Hockey Night in The Netherlands: In Dordrecht en in Den Bosch (28-12-2013)

Dordrecht Lions - Smoke Eaters Geleen snel voorbij

Als ik vlak voor het begin van de Eredivisiewedstrijd aankom op de Sportboulevard is de hal nog akelig leeg. Maar gelukkig stromen de toewschouwers op het laatste moment binnen. Geleen start met Edward Noortman in het doel en bij Dordrecht staat Kisito Zonneveld voor het kooitje. Na de face off is er meteen een eerste schot(je) van de blauwe lijn van Geleen verdediger Jeffrey van Iersel. Daar heeft Dordrecht doelman Kisito Zonneveld geen moeite mee. Het eerste schot op doel van de Lions betekent meteen de 1-0 na 50 seconden. Good old John Versteeg markeerde het doelpunt. Het tweede schot op het Geleense doel - een backhander van rechts van Jeroen van den Broek - gaat via het lichaam van Noortman ook erin. 2-0 na 1.39. Gedesillusioneerd verlaat Edward zijn doel en komt Patrick Martin hem vervangen. Donald Nichols test meteen de nieuwe goalie. Maar Martin staat paraat. Geleen zelf creëert dan een unieke kans. Lars van Sloun en Akim Ramoul hebben maar één verdediger tegenover zich. Ze spelen elkaar gewiekst de puck toe, maar scoren niet. Tot tweemaal toe mag Valentijn Scheffe het Eaters doel op de korrel nemen. Maar beide malen blijft Martin overeind. Dan de eerste straf van de wedstrijd. Vanwege tripping moet Eater Mark Siemonsma voor twee minuten boete doen. Dordrecht kan echter geen effectief powerplay opzetten, mede door het goede doden van de straftijd door de snelle Luca Heutmekers. Als beide ploegen weer van gelijke sterkte zijn lanceert Reinier Staats een torpedo van de blauwe lijn. Magistraal houdt Patrick zijn kooitje schoon. Dan een ongelofelijk slimme pass van Don Nichols vanuit het verdedigingsvak over de spelers heen op de blauwe lijn van het aanvalsvak van de Lions. Erik Vos controleert de puck en gaat alleen op de doelman af. En scoort 3-0 (11.05). En Dordrecht blijft drukken. Een strak schot van Jasper Busink is het prooi van doelman Martin. Ook Erik Vos is dichtbij een doelpunt. Jeroen van den Broek raakt slechts de paal met zijn schot.
In de tweede periode mogen Mikko Palotie en Dave van Mol beiden tweemaal het Dordrechtse doel onder vuur nemen, maar Kisito Zonneveld is hen te slim af. Dan crasht Sander van Leeuwen tegen de boarding. Coach Andy Tenbult is hevig in gesprek met één van de lijnrechters. Hoofdscheidsrechter Debby Hengst komt eraan te pas. Uit de mimiek van Tenbult is op te maken dat hij niet verder wil spelen en dat hij aangeeft verantwoordelijk te zijn voor de gezondheid van zijn spelers. Geleen gaat naar de kleedkamer, waarbij de ongelukkige Sander van Leeuwen wordt ondersteund door twee van zijn teamgenoten. Dordrecht doelman Kisito Zonneveld windt zich op en haalt verbaal verhaal bij Andy Tenbult. Uiteindelijk wordt Kisito met zachte hand weggeschoven. Op verzoek van Kisito gaat een bestuurslid van Dordrecht in de kleedkamers praten met Geleen. Maar het mag niet baten. Debby Hengst staakt de wedstrijd op 22.43 en de omroeper verkondigd dat Eaters niet verder wil spelen omdat er geen dokter in de zaal is. Zelf verwacht ik dat deze match in zijn geheel zal moeten worden overgespeeld.

Naschrift 2014-01-25: Tja dat heb ik toch verkeerd ingeschat. De wedstrijd wordt met een score van 5-0 toegewezen aan Dordrecht

Tja, dat is wel een heel korte ijshockey-avond. Maar omdat de wedstrijd kwart voor zeven is gestart zijn er nog kansen. Ik rij door naar Den Bosch.


