IJshockey-interland Nederland - BelgiŽ 6-1 - 2013-04-07

De tweede van de de dubbel Nederland versus BelgiŽ vond op zondag 7 april 2013 plaats. Gelijk de eerste wedstrijd stond Bij Nederland Oosterwijk in het doel - met weer Deniz Mollen als zijn back up, en was Bjorn Steijlen de startende doelman van de Rode Duivels (overigens met een voornamelijk zwart tenue). Bij Nederland bleef Nicky de Jong aan de kant en deed in zijn plaats Wesley Hendriks mee. Bij BelgiŽ ontbrak verdediger Lorenzo Maas en was in plaats van Mike Jansen Antwerp Phantoms doelman Arthur Legrand opgesteld. Na de volksliederen was er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de plots overleden Dordrecht Lions doelman Glenn Seefal. Na afloop van de match zag ik de spelers en bestuur van de Lions hun naam op een lint schrijven voor hem.

De eerste aanval van BelgiŽ is meteen een gevaarlijke. Vincent Morgan stoomt op op de linkerflank en vindt Dax van de Velden op zijn weg. Dax weet Vincent alleen te stoppen door een overtreding te maken (hooking). En na 12 seconden heeft BelgiŽ powerplay. Het eerste schot, van verdediger Nils Vroemans, weert martijn Oosterwijk met zijn blocker. En als enige tijd later Jens Engelen naast schiet is de straftijd voorbij. Solerend vuurt Tony Demelinnne het eerste schot op het Belgische doel af. Het schot gaat voorlangs. Bjorn Steijlen zet zijn vanghandschoen in om Jan-Jaap Natte te stoppen. Nederland blijft druk uitoefenen op het Belgische doel. Dax van de Velden heeft geen succes van de blauwe lijn. Maar op een snelle aanval weet verdediger Wesley Hendriks de puck in te tippen, 1-0 na 7.43. Als NIls Vroemans voor holding naar de strafbank moet heeft Nederland vanaf 9.24 powerplay. Voordat Oranje een powerplay kan opzetten moet Martijn Oosterwijk eerst een poke check uitvoeren om een gevaarlijke aanval te neutraliseren. Jurryt Smid strand met zijn schot op Steijlen. Met een slimme stick actie weet Bryan Kolodziejczyk een Nederlandse aanval te doorbreken. Ook verdediger Mike Overweg mengt zich in het aanvalsgewoel. Ook de weer goed harmoniŽrende lijn Marco Postma, Tony Demelinne en Jan-Jaap Natte duikt steeds gevaarlijk voor Bjorn op. Maar een doelpunt wil nog niet lukken. De Belgen kruipen wat meer uit hun schulp. Martijn moet schoten stoppen van Dries Leirs en Ben Vercammen. Bij een aanval van drie tegen twee besluit Mitch Morgan zelf te schieten. Zonder resultaat. Diederick Hagemeijer verricht goed werk aan de boarding en passt op Ivy van den Heuvel in de slot. Hij schiet en scoort, 2-0 na 17.27. Raphael Joly probeert het allemaal een beetje te veel alleen. Zo wil hij nog voor de eerste pauze langs vijf Belgen schaatsen. En dat zijn er toch echt een paar te veel.

Inn het tweede deel is er in eerste instantie eenrichtingsverkeer op het Belgische doel. Mitch Bruijsten en toby Demelinnne duiken gevaarlijk voor de kooi van Bjorn Steijlen op, maar de HYC-doelman pareert de inzetten. Met Jordan Paulus in de strafbank creeŽrt Nederland wat kansjes (Jan-Jaap Natte, Reinier Staats en Tony Demelinne). Maar om nu te zeggen Oranje benut de powerplay: Neen. Dan op 30.17 de goaliewissel aan Belgische zijde. De jonge Phantoms doelman Arthur Legrand - en dat Legrand slaat dan niet op zijn fysieke lengte - maakt zijn opwachting. Nederland ruikt de kansen, maar Diederick Hagemeijer schiet over. Martijn Oosterwijk krijgt weinig te doen en besluit een paar oefeningen uit te voeren. En actie krijgt hij als Jordan Paulus op doel schiet. En Mitch Morgan moet worden gestopt als Nederland ene man meer op het ijs heeft. Maar voor het scheiden van de markt moet Arthur Legrand zich driemaal onderscheiden. Eerst met een fantastische redding op een backhander van Raphael Joly. En daarna op ziedende schoten van Ivy van den Heuvel en Diederick Hagemeijer. Dan stappen de splers van Dordrecht Lions 1 op het ijs. Gevolgd door NIJB voorzitter Ruud Vreeman, met een grote bokaal in zijn handen. Ruud memoreert de waarde van een sterke ploeg in Dordrecht en overhandigt de trofee aan het team dat GIJS aftroefde in de race naar het kampioenschap van de Eerste Divisie.

