Eredivisie - Geen nieuwe stunt Kemphanen: Kemphanen Eindhoven - Dordrecht Lions 2-5 (2014-01-25)

In drie weken tijd was ik getuige van twee wedstrijden die het einde niet haalden. Nu, voordat de wedstrijd kon beginnen was eerst glas opruimen de opdracht. Een glaspaneel voor de official scorer was in duizend stukjes uiteen gevallen. Maar de heren van de ijsbaan gingen voortvarend te werk, zodat het uitstel van de eerste face off slechts een minuut of twaalf duurde. En de vraag bij deze match was natuurlijk: Zouden de Kemphanen zo kunnen stunten als tegen Geleen, dat met een 8-1 schobbering huiswaarts werd gestuurd? De beide eerste doelmannen - Deniz Mollen bij Kemphanen en Kisito Zonneveld bij de Lions - staan voor het net.

De Kemphanen starten fris van de lever. Maar het meeste gevaar komt in eerste instantie van de Lions. Verdediger Mitchell Riedijk schiet tegen de paal, waarna de puck onder Mollen blijft liggen. Het gevaar is nog niet geweken, maar uiteindelijk ruimt de Eindhovense defensie adequaat op. Kort daarop moet Clinton Pettapiece op rechts bij de verre hoek scoren. Maar onbegrijpelijkerwijs mist hij. Aan de andere kant een gevaarlijk schot van Kemphanen aanvoerder Koen Bakker. Dan een pass van Raymond van der Schuit op Niels Oerlemans in de slot. Maar Niels staat te dicht op de lip van Zonneveld om te kunnen scoren. Tot zijn eigen verbazing pareert Zonneveld een hard schot van Kilian van Gorp met zijn borst. Kisito schrikt er zelf van, want hij had de puck uit het oog verloren. Marc Donders vuurt hard op doel. Kisito laat de puck uit zijn vanghandschoen glippen. Maar helaas voor Eindhoven vervolgt de puck zijn weg langs de verkeerde kant van de paal. Even later weet Joy Turpijn de alleen doorgebroken Raymond van der Schuit op het laatste moment te onderscheppen. Raymond lette iets te veel op de verdediger in plaats van vol voor de goal te gaan. Een kapitaal puckverlies aan de blauwe in het Eindhovense aanvalsvak geeft Dan Koudys vrij baan. Hij schaats als een haas over de hele lengte van het veld en prikt dan de puck in de rechterbovenhoek en laat Deniz kansloos. 0-1 na 17.58. In de tegenaanval mist Danny Stempher net. Maar een poeier van de blauwe lijn van Rico Jonkers deflecteert hij kort daarna wel in het net. En prompt is de stand gelijk, 1-1 (18.28). En de Kemphanen willen meer. Maar het gevaarlijk schot dat Raymond van der Schuit tijdens een break afvuurt op doel stuit op de legguard van Kisito.

In het tweede deel heeft Dordrecht duidelijk het spel onder controle. Weliswaar krijgen Janis Brakss en Tom Marx elk een scoringskans, maar Zonneveld blijft figuurlijk gesproken overeind. Tot tweemaal toe is John Versteeg dicht bij een doelpunt. Met Marc Donders in de strafbank voor tripping zetten de Lions een goed powerplay neer. Dan verschijnt Erik Vos midden in mijn bliklijn op het doel. Ik constateer een gapend gat rechtsboven in het doel. Erik Vos heeft dat kennelijk ook gezien. Want zijn prachtige schot verdwijnt in de rechterbovenhoek van het doel. 1-2 na 26.52. Na slordig verdedigen van de Kemphanen krijgt op de Linkerflank Erik Vos de puck. Hij passt achterwaarts in de slot. En daar is John Versteeg om het karwei af te maken. Precies een minuut na de 1-2 valt de 1-3. Willen ze in de race blijven dan moeten de Kemphanen nu komen. En dat doen ze ook. Maar Janis Brakss schiet heel ver naast. En het schot van Kilian van Gorp wordt vakkundig onschadelijk gemaakt door Kisito, met zijn vanghandschoen. Neen, Erik Vos komt dichter bij de 1-4 dan dat de "aansluitingstreffer" valt. De hulp van Reinier Staats (tripping straf) is niet aan de Eindhovenaren besteed. Neen, shorthanded kwam Dordrecht dichter bij een goal, na een inzet van Jasper Busink. En Dordrecht, middels Erik Vos en Joy Turpijn, probeert vlak voor de rust nog wat meer afstand te nemen. Maar Deniz Mollen staat zijn mannetje.

In de derde periode staat er nog 1 minuut 59 seconden straftijd te doden door de Lions. Op aangeven van Cliton Pettapiece schiet Erik Vos net naast. Zelf komen de Kemphanen tijdens de powerplay tot slechts één matig schot Kilian van Gorp van de blauwe lijn. Onverdroten blijven de Dordrechtenaren aanvallen. Dan schaatst Clinton Pettapiece vanaf rechts in de slot en vind de "five hole", 1-4 (49.19). En op de volgende aanval scoort Dan Koudys rechtsboven voor de 1-5 (49.57). Kemphanen wil zich niet laten kennen. Koen Bakker probeert de inhaalrace te starten. Maar als Janis Brakss de solerende Jasper Busink onderuit haalt en na ongeveer een minuut ook Tom Marx naar de strafbank moet zijn de kansen verkeken voor de thuisploeg. Overigens zijn de Lions heel actief op de powerplay. Maar scoren met twee man meer op het ijs doen ze niet. Maar dan is het opeens na een break toch 2-5. Het doelpunt komt van de stick van Nick Verschuren. En daar blijft het bij, ondanks hier en daar nog een onvriendelijkheid over en weer.

Ja, Dordrecht heeft terecht gewonnen. Maar wat hebben zij veel te danken aan de Nederlandse Canadezen Erik Vos en Dan Koudys, beiden "behept" met een instinct voor het maken van doelpunten. En alle hulde voor de jonge Kemphanen-ploeg. Zij bleven onverdroten ijshockeyen voor een beter resultaat.

Terug