Explosief duel: Eredivisie HIJS Den Haag - Tilburg Trappers 5-4 (7-12-2013)

De eerste drie straffen na negen seconden en een game misconduct straf na 45 seconden voor Hagenaar Jan-Jaap Natte. Een intense match. En spanning van begin tot eind. Wat wil je nog meer. Eh, alleen wat meer publiek zou ik zeggen. Want de rangen waren mager bezet (officieel 1000 toeschouwers).

Beide ploegen hadden recentelijk nieuwe spelers verwelkomt. Tilburg verdediger Jeff Terminesi (die een prima indruk op mij maakte) een de jeugdige aanvaller Julian van Lijden. Bij HIJS kwamen aanvaller Les Reaney en verdediger Nick Anderson de gelederen versterken. Met name Anderson vind ik een aanwinst. Overigens was hij de ochtend van de wedstrijd pas op het vliegveld geland. Hij wilde per se meteen meedoen. Nick Broadwater stond bij de Trappers in het doel en Tomas Pek bij HIJS. Dat het nog steeds moest stellen zonder de geblesseerde Jasper Kick.

Na een slashing van Aaron Lee laat Raphael Joly meteen zijn vuisten spreken. En de vechtende Les Reaney mocht beide heren meteen achterna naar de strafbank. En op de powerplay meteen het eerste gevaarlijke schot van Josh Prudden, dat Tomas Pek met zijn blocker weet te keren. En na 45 seconden mag Jan-Jaap Natte meteen helemaal verdwijnen na een check tegen het hoofd. Tilburg speelt dan met twee man meer. Drie verdedigers stelt Den Haag daar tegenover: Nick Anderson, Alex Henry en Jurryt Smid. Diederick Hagemeijer scoort niet vanaf de blauwe lijn. Maar Ivy van den Heuvel, die plots de puck krijgt terwijl hij alleen voor Tomas Pek staat, doet dat wel, 0-1 na 1.22. Als Diederick Hagemeijer in zijn eigen aanvalsvak een tegenstander laat struikelen zijn de partijen van gelijk sterkte (2.13). Dan pas het eerste schot op het Tilburgse doel, van Raphael Joly. Joly's tweede schot is meteen raak, 1-1 na 2.25. Een paar minuten later verliest een solerende Haagse verdediger bij zijn eigen doel de puck aan Jeffrey Melissant. En dan staan drie Trappers tegenover Tomas Pek. Cas Staps bedwingt de keeper gewiekst, 1-2 op 7.08. Door goed penalty killing van Mickey Bastings komt Tilburg de straftijd tegen Boet van Gestel (tripping op Marco Postma) zonder kleerscheuren door. HIJS kwam niet verder dan één mislukt schot op doel. Maar dan staat de Tilburgse verdediging toe dat Ronald Wurm tweemaal achter elkaar op doel schiet. Bij zijn tweede doelpoging mikt Ronbald de puck keurig in de rechterbovenhoek. En de stand is weer gelijk, 2-2 (12.43). Daarna heeft Tilburg een licht veldoverwicht, maar weet dat - ondanks dappere pogingen van Ivy van den Heuvel, Jeff Terminesi en Aaron Lee - niet te gelde te maken.

In de tweede periode nog even powerplay voor Tilburg. Maar aan de tegenstander is een straf tegen Aaron Lee ook niet besteed. Den Haag maakt zelf s ene icing. Enige tijd daarna een tweede straf (in die periode) tegen Aaron Lee. Nu komt HIJS wel tot krachtspel. Van links naast het doel schaatst Raphael Joly in de slot. Hij schiet en hij scoort, 3-2 na 28.53. Lang konden de mannen van coach Dave Hyrsky niet van de voorsprong genieten. Op de powerplay staat Aaaron Lee links voor hte doel op een pass te wachten. Die komt en hij scoort prompt. En op 30.29 is de stand weer gelijk (3-3). En dan volgen er spreekkoren van de Trappers fans, die zich keer op keer "afvragen" wie toch Raphael Joly is. Nu dat antwoord krijgen zij meteen. Een scherpe pass richting doel van Raphael Joly stuurt Jurryt Smid in een race om de puck met Trappers goalie Nicholas Broadwater. Jurryt bereikt de puck een fractie van een seconde eerder dan Nick en deflecteert de puck in het net, 4-3 (33.59). Straffen en doelkansen zijn er over en weer. Maar dan de laatste minuut van de tweede periode. Bjorn Willemse vloert de doorgebroken Alan van Bentem. Scheidsrechter Martin de Wilde twijfelt geen seconde en geeft een strafschot. Nick Broadwater is overwinnaar in de één op één confrontatie met Alan. Overigens hield Bjorn Willemse ook nog een persoonlijke tienminutenstraf aan dit akkefietje over. Hij meende na de beslissing van De Wilde apllaudiserend de stick tegen het ijs te moeten slaan.

In de laatste periode heerst Tilburg. Pek is in grote nood. Met een man meer op het ijs realiseert Aaron Lee de 4-4 gelijkmaker (42.55). En de Trappers gaan door Maar Nick de Ruijter, Jef Terminesi en Peter van Biezen kunnen de Slowaakse doelman niet bedwingen. De fotograaf van het Brabants Dagblad informeert dan bij mij hoe alles in zijn werk gaat. "Moet er een beslissing vallen? Is het bij ijshockey ook zo dat bij een gelijke stand er een verlenging is en daarna eventueel een shootout? Ja, ik ben pas voor de tweede keer bij een ijshockeywedstrijd en dit is meteen al een betaalde opdracht." Oprecht hoop ik op een mooie plaat in het Brabants Dagblad van maandag 9 december. De spreekkoren tegen Raphael Joly blijven aanhouden. Dat hadden de Tilburg fans misschien beter niet kunnen doen. Kort na elkaar moeten Cas Staps en Diedrick Hagemeijer naar de strafbank. En wie is daar dan anders dan Raphael Joly. Hij vuurt tweemaal. En bij de tweede doelpoging is het raak. Hij schiet de puck hoog in de rechter bovenhoek. 5-4 na 56.18. Met een man meer op het ijs probeert Nick Anderson ook in aanvallend opzicht zijn nieuwe club te leiden. Maar een butt ending van Mario Soares op 57.51 betekent een dubbele minor en dus moet Den Haag met (een) man (minder) en macht de nipte voorsprong verdedigen. Hectische taferelen voor Pek, maar ook een excellerende Marco Postma. En als het laatste schot van Alexey Loginov wordt gesmoord in een mêlee van spelers is de match voorbij.

Eigenlijk vond ik het ijshockey en samenspel van Tilburg beter verzorgd. Maar...... Bij HIJS was er de absolute wil om te winnen te bespeuren. En dat deden zij dan ook uiteindelijk. En spannend dat het was! En dus is er een derde duel noodzakelijk om uit te maken welke van de beide ploegen in de bekerfinale mag aantreden.

Terug