Drie op rij voor Flyers Heerenveen in de semi-finaleserie tegen HIJS Den Haag (2014-03-02)

Bij HIJS had Thomas Roosendaal een oproep gekregen om de verdediging van HIJS 1 te komen versterken. Coach Chris Eimers had de 18-jarige verdediger Niels van der Vossen mee naar Den Haag genomen. De sluitpost was bij beide teams de standaarddoelman, te weten Tomas Pek (HIJS) en Martijn Oosterwijk (Flyers). Na twee nederlagen in de semi-finaleserie Play-Offs om het Nederlands kampioenschap ijshockey was het voor Den Haag zaak om op eigen ijs te heersen. De Friezen probeerde het kunststukje van de eerste match in de serie - winst in Den Haag - te herhalen. Overigens zeer matig bezette rangen in de Uithof. Alleen de echte fans waren komen opdagen, kennelijk. #13 Kai Vijn van HIJS U12 mocht de HIJS-vlag op de "middenstip" planten.

Official scorer Micky Smits was nog bezig de opstelling van Heerenveen om te roepen of de puck lag al in het Haagse doel. Meteen vanuit de openingsface off zorgde Shawn Collymore - een echte Play-Offs speler, die zijn team voorgata in de strijd - voor 0-1. En dat al na 15 seconden. Dat leidde nog meer dan bij HIJS bij de Flyers tot verbaasde reacties. Wat een luxe. Maar er was nog 59.45 te gaan en er kan in die tijd natuurlijk veel gebeuren. En kort daarna meteen een straf tegen Alan van Bentem (3.42 - tripping). Maar verder dan één gevaarlijk schot, van Kevin Bruijsten, komt Heerenveen niet. Het schot van Sander Dijkstra van links lijkt niet gevaarlijk. Maar het levert wel een doelpunt op. Vanuit een zeer scherpe hoek schiet hij van de linkerflank op doel. Via het lichaam van Tomas Pek caramboleert de puck tegen het lichaam van Jordy van Oorschot en vliegt de puck pardoes in het doel, 0-2 na 5.18. Een powerplay doelpunt. Maar haast evenzo ongemerkt verkort HIJS tot 1-2 als de op volle snelheid op de linkerflank schaatsende Les Reaeny opeens afvuurt (tijd 6.45). Dan is het weer de beurt aan de Flyers. Op links stoomt Calvin Pohlman op met de puck en schiet op doel. Tomas Pek geeft een rebound en met een achterwaartse backhander scoort Calvin. En het is 1-3 na 7.31. Dan verdwijnt eerst Nicky de Jong (zonder gevolgen) naar de strafbank en na zijn terugkeer volgt zijn Heerenveense collega Jade Galbraith (slashing tegen Raphael Joly). Den Haag zet de powerplay op. Maar aan de blauwe lijn onderschept Brent Janssen de puck. Om er op rechts vandoor te gaan. Hij doet alsof hij schiet, maar zijn daadwerkelijke schot komt een seconde later als doelman Pek al de eerste beweging heeft gemaakt. De puck verdwijnt onder de doelman door in het doel, 1-4 na 11.20. En Heerenveen lijkt op rozen te zitten. Maar Den Haag gefet zich niet zo maar gewonnen. Marco Postma levert vanachter het doel een perfecte pass op de stick van Jan-Jaap Natte. Miraculeus weet Martijn Oosterwijk de inzet van dichtbij van Jan-Jaap te pareren. Dan een fout van Tony Demelinne op Gregg Collins. Op de powerplay schiet eerst Les Reaney naast. Maar van rechts scoort Raphael Joly daarna alsnog, 2-4 na 18.30. En voor het eerst zijn in de hal aanmoedigingen van HIJS-fans te horen.

