Eredivisie: Dordrecht Lions - HYC Herentals 9-2 (2014-01-11)

Een duidelijke uitslag 9-2. Was de wedstrijd dan eenrichtingverkeer op het Herentalse doel? Geenzins! Maar de voorwaartsen van HYC hadden moeite met scoren. En ook Dordrecht doelman Kisito Zonneveld was een sta in de weg. Maar hoe komt Dordrecht dan aan negen doelpunten? Nou dat had te maken met de enorme efficiency waarmee zij omgingen met hun scoringskansen. En met een doelman Bjorn Steijlen die niet helemaal zijn dag had.

De beide nummers tien zijn de eersten die op doel schieten. Ben Vercammen voor HYC en Clinton Pettapiece namens de Lions. Maar het eerste echt gevaarlijke schot komt van John Versteeg. De senior bij Herentals, Bjorn Steijlen, plukt de puck met zijn vanghandschoen uit de lucht. Mitch Morgan en Craig Voakes vinden Zonneveld op hun weg. Maar dan een Belgische verdediger die verkeerd afspeelt. Dion van 't Hof heeft alleen de doelman nog voor zich. Dion prikt de puck laag in de rechterhoek. 1-0 na 5.06. En Dordrecht wil doordrukken. Maar Don Nichols komt in twee instanties niet verder dan de legguard van de doelman en ook de inzet van Pettapiece is het prooi van de puckenpakker. Met een straf tegen Mitchell Riedijk lijkt de offensieve kracht van de thuisploeg even "op het ijs gelegd te worden". Maar een foutieve pass in het aanvalsvak van HYC van Trevor Hunt biedt Dan Koudys de kans om er als een haas vandoor te gaan. Hij scoort beheerst, 2-0 na 8.16. Een shorthander. Aan de andere kant staat het vizier van Tyler Melancon en Mitch Morgan niet goed gericht. Dat van Dan Koudys staat beter, maar net niet goed genoeg. Hij schiet tegen de paal. Een tripping straf tegen Luke Zwartbol levert een doelpoging van Craig Voakes op. Maar daar is ook de vanghandschoen van Kisito Zonneveld. Een blast van de blauwe lijn van Evan Mosey op zijn heup doet Don Nichols neergaan. Maar even later verschijnt hij gelukkig gewoon weer op het ijs. En van een powerplay van HYC is eigenlijk geen sprake geweest. Bij vier tegen vier - Zwartbol en Melnacon zaten op de strafbank - verdedigt Jens Engelen slecht uit. Via Pettapiece komt de puck bij Erik Vos, die het rubber onder de vallende doelman in het net schuift. En dan is het 3-0 na 17.45.

Op 25.04 krijgt HYC-verdediger Nils Vroemans het aan de stok met Jasper Busink. En als hij richting strafbank wordt gedirigeerd gaat hij ook met doelman Zonneveld op de vuist. Een linesman en hoofdscheidrechter Debby Hengst houden Nils in bedwang en gooien hem van het ijs. Letterlijk en figuurlijk, want hij krijgt naast een minor voor roughing ook een match penalty wegens fisticuffs. Joy Turpijn raakt met zijn schot slechts de lat. Herentals coach Paul Vincent maakt zich enorm druk op de bank. Zo druk dat Debby Hengst hem wegstuurt met een bench minor en een game misconduct straf voor het beledigen van de scheidrechters. Timo Dewin zit vervolgens de tweeminutenstraf uit. Met twee man meer lukt Erik Vos met een polsschot de 4-0. Met één man meer bedient Dan Koudys van rechts Joy Turpijn op links, die meteen afvuurt en scoort. En 43 seconden later is er de 5-0 (29.55). En time out van HYC brengt enige rust in de gelederen. Maar dan is daar toch weer die dekselse Erik Vos die met een backhander van de linkerflank in de rechterbovenhoek scoort voor 6-0 (39.08). Dat is meteen het sein voor HYC voor een goaliewissel. Kevin van Looveren komt zijn opwachting maken.

En meteen een zeer goede redding van Kevin in de openingsfase van de derde periode op een snoeihard schot van Erik Vos. En als je dan denkt: hoe moet HYC in vredesnaam scoren is daar de volgende scene. Vanuit het eigen verdedigingsvak speelt Ben Torremans de op rechts bij de blauwe aanvalslijn cirkelende Mitch Morgan aan. Mitch gaat er als een speer vandoor en schiet in volle vaart de puck in de verre hoek. 6-1 na 42.50. Dan volgt een tweede flitsende aanval van HYC. HYC juicht voor een goal van Jens Engelen, maar de scheidsrechter laat verder spelen. HYC-spelers proberen haar ervan te overtuigen dat zij toch echt hebben gescoord. Ondertussen valt Lions aan. Vos passt op Joy Turpijn, die de puck rechtsboven tegen de touwen jaagt. 7-1 na 43.16. Daarna is er een drukfase van Dordrecht. Maar Jeroen van den Broek (tweemaal), John Versteeg en Dan Koudys weten Van Looveren met hun missielen niet te verschalken. Maar Clinton Pettapiece lukt dat wel, met een welgemikt slapshot in de linkerbovenhoek. 8-1 na 48.52. Vrij onverwachts verkort Timo Dewin met een polsschot in de korte hoek tot 8-2 (50.49). Minuten later lukt Erik Vos zijn vierde goal van de avond als hij na een schijnbeweging met een backhander de puck links van de goalie in het net schiet. 9-2 na 53.37. Bij Lions krijgt ook Frans Hardenbol #81 ijstijd. Tyler Melancon heeft op links de puck van de rechterflank aangespeeld gekregen, met een onetimer is hij zeker van een doelpunt. Maar op miraculeuze wijze weet Kisito Zonneveld te redden. Het blijft bij 9-2.

Terug