichols nog op de legguard van de goalie. Maar als Josh Prudden voor geeft in de slot op Timothy Coffman is het laastgenoemde die van dichtbij raak schiet, 0-1 na 13.30. HYS probeert terug te komen. Maar eerst moet de situatie met n man minder nog worden doorstaan. Dat lukt zonder al te veel moeite. En dan toch nog heel verassend valt de gelijkmaker. Raphael Joly geeft vanachter het doel voor op Nico Sachetti, die intikt voor de geljkmaker op 18.33.

Na de rust wil Tilburg het weten. Peter van Biezen mag tweemaal achter elkaar op doel schieten, maar tweemaal redt Pek. Ritchie van Hulten schiet gevaarlijk op doel. Echter zonder succes. Maar wel duidelijk is dat Tilburg flink druk maakt en een doorbraak wil forceren. Ook Floris van Lieshout is in die fase dicht bij een doelpunt. Diederick Hagemeijer heeft de puck dan voor het inschuiven. Maar hij schiet tegen het lichaam van de keeper Pek. HYS doorbreekt dan die aanvaldrift met een schitterend opgezette aanval van Jan-Jaap Natte. OP de rechterflank opschaatsend bedient hij Marco Postma met een diagonale pass perfect. Eeen verwoestend schot van Marco en het is 2-1 (24.22). Enigzins tegen de verhouding in. Voor de tweede maal gooit iemand confetti op het ijs. De HYS fans geloven er weer in en worden euforisch. En opeens is HYS weer de bovenliggende ploeg. Ian Meierdres moet alle zeilen bijzetten om inzetten van Brandon Campos en Raphael Joly onschadelijk te maken. Maar de aanvallen van Den Haag luwen snel en het is Tomas Pek die zijn ploeg keer op keer redt (op schoten vaN Don Nichols, Timothy Coffman en Ritchie van Hulten. Dan wat roekeloos verdedigingswerk van de anders zo betrouwbare backs Ayron Mikkelsen en Eddie Delgrosso. Maar dat blijft zonder nadelige gevolgen. En dan is het weer die dekselse Jan-Jaap Natte. Op de linkerflank pikt hij de puck op. draait naar de slot en schiet....raak. 3-1 na 33.29. De wedstrijd neemt in intensiteit nogmaasls toe. Maar op de lip van Pek lukt het Van Biezen niet te scoren. Aan de andere kant weet Ian Meierdres Mike Hofmann te controleren. De slotfase is voor HYS met een man meer op het ijs. Casey Fazekas moet brommen. Maar Den haga komt niet tot een samenhangend powerplay. Het enige hoogtepunt van het krachtspel is een niet succesvol, verdekt schot van Jan-Jaap.

In de slotperiode al snel een aanval van HYS. de puck stuitert het aanvalsvak binnen. Snelheidsduivel Jan-Jaap Natte krijgt de puck onder controle en scoort 4-1 (41.45). Maar Tilburg heeft daar meteen een antwoord op. Op 42.53 verkort Bjorn Willemse tot 4-2. Tilburg vecht verbeten voor zijn laatste kansen. En dan laat Jan-Jaap een tegenstander struikelen. Tijdens de powerplay geeft Timothy Coffman vanuit de hoek van de baan voor op Josh Prudden. Die van dichtbij de puck het net laat kussen, 4-3 op 52.09. Wordt het dan toch nog een bloedstollende finale. Dan verlaat Kp Nh de ijsbaan. Kennelijk geen ijshockey liefhebbers. Wel mooi, maar tekenend is de manier van spelen van dse Trappers op dat moment. Solistische acties, zoals Peter van Biezen, die vijf man probeert te omspelen en op de vierde tegenstander stuit, zijn dan niet waar je het van moet hebben. Dan schaatst Nico Sachetti op rechts richting doel. Hij wordt niet aangevallen, faket een pass en schiet verassend zelf. En het is 5-3 (57.24) De Hagenaars bedelven hun ploeggenoot. Zij beseffen dat zij de wedstrijd in hun zak hebben. Op 1.51 komt er zesde Brabantse veldspeler op het ijs als Ian Meierdres naar de bank schaatst. Ayron Mikkelsen voert de puck, maar Brandon Campos wordt teruggefloten wegens offside. Boos zwaait Brandon met zijn stick, omdat deze uitgelezen kans op een empty net goal is verprutst. Ian staat weer tussen de palen. Maar op 1.20 gaat hij weer van het ijs af. En weer wordt Den Haag teruggefloten wegens offside. Een aanvaller was glijdend op zijn rug het aanvalsvak binnengekomen voordat de puck er was. En met nog vijf seconden te gaan scoort Timothy Coffman de 5-4. En er verschijnt opeens een vreemd uitgedoste bezoeker - met een soort pseudo hondenhalskraag - op het ijs. Nogal hardhandig wordt hij door toegesnelde suppoosten van het ijs gehaald. Jan-Jaap Natte bemoeit zich ermee en roept:"Jongens, een beetje kalm aan." De stadionklok wordt dan een seconde teruggezet naar 59.54 (op de sheet blijft echter 59.55 voor het doelpunt staan). Maar de zege is voor Den Haag.

En met tweemaal een sweep van 3-0 in de Play-Offs is Den Haag ook de terechte landskampioen. De vaak - ook door het Haagse publiek - verguisde doelman Tomas Pek speelde fenomenaal. Maar de eigenlijke man-of-the-match is voor mij de onnavolgbare Jan-Jaap Natte. Bij de Trappers was voor mij Ivy van den Heuvel de meest opvallende speler. Zowel in zijn rol als aanvaller als voor zijn verdedigende acties. De spelers krijgen hun medaille en HYS krijgt de Cup met de grote oren. En opeens duikt Jan-Jaap Natte op met een laars bier. De inhoud van de laars giet hij over het hoofd van coach Alexander Selivanov. En gretige spelershanden helpen hem om het haar van de succesvolle coach te wassen. Diederick Hagemeijer staat op het ijs de pers van Omroep Brabant te woord. Terwijl TV West aanvoerder Mike Hofmann en Levi Houkes voor de camera haalt. Overigens moest ik meer dan zestien uur na dato nog de confetti uit mijn capuchon plukken.

Een paar foto's van de wedstrijd

Foto's van de ceremonie op het ijs

Terug