IJshockey-interland Nederland - BelgiŽ 6-4 - 2013-04-05

De eerste wedstrijd van de dubbel Nederland versus BelgiŽ was gepland in Eindhoven. De toegang was gratis. En menigeen was op deze klassieker afgekomen. Bij Nederland stond Martijn Oosterwijk in het doel. Bij de Belgen was Bjorn Steijlen de startende doelman

Op het ijs van meet af aan een jagend Nederlands team. Waarvan ik dacht dat Jurryt Smid en Jeffrey van Iersel het eerste bakcpaar vormden. Maar de verdedigers werden in dteeds wiiselende combinaties het ijs op gestuurd. Het eerste schot komt van de stick van Jan-Jaap Natte. Het tweede schot op doel is van Levi Houkes, die een paas van een tegenstander op de linkerflank onderschepte.En dan ook de eerste gevaarlijk aanval van de Belgen. Mitch Morgan gefet goed voor op Vincent Morgan, die echter Martijn Oosterwijk op zijn weg vindt. Dan een hooking straf tegen de Leuvense verdediger Pieter-Jan Wouters. Er valt alleen een gevaarlijk slaphot van de blauwe lijn van Dax van de velden te noteren. Maar net nadat BelgiŽ weer vooledig is valt de 1-0. Ivy van den Heuvel, met assistentie van Dax van de Velden, zet Nederland op voorsprong. 1-0 na 7.30. En paar minuten later zoomt Jan-Jaap Natte vanaf de rechterflank ijn op het Belgische doel. En hij weet in de korte hopek te scoren. 2-0 na 9.19. De Belgen moeten komen. En dat doen ze. Met name Mitch Morgan doet van zich spreken. Hij geeft voor op Don Geerts, maar de Turnhout-aanvaller schiet naast. En ook bij een straf tegen Ben Vercammen doet Mitch Morgan goed werk. Wel weet Reinier Staats het Belgische doel onder vuur te nemen. Maar zij poeier gaat net naast. De laatste minuten van de eerste periode zijn voor de Belgen. Maar Vincent Morgan (zijnet), Dries Steijnen en Jesse Raekelboom kunnen de puck niet langs Martijn Oosterwijk werken.

Ook in de tweede periode aanvankelijk ene licht veldoverwicht van hte Nederlands team. Maar noch Mitch Bruijsten (save keeper), noch Jeffrey van Iersel (stick save Bjorn) en noch Jan-Jaap Natte (schot voorlangs) kunnen hun schoten verzilveren. Na nog wat plaagstootjes van Nederland, waarbij Lars van Sloun actief was, Diederick Hagemeijer op de lip van de goalie niet tot scoren komt en Marco Postma de puck na een schot van Reinier Staats deflecteert tegen de legguard van Steijlen valt de goal verrassenderwijs aan de andere kant. Op aangeven van verdediger Lorenzo Maas (Krefelder EV 2; derde niveau Duitsland) scoort Bryan Kolodziejczyk de 2-1 (27.58). En het wordt nog mooier. Mitch Morgan soleert en scoort voor de 2-2 gelijkmaker (28.56). Dus binnen een minuut komt BelgiŽ langszij. Dan een minuut later een goaliewissel. Bjorn Steijlen maakt plaats voor Mike Jansen, ook van HYC Herentals. En hij moet meteen vol aan de bak. Twee fraaie reddingen op schoten van Raphael Joly en Jan-Jaap Natte. Met name de tweede redding was formidabel. Jan-Jaap Natte vervoverde vlak voor het doel de puck. Met een vrije schotbaan voor zich maakte hij een schijnbeweging en schoot daarop vliegensvlug. Maar niet vlug genoeg om Mike te verslaan. En nadat Mike met zijn vanghandschoen een projectiel van Nicky de Jong onschadelijk heeft gemaakt, lukt het Jan-Jaap Natte toch om hem te bedwingen. Natte laat de puck tussen de benen van de goalie door over de doellijn glijden, 3-2 (35.56). Op de volgende aanval prikt Raphael Joly de puck in de rechterbovenhoek, 4-2 (36.02). Mitch Bruijsten schiet dan de puck in het zijnet en Mike Overweg maakt van een schot van Vincent Morgan een vuurpijl. Bij de verre paal wordt Mitch Morgan door broer Vincent aangespeeld. En Mitch scoort in de lege helft van het doel, 4-3 (39.14). Een doorgebroken Jurryt Smid heeft dan een doelpunt op zijn stick, maar zijn backhander krijgt net te weinig richting mee. .

In de derde periode schampt een schot van Jeffrey van Iersel de paal. Collega verdediger Niki de Herdt heeft meer succes. Hij vervovert de puck in de slot en scoort tussen de benen van de keeper door. Het duurt even voordat hijzelf beseft dat hij werkelijk de 4-4 (45.19) gescoord heeft. Steve Mason hefet dan een goede kans, maar Mike redt. Jurryt Smid maakt er op 48.44 alsnog 5-4 van. De Belgen ruiken kansen, maar Niki de Herdt schiet naast en Mitch Morgan ziet zijn schot in de vanghandschoen van Martijn verdwijnen. Dan een wondermooie combinatie van de broertjes Morgan, die op maat Jens Engelen bedienen. Maar Jens kan het karwei niet afmaken. Wel afmaken doet Mitch Bruijsten een pass van Raphael Joly, vanachter het doel, voor 6-4 (54.19). Steve Mason leidt de laatste aanval op het ijs en dan zijn de zestig minuten vol.

De zege was verdiend voor het Nederlands team. Al maakten de Belgen, die er lustig op los experimenteerden onder coach Jos Lejeune, de twee keuzeheren van Oranje duidelijk dat het team nog wel moet groeien om een goed figuur te slaan op het WK. Coach Jos Lejeune:"We missen nu nog verdediger Vadim Geysbreghs, die met Duinkerken nog in de Franse competitie actief is." Team manager van BelgiŽ Guy van der Stuyft:"We hebben geŽxperimenteerd. Daar zijn deze wedstrijden ook voor. Daarom ook het brengen van de jonge goalie MIke Jansen. Hij is ťťn van drie jonge doelwachters die aan de deur van het Nationale team rammelen. Voor zondag is Arthur Legrand van Antwerp Phantoms opgeroepen. Mij vielen bij Nederland met name de jonge verdediger Mike Overweg op. En in de aanval was Levi Houkes onvermoeibaar. Ja, en natuurlijk Jan-Jaap Natte op dit moment in de vorm van zijn leven. Bij de Belgen beviel de EekloŽnaar Lorenzo Maas in de verdediging zeer goed. En natuurlijk heeft assistent-coach der Belgen Danny Geysbreghs de beschikking over de broertjes Morgan.

Foto's volgen

Terug