International Ice Hockey Cup (24-8-2013)

Een tweede editie van International Ice Hockey Cup in Nederland. Ditmaal was de mooie hal in Dordrecht het schouwtoneel. En het moet gezegd alles was perfect georganiseerd door Hennie Jaspers, Damon Dooijeweerd en de zijnen: IJshockey, DJ, bands en ravitaillering. Met op de eerste dag het volgende programma:
1. Nederland U20 - Kölner Haie U20
2. Geneve Servette - Krefelder Pinguine
3. Kölner Haie - Nottingham Panthers

Eerst waren de junioren aan de beurt. Die speelden fris van de lever. Met name in de beginperiode waren de Nederlandse junioren oppermachtig. O.a. Raymond van der Schuit, Kilian van Gorp, Koen Bakker en Jordy Verkiel speelden opvallend. Maar langzamerhand nam Köln het roer over en won verdiend met 4-5. Ik vermoed dat de Keulse junioren al wat langer op het ijs staan in deze voorbereidingstijd.

Dan de buitenlandse topclubs. Het Zwitserse Geneve Servette nam het op tegen de Krefelder Pinguine. Voor de Zwitsers was ik naar het toernooi gekomen. Ik zie ze vaak op Tv-beelden, maar in het echt is natuurlijk veel beter. Naar mijn mening is de Zwitserse competitie een van de beste van Europa. Met heel mooi verzorgd technisch ijshockey. En de Zwitsers kwamen met hun Zwitserse steren Goran Bezina, Kevin Romy en doelman Tobias Stephan. En met nieuweling Lennart Petrell, de Finse superster. Krefeld is natuurlijk ook niet misselijk. Een topper uit de DEL. En zoals ik vewachtte speelden de Zwitsers de Duitsers zoek in de eerste periode. Zelfs met een veldspeler minder dicteerde Geneve het gebeuren op het ijs. Maar Geneve is ook een luimige ploeg. Vandaar dat ze vorig seizoen niet verder kwamen dan de zesde plaats in de Ligue Nationale A. Met veel inzet en hard werken bogen de Duitsers de achterstand om in een 3-2 voorsprong. Niet zijn moosite doelpunt ooit, maar Lennart Petrell tekende wel voor de 3-3 gelijkmaker. Daniel Pietta kroonde zichzelf tot matchwinnaar door de 3-4 voor de Pinguine binnen te tikken.

De Keulenaren lieten geen spaan heel van de Britten uit Nottingham. Wat altijd opvalt bij Engelse teams is het enthousiasme van de meegereisde supporters: "We're the Not-ting-ham Pan--thers"! Ik zat midden tussen de in gele shirts gestoken Britten en ik was niet zo goed of ik moest meedoen van de begeesterde Engelse fans. Maar de gezangen werden 1 op 1 beantwoord door het massieve Duitse rode blok aan de overkant. Sterdoelman Craig Kowalski en verdediger Brent Henley, de reus die zeker vijftig minuten op het ijs stond, konden het geweld van coach Uwe Krupp, verdediger Björn Krupp en Philipp Riefers niet weerstaan. Riefers tekende voor de 4-0 eindstand na een wrap-around.

En dat was het voor de eerste speeldag, zaterdag 24 augustus 2013.

Foto's volgen

Terug