Trappers kampioen na zinderende wedstrijd tegen HIJS (2014-03-28)

Wedstrijd nummer 6 in de finale Play Offs. Bij een stand in wedstrijden van 3-2 in het voordeel van Tilburg. Maakt Tilburg het karwei af of kan Den Haag er een zevende wedstrijd in de best-of-seven serie uitslepen, dat was de vraag. Tussen de palen stonden Tomas Pek (HIJS) en (gewoon weer) Nicholas Broadwater. Wat meer toeschouwers dan in wedstrijd vier in Den Haag. Maar de vergrootte vakken voor de Tilburgse fans puilden letterlijk en figuurlijk uit.

Aaron Lee maakt zijj bedoelingen meteen duidelijk. Alleen strandt zijn wrap-around op HIJS-doelman Tomas Pek. Op de volgende aanval - een twee tegen één - verslikt Jeffrey Terminesi in kansrijke positie zich in de puck en kan de mooie pass van Diederick |Hagemeijer niet verzilveren. En dan moet voor de Hagenaars Marco Postma voor hooking naar de strafbank. Kortom de druk blijft op het Haagse doel, met name door aanjager Josh Prudden. De beste kans is voor Diederick Hagemeijer, maar hij schiet net naast. Als HIJS weer met vijf veldspelers mag ageren, kruipt het team uit zijn schulp. Zo moet Nicholas een backhander van Gregg Collins en twee slapshots van Nick Anderson afweren. Daarna is er evenwicht in de krachtsverhoudingen en krijgen beide teams goede kansen. Maar beide doelmannen spelen op de top van hun kunnen en pareren iedere inzet. Hoe hard of slim de schoten ook zijn van Ivy van den Heuvel, Josh Prudden, Maarten Brekelmans (allen Trappers), Les Reaney, Jurryt Smid en Raphael Joly (HIJS). Maar de beste kans is voor Hagenaar Alan van Bentem. Op de linkerflank schaats hij zich vrij en schiet op doel. Een rebound, maar ook die wil er niet in. Vlak voor het verstrijken van de eerste periode moet Broadwater weer alle zeilen bijzetten als Jurryt Smid op pass van Nick Anderson de Trappers verdediging splijt. Op spectaculaire wijze redt Nicholas op de inzet van Jurryt.

De sfeer is ondertussen oppperbest. En dat komt mede doordat een drumband voor de wedstrijd en tijdens de pauzes hun Afrikaanse ritmes over het publiek uitstrooit. In de tweede periode ziet het publiek veel actie op hte ijs, mooie aanvallen en scherpe schoten. Maar de winnaars zijn steeds keepers Pek en Broadwater. Ook tijdens een goed powerplay van HIJS na een hooking van Ivy van den Heuvel op Raphael Joly. En tijdens een straf tegen Mike Overweg, die Tony Ras onderuit haalde. Alleen wist HIJS in deze tweede man-meer-situatie niet te overtuigen en mochten zij Tomas danken voor het pareren van een backhander van Bob Teunissen. Een volgend hoogtepunt is een stuk plexiglas - schuin achter het doel van Nicholas Broadwater - dat los zit. Het spel ligt stil, maar er gebeurt niets. Totdat official scorer Micky Smits het Uithof-personeel oproept. Eerst is het handwerk, waarbij enkele spelers van Den Haag behulpzaam zijn. Maar dan moet er toch vervangend materiaal en boormachines aan te pas komen. Na voltooiing van de reparatie wordt vervolgens vanuit de officials bench een treurige jaren twintig filmtune afgespeeld. De internsiteit van de match blijft onverandert hoog. Met dien verstande dat Tilburg wat meer grip op de match lijkt te krijgen. Maar nog steeds is de stand 0-0.

Ivy van den Heuvel probeert dan in de derde periode de ban te breken. Zonder succes. Zijn schot van links en zij rebound geraken niet langs Pek. Dan betrappen de arbiters Den Haag op een fout wissel: Too many men on the ice. Jasper Kick zit de straf uit voor de thuisploeg. Maar de Tilburgse formatie bestaande uit Ivy van den Heuvel, Diederick Hagemeijer, Mickey Bastings, Jeffrey Terminesi en Alexey Loginov kunnen niet echt een vuist maken. Mede door het effectief doden van de straftijd door Jan-Jaap Natte en Jurryt Smid. Net als ik me begin af te vragen of er in de reguliere speeltijd überhaupt een doelpunt zal vallen zetten Maarten Brekelmans en Diederick Hagemeijer ene aanval op. En zij zien zich slechts geconfronteerd met één Haagse verdediger. Op rechts voert Maarten Brekelmans de puck. Op hte juiste moment legt hij milimeter nauwkeurig de pass op de stick van de op de linkerflank opschaatsende Bob Teunissen, die met een onhoudbaar schot in de rechterbovenhoek treft. 0-1 na 47.41. De hal is te klein voor het volume dat de Trappers fans genereren. En op de volgende aanval probeert Will Colbert vanaf dezelfde positie dit kunststukje nog eens te herhalen. Maar die vlieger gaat niet op. Den Haag mobiliseert nog eens alle krachten. Maar er komt een kink in de kabel als na een opstootje twee Hagenaars (Gregg Collins en Les Reaney) en maar één Tilburger (Bjorn Willemse) voor roughing na de strafbank moeten. De onvriendelijkheden waren overigens ontstaan doordat Bjorn Willemse de stick van Gregg een meter of vijftien had laten vliegen. Maar als Jan-Jaap Natte in kansrijke positie wordt gehaakt door Aaron Lee gaat alle aandacht weer uit naar het Tilburgse doel. Spannende taferelen spelen zich af voor het doel van Broadwater. Maar de tijd verstrijkt. En Tomas Pek had in eerste instantie niet in de gaten dat men hem van de bank aan te wenken was om plaats te maken voor een zesde veldspeler. Met nog 50 seconden te gaan komt die zesde Haagse veldspeler op het ijs. Met nog 45 seconden te gaan neemt Dave Hyrsky een time out. Op 37 seconden van het einde een icing van Tilburg. Op dat moment vieren de Tilburgse fans al het kampioenschap. En dat is er na zestig minuten zuivere speeltijd inderdaad. Tilburg Trappers onttroond HIJS Den Haag als kampioen van Nederland door in de zesde wedstrijd met 0-1 te winnen en de eindstand in de serie op 4-2 gewonnen wedstrijden te brengen.

Een terecht kampioenschap naar mijn idee. Trappers hebben een kwalitiatief bredere selectie. Maar ik had van te voren niet gedacht dat HIJS het de Tilburgers zo moeilijk zou maken. Na de medaille-uitreikingen aan HIJS en de Trappers is dan het grote moment daar. Tilburg aanvoerder Diederick Hagemeijer neemt de kampioensbeker in ontvangst. Later komt Ron Berteling Diederick op het ijs feliciteren