Cool Mokum laat de leeuw een toontje lager brullen (2014-02-16)

Amsterdam 16 februari 2014. De wedstrijd in de Tweede Divisie B Amstel Tijgers Cool Mokum Amsterdam versus Enschede Lions staat voor de tweede maal op het programma. Nadat de eerste match een voortijdig einde kreeg vanwege wakken in het ijs (Zie verslag). De Amstel Tijgers kunnen ditmaal wel rekenen op Cees van Peet en Rachid Boukrim, maar moeten Andy Otto missen. En bij de Enschede Lions is ditmaal ook Mark Smallenbroek van de partij. Jo Reimink ontbrak in de ploeg.

Nadat Arthur Pohlman en Bryan Hoogenraad Enschede doelman Dennis van Onna een eerste maal testen zijn het aan de andere kant Stijn Wijma en Dylan Escalante, die doelman Co de Groot belagen. Zonder resultaat overigens. De Amsterdammers zetten de tegenstander flink onder druk. Walter van Gerwen schiet in de korte hoek tegen de paal en vind dat hij heeft gescoord. Maar de scheidsrechters Nico Bouma en Mike Bijsterveld trappen daar niet in. Nadat Jurjen van den Hengel net naast het Amsterdamse doel heeft geschoten is er een chaotische situatie voor het Enschedese doel. Van dichtbij schiet Bob Altelaar tussen de benen van Van Onna door, 1-0 na 7.14. Daarna moet Dennis van Onna menige prachtige redding verrichten om Amsterdammers Jean-Paul Terpstra, Bryan Hoogenraad en Rachid Boukrim van scoren af te houden. Dan houdt Walter van Gerwen Lion Manuel Homeijer vast. Dat wordt niet bestraft, maar de daaropvolgende slashing van Homeijer op Van Gerwen wel. De eerste uitsluitng na 15.45. Hoewel de Tijgers niet tot een dwingend powerplay is het wel alle hens aan dek voor Enschede. En onderscheidt Lions doelman Dennis van Onna zich als hij na een transversale pass snel de verre hoek afdekt en daarbij Tjakko de Vos van scoren afhoudt.

Co de Groot laat het eerste schot in de tweede periode van Stijn Wijma uit zijn vanghandschoen schieten. Maar er is geen Lion ter plaatste voor de rebound. Dan een merkwaardig doelpunt op een schot van Daniel Perrier. Dennis vangt de puck op tegen zijn borst en wil met zijn vanghandschoen de puck bevriezen. Echter, via de binnenkant van zijn vanghandschoen glipt de puck langs hem in het doel. 2-0 na 20.50. Op de volgende aanvalsgolf deflecteert Arthur Pohlman de puck in de rechterbovenhoek, 3-0 na 21.35. De snelle Bryan Hoogenraad soleert kort daarna naar 4-0 (22.36). Op de powerplay - Florian Nelemans had de doorgebroken Jurjen van den Hengel onderuit gehaald - schiet Stijn Wijma naast. Kort daarop echter haalt Dennis Koopman Daniel Perrier onderuit en strijden de ploegen voorlopig vier tegen vier. Karst van den Hengel en Bjorn Borger vallen dan namens Enschede aan. Maar het schot van Bjorn komt niet verder dan de vanghandschoen van Co de Groot. Cool mokum blijft overheersen, maar Jurjen van den Hengel heeft aan de andere kant pech als zijn schot via de keeper en het been van Michael Veltman net naast gaat. Met Tijger Cees van Peet in de strafbank blijft Amsterdam domineren. Arthur Pohlman schiet naast en Bryan Hoogenraad ziet zijn wrap-around mislukken. Aan de andere kant schiet Jurjen van den hengel via het lichaam van Co de Groot net naast. En als Enschede dan de powerplay formatie in het aanvalsvak heeft aangenomen is er een mislukte pass van Mark Holkenbrink. Hij hindert de doorgebroken Rachid Boukrim (die uiteindeleijk naast schoot) op een zodanige manier dat Amsterdam een penalty shot krijgt toegewezen. "Cool" scoort Rachid Boukrim 5-0 (35.59). Santi ten Boske krijgt dan een mooie kans, maar de sliding van Co de Groot doet de puck in de hoek van de baan belanden. Dan ene heel mooie aanval van Amsterdam. Vanachter het doel passt Florian Nelemans op de inrijdende Arthur Pohlman. En vlak voor de tweede thee markeert Arthur de 6-0 (39.28).

Nadat Dennis van Onna tot tweemaal toe nee zegt op een backhander van Bob Altelaar staat opeens Tjakko de Vos alleen voor de doelman. Tjakko wacht en wacht en als de doelman dan de eerste beweging heeft gemaakt scoort hij hoog in de touwen, 7-0 na 43.27. Vanachter het doel bedient Rachid Boukrim Bob Altelaar in de slot, die prompt de kans verzilvert, 8-0 na 45.00. En op de volgende aanval soleert Florian Nelemans naar 9-0, door de puck met een fraai polsschot in de rechterbovenhoek te prikken (45.29). Nadat Dennis van Onna Daniel Perrier tot tweemaal toe van de tiende treffer afhoudt laten de heren Mike Klop en Dennis Koopman de vuisten spreken. Bij vier tegen vier is Amsterdam oppermachtig. Walter van Gerwen gefet voor op collega verdediger Michael Veltman bij de tweede paal en Michael kaatst de puck in het doel voor het tiende doelpunt (47.37). Walter van Gerwen moet dan eventjes afkoelen op de strafbank. Enschede komt slechts tot één mager schot van Jurjen van den Hengel van de linkerflank. Als de teams van gelijke sterkte zijn maakt Michael Veltman echter een kardinale fout aan de blauwe lijn. Manuel Homeijer onderschept de puck en stormt over de ijspiste op doel af en scoort, 10-1 na 53.39. Seconden later verdwijnt eerst Cees van Peet naar de strafbank (roughing) en daarna Bryan Hoogenraad. Enschede zet een powerplay op, maar Frank van Rossem onderschept de puck aan de blauwe lijn. Als een haas stoomt hij op doel af en scoort ook nog. 11-1 na 55.51. En dat met twee man minder op het ijs! In de slotminuten krijgt diezelfde Van Rossem nog een mooie kans, maar ditmaal is Van Onna hem de baas.

Was het een verdiende overwinning voor Amsterdam en ook met die cijfers? Ja. De Enschedese ploeg werkte weliswaar enorm hard, maar qua schaatstechniek en spelinzicht moesten zij het afleggen tegen de doorgewinterde routiniers. De krasse knarren uit de hoofdstad zijn nog lang niet versleten.

Foto's

Terug