De slotperiode heeft een daverende verrassing in petto. De dekselse Mitch Morgan breekt door op rechts en verschalkt Martijn Oosterwijk, 2-1 na 41.42. Maar even later zetten de voorwaartsen deze omissie recht. Ver uiit zijn doel komend weet Arthur Legrand Raphael Joly te stoppen. Echter, de rebound komt op de stick van Kevin Bruijsten, die met enig geluk de puck erin tikt, 3-1 (45.15). In dezelfde minuut scoort dezelfde combinatie bijna weer. Als Raphael Joly vanachter het doel Kevin Bruijsten bedient. Het schot van Kevin gaat naast. Evenals het volgende schot van Raphael Joly. Dan lijken de Belgen een beetje op te krabbelen, wanneer Ben Vercammen en Jens Engelen dichtbij een doelpunt zijn. Een onetimer van Dean Thurura op een pass van Nils Vroemans wordt kundig gepakt door Martijn Oosterwijk. En even later verdwijnt Mitch Morgan zelf in het Nederlandse doel. Maar dan plotseling een break van Lars van Sloun. Op volle snelheid is hij de Belgische defensie te snel en en scoort beheerst. 4-1 op 50.52. De volgende anavalslij komt op het ijs. En van rechts geeft Tony Demelinne voor in de slot. De snel schaatsende Marco Postma houdt zijn stick in een goede hoek en hij kaatst de puck achter Legrand. 5-1 na 51.45. Dan een holding straf tegen Dax van de Velden. BelgiŤ komt niet tot een powerplay. En dat is met name te wijten/danken aan slim ijshockeyen van Ronald Wurm. En aan een aanval van Steve Mason, die Diederick Hagemeijer in stelling brengt. Diedrick scoort shorthanded 6-1 (54.29). Nog wat plaagstootjes van Joep Vercammen en Mike Overweg en de oefenpot is voorbij.

Bij BelgiŽ kreeg verdediger Jens Engelen ongelooflijk veel ijstijd en bij Nederland beviel het spel van Reinier Staats mij zeer. Coach Jos Lejeune van BelgiŽ:"Ik ben gematigd content. Voor zover een verliezend coach content kan zijn. In tegenstelling tot de eerste match, waarin ik met drie aanvalslijnen liet spelen, heb ik nu de hele match alle vier de aanvalslijnen ingezet. Dan verlies je wel wat aan scorend vermogen, maar zo wilde ik oefenen. En met verdedigers Lorenzo Maas en Vadim Geysbreghs erbij zijn wij klaar voor het WK."

Dan spreek ik ook nog even met Nico Toemen. En die laat een bommetje barsten:"Zo dit was mijn laatste wedstrijd." Argeloos antwoord ik:"Ja, voor mij hetzelfde." Nico:"Nee, ik bedoel voor goed." IK ben even met stomheid geslagen:"Maar, maar ..." En Nico vervolgt:"Nee, serieus. Ik ben er echt klaar mee. Ik heb altijd gezegd: ik stop als ik er geen plezier meer aan beleef. En dat punt is nu bereikt. Ik hoef niet meer zo nodig. Volgende week wordt ik 65. Ik heb een bedrijf met vier man personeel. En vijftig jaar actief in het ijshockey is genoeg." Om vervolgens een bevlogen verhaal over ijshockey te houden en en passant nog te vermelden dat hij net nog weer was benaderd om de scheidsrechterwerking in Nederland onder zijn hoede te nemen. Dus ik suggereer dat het meer op een sabbatical zal uitdraaien, omdat ik me niet kan voorstellen van Nico dat hij zich van ijshockey kan afkeren. En zeker niet iemand als Nico, die ijshockeybloed door zijn aderen heeft vloeien. Uiteindelijk besluit hij met de constatering dat hij ooit misschien nog wel eens een wedstrijd zal bezoeken. Nico, alvast gefeliciteerd en bedankt voor je inzet voor het ijshockey in binnen- en buitenland!

Foto's volgen

Terug