Red Eagles Den Bosch - Nijmegen Devils

Als ik in de ijshal arriveer voor dit Eerste Divisieduel zijn net 50 seconden van de tweede periode weggetikt en de stand is tot mijn verbazing nog 0-0. Meteen een gigantische kans voor Dylan Kost, maar hij schiet over het doel van doelvrouwe Esmee den Besten. Ook een powerplay, na een straf tegen de Bossche verdediger Erwin Ophelders, is niet aan de Devils besteed. Zij komen maar tot één mager schotje. Daarentegen knap penalty killing van de kleine nummer 16 van Den Bosch, de wezelvlugge Justin Evers. Dan wordt Mark Scha op rechts gelanceerd. Simpel laat hij de puck links van de doelvrouw in het net glijden, 0-1 na 24.44. En weer moeten de Red Eagles een straftijd doden als scheidsrechter Jeffrey den Ridder Sirio Barone naar de strafbank stuurt wegens hooking. Dennis Jonker vuurt gevaarlijk van de blauwe lijn, maar Esmee staat haar vrouwtje. Één seconde na de terugkeer van Sirio schiet Esmee de puck over het plexiglas. En dus weer een straf tegen Den Bosch, die overigens door Justin Evers wordt uitgezeten. Van links op de blauwe lijn poeiert Wesley Hendriks de puck in het net. Esmee kreeg net niet genoeg van de puck te pakken om te voorkomen dat het schot traag in het doel verdween. 0-2 na 27.21. Op één van de spaarzame uitvallen van Den Bosch schiet Justin Evers van links. Jip Schrover mist op de rebound, maar Luuk Lambregts scoort wel, 1-2 na 30.11. Maar meteen daarna stoomt Jake Hendriks op links op en deponeert een backhander in de rechterbovenhoek voor 1-3 (30.38). Wessel Copier echter komt in drie instanties niet voorbij de Bossche doelwachter. Met een man meer op het ijs - Mark Scha zat in de strafbank voor interference - komen de adelaars niet tot een serieus powerplay. Dan onderschept Dennis Jonker aan de blauwe lijn een blinde pass van Erwin Ophelders. Meteen vuurt hij een polsschot af en scoort, 1-4 na 35.55. Op de volgende aanval zetten Wessel Copier en Jake Hendriks een één-tweetje op. Jake scoort in de rechterbenedenhoek. En dan is het 1-5 na 36.16. Toch fijn dat de ploegen hebben gewacht met scoren tot mijn komst ;-).
In de slotperiode tilt Nijmegen de stand vlotjes naar 1-7. Peter Vissers scoort op 43.46 1-6 en Remo Speijers prikt de puck op 44.45 in de rechterbenedenhoek voor 1-7. Maar de 17-jarige Utrechter en jeugdinternational Justin Evers laat het er niet bij zitten voor de Red Eagles. Eerst schiet hij nog voorlangs. Maar dan soleert hij voor het doel, speelt de Devils doelman Tomislav Hrelja uit en scoort met een backhander, 2-7 na 46.54. Dan moet de Bossche verdediger Jerry Kinneging boeten voor tripping. Justin Evers probeert daarna nog een shetzelfde trucje uit te halen. Maar Tomislav Hrelja laat zich geen tweede maal en verrassen en redt met zijn uitgeschoven rechterbeen. De wedstrijd wordt wat rommelig, o.a. resulterend in een icings. Uit een scrimmage voor het doel weet Jip Schrover te scoren. En dan is het na 53.35 3-7. En meteen komt de wedstrijd weer tot leven. Beide ploegen creëren goede kansen, maar goals blijven uit.
Opvallend de zeer vriendschappelijke handshake na afloop van de wedstrijd. De spelers kennen elkaar goed. Bij Nijmegen viel de robuuste verdediging op met spelers zoals Jake Hendriks, Dennis Jonker en Wesley Hendriks, die het seizoen aanving bij Eredivisionist HIJS Den Haag. Bij Den Bosch de talentvolle junioren, met als uitblinker natuurlijk Justin Evers. Met deze match bevestigde Nijmegen Devils zich als topper in de Eerste Divisie.

Terug