Voordeel Trappers in duel 4 Play Offsfinale tegen HIJS (2014-03-21)

Voorafgaand aan de match mocht het U17 team van HIJS Den Haag een ereronde schaatsen met de vers veroverde kampioensbeker. Djordy Vols ontving de beker voor jeugdspeler van het jaar van de Haagse club. Tussen de palen stonden Tomas Pek (HIJS) en - voor het eerst in deze finaleserie - Ian Meierdres (Trappers).

Aan de openingsface off staan Alan van Bentem en Mickey Bastings tegenover elkaar. Den Haag gaat er met de puck vandoor. Maar het eerste schot op doel is van Josh Prudden (vanghandschoenredding van Pek). Even later het eerste schot op doel van HIJS. Raphael Joly schiet naast. Vaak is het muisstil in de Uithof. Maar in deze wedstrijd zit de stemming erin bij het publiek. En ook de spelers hebben er zin in. In de beginfase voeren beide partijen een moordend tempo. Eerst staat met name het doel van Pek centraal. Mede geholpen door een straf tegen Alan van Bentem. Tilburg zet een goed powerplay neer, maar ze hebben geluk als de aalvlugge Gregg Collins op een break net naast schiet. De Trappers breken echter zelf hun aanvalsritme als arbiters Jean Paul de Brabander en Martin de Wilde eerst Josh Prudden (hooking, 8.30) en even later Diederick Hagemeijer (slashing, 8.43) naar de strafbank sturen. HIJS ageert dan met Alan van Bentem en Nick Anderson op de blauwe lijn. Bij Tilburg staan o.a. Bob Teunissen en Jeffrey Terminesi tegenover de overmacht. Alan van Bentem schiet van links van de blauwe lijn op doel. Ian geeft een rebound. Ronald Wurm kan vervolgens de puck niet tegen de touwen jagen, maar Marco Postma lukt dat wel, 1-0 na 9.26. Met vier man lukt vervolgens Aaron Lee bijna een shorthander. Maar HIJS wil doordrukken. Op een pass van Raphael Joly probeert Tony Ras doelman Meierdres met een lobje te verschalken. Eindstation is de vanghandschoen van Ian. Vervolgens moet Ian zijn blocker inzetten om een gevaarlijk schot van Joly onschadelijk te maken. Maar geleidelijk aan weet Trappers meer grip op het spel te krijgen. Op een break op rechts stopt Brekelmans abrupt ter hoogte van de achterlijn, hij draait naar binnen in de slot en vuurt een backhander af. Pek staat op zijn plaats. Maar even later zie je hem schrikken als op een pass van Mickey Bastings Diederick Hagemeijer met zijn schot de lat laat resoneren. Ook een tripping straf aan de boarding - waarover gedupeerde Olivier Leenders zich danig druk maakt en de dader te lijf dreigt te gaan - werpt het team niet terug. Zij doden de straftijd adequaat. Maar als dan daarna ook Alexey Loginov (holding) naar de strafbank moet, weet HIJS wel een powerplay op te bouwen. Les Reaney en Gregg Collins schieten beiden naast. Maar shorthanded is aan de andere kant Aaron Lee dichter bij een doelpunt.

In de tweede periode komt HIJS vliegend uit de startblokken. Maar ian pareert alle schoten van Marco Postma, Jan-Jaap Natte en Jurryt Smid. Die aanvalsgolven stoppen abrupt als Gregg Collins op het bankje der zondaren mag uitrusten. Dan volgt een spervuur van schoten van met name Bjorn Willemse op het Haagse doel. Doelman Tomas Pek geeft geen duimbreedte toe. Een high stick straf tegen Willemse komt Tilburg goed door. Meierdres en Ivy van den Heuvel ruimen goed op. En de gevaarlijk inzet van Raphael Joly - op pass van Les Reaney - is ook het prooi van doelman Ian. Aaron Lee creeŽrt dan een mooi kans voor zichzelf. Aan zijn blauwe aanvalslijn plukt hij de puck uit de lucht, laat hem bliksemsnel vallen, draait van zij tegenstander weg en heeft een vrij veld voor zich. Eigenlijk had dat de gelijkmaker moeten betekenen. Maar het schot van Aaron was te onprecies. Nadat Olivier Leenders een cross check straf heeft uitgezeten, etaleert Trappers een kansrijke aanval. Waarbij Aaron Lee de pass van Bjorn Willemse in het gapend lege linkerdeel van het doel mag werken, 1-1 (32.18). Maar het gejuich van de Brabantse fans klinkt nog als pal voor hun neus de puck voor een tweede maal achter Meierdres inslaat. Les Reaney scoorde 2-1 op 32.34. Exact een minuut later moet Gregg Collins naar de strafbank. Seconden later gevolgd door Marco Postma. HIJS werpt Les Reaney, Jordy van Oorschot en Alex Henry in de strijd tegen Trappers Josh Prudden, Peter van Biezen, Aaron Lee, Bob Teunissen en Bjorn Willemse. HIJS biedt goed weerstand en verdedigt de voorsprong tot de tweede pauze.

En als Aaron Lee al meteen na de tweede thee moet brommen voor interference heeft HIJS de kans om de voorsprong uiit te breiden. Maar de gevaarlijke acties komen van Tilburg. Eerst nog shorthanded via Maarten Brekelmans. Later bij vijf tegen vijf van Mickey Bastings. Op rechts heeft hij een vrije schotbaan. Hij faked ene schot, maar schiet pas echt een fractie van ene seconde later. En met succes. De gelijkmaker voor 2-2 valt op 44.34. Maar na een tripping straf tegen Mike Overweg is het een tsunami van schoten op het Tilburgse doel. Met veel klasse weet Ian zijn kooitje schoon te houden. Maar met zo'n acht minuten te gaan zie je de aanvalsgolven van de thuisploeg verflauwen. Vraagt Hyrsky te veel van te weinig spelers? Zowel Jurryt Smid als Jordy van Oorschot gaan in hun eigen verdedigingsvak onderuit als zij de puck voerend een scherpe stop willen maken. Josh Prudden scoort van rechts in de korte hoek voor 2-3 (53.37). Aan de andere kant schiet Joly uit kansrijke positie over. Tilburg beraadt zich dan middels een time out. Gregg Collins haakt Peter van Biezen. En dus is het powerplay Trappers. En die maakt Les Reaney niet meer mee, want aanmerkingen op de leiding levert hem een 10-minutenstraf op. Met name Aaron Lee beukt dan op het Haagse doel. Maar het is uiteindelijk Bob Teunissen, die van dichtbij Pek passeert voor 2-4 (58.23). En de overwinning van de gastploeg is een feit. De Tilburgse fans preluderen al op het kampioenschap.

Als ik weer buiten ben lopen twee Haagse fans voor mij de wedstrijd te evalueren:"Wel ontzettend jammer dat HIJS heeft verloren. Maar we hebben in ieder geval een heel mooie avond gehad." En zo is het maar net. De wedstrijd omvatte alles. Snelheid, spanning, Play Off-sfeer en - ambiance. En zo'n topwedstrijd verdiende eigenlijk meer dan een half gevuld stadion. En ja, de overwinning is terecht. Met name in de breedte van de selectie hebben de Trappers voordelen.

Terug