In de tweede periode schoffelt Raphael Joly met een kneeing Tony Demelinnen onderuit. Shawn Collymore maakt dankbaar gebruik van de uitsluiting en scoort op de powerplay 2-5 (22.17). Aan de andere kant weet martijn Oosterwijk met veel kunst en vliegwerk inzetten van Nick Anderson en Les Reaney te pareren. En meteen daarop slaat de vlam in de pan. Een vechtpartij aan de boarding. Nick Anderson, Gregg Collins (beiden HIJS) en Brock Matheson (Flyers) moeten elk twee minuten brommen. Maar dat stelt nog niets voor bij de opwinding een aantal minuten later. Want nu is het echt matten. Met als hoofdrolspelers Raphael Joly en Brock Matheson. Na afloop van de boxwedstrijd keilt Raphael zijn helm over het ijs. Les Reaney pikt met zijn stick later de helm op en beorgd hem keurig bij de strafbank. Brock komt er nog relatief genadig vanaf. Een dubbel minor en een tienminutenstraf voor roughing. Raphael krijgt dat ook opgelegd en nog een minor voor elbowing. Aanvankelijk kwam daar ook nog een minor voor cross check bij, maar deze laatste straf werd uiteindelijk geschrapt. Manitas Demelinnne hielp Joly mee zijn straffen uit te zitten. Alex Henry gaat alleen op avontuur maar stuit op Martijn Oosterwijk. Jade Galbraith mist jammerlijk op een open kans. En dat betekende ook bijna het einde van de stick van Jade. Want uit woede sloeg Galbraith de stick keihard op het ijs. Duurzaam materiaal kennelijk. En dan alweer het volgende opstootje. Dat zijn oorsprong kende bij Alex Henry, die meende wel heel fors op tegenstander Kevin Bruijsten bij de boarding te moeten inschaatsen. Dan wordt het aardig drukop op de Haagse strafbank. Met zijn vieren zitten de HIJS-spelers op de strafbank. Totdat blijkt dat Les Reaney helemaal mag vertrekken met een game misconduct voor het beledigen van de scheidsrechters. Hagenaars Gregg Collins, Jurryt Smid en Nick Anderson staan dan tegenover de overmacht aan Friezen, te weten: Shawn Collymore, Nicky de Jong, Nick Kuiper, Jade Galbraith en Kevin Bruijsten. Kevin laat zich snel vervangen door Brent Janssen. Een sleepschot van Kuiper gaat naast. Een slapshot van Kuiper is het prooi van Tomas Pek. Heerenveen verdedigt knap en overleeft de powerplay. Jan-Jaap Natte (wacht te lang met schieten) en Jasper Kick (tweemaal een inzet) proberen dan terug te vechten namens de thuisploeg. Maar dan moet steunpilaar Alex Hnery naar de strafbank. Nick Kuiper faked eerst een schot en vuurt seconden later wel op doel. En scoort. 2-6 na 37.10. Daarmee is de powerplay voorbij en probeert HIJS in de slotminuten terug te komen. Een schot van Tony Ras rolt over het lichaam van Oosterwijk naar boven en beland in de touwen boven het plexiglas. Jasper Kick geeft tweemaal slim voor op Alan van Bentem. Alan schiet eerst naast en ziet zijn tweede schot via de stick van de keeper in de hoek van de baan belanden. Coach Dave Hyrsky laat Nick Anderson dan als aanvaller opereren.

De toeschouwers hebben nog niet allemaal plaatsgenomen na de tweede pauze of de puck ligt al in het net. Ditmaal scoort Den Haag snel. Van rechts weet Gregg Collins Oosterwijk te verschalken. 3-6 na 40.33. HIJS zet dan alles op alles en is in die fase sterker dan Heerenveen. Heerenveen moet het wapen van icing grijpen. En coach Chris Eimers neemt zelfs op 52.33 een time out. De druk blijft daarna nog aanhouden. Met name Tony Ras en Ronald Wurm zijn dichtbij een doelpunt. Maar dan aan de andere kant een break van de Flyers. Sander Dijkstra, die de puck voert, en Shawn Collymore hebben slechts één verdediger tegenover zich. Dijktsra passt op Collymore. Shawn laat Pek de eerste beweging maken en scoort dan beheerst. 3-7 op 56.19. Mede door een slashing straf tegen Nick Kuiper weet Den Haag zichzelf vast te etableren in het aanvalsvak. Maar schoten op doel, ho maar. En dan tellen de Heerenveense fans af: 10, 9, 8 .... En het feest kan beginnen voor de Heerenveense supportersschare. Zij vieren uitgebreid hun helden. Nadat Gregg Collins bij Den Haag tot man-of-the-match is gekroond applaudiseren de Haagse supporters luid voor hun team. Zij hebben hard gewerkt en spektakel geboden en dus zijn er geen 'hard feelings' bij de fans. Ook al preludeert de speaker op het feit dat dit mogelijk de laatste thuismatch van het seizoen is voor HIJS. Want vanwege het feit dat de Uithof niet beschikbaar is volgen wedstrijd nummer vier en eventueel vijf in het Friese Haagse.

Een echte Play-Off wedstrijd. Een hoge intensiteit van spel, emoties en doelpunten. Dat maakt het ijshockey zo mooi.

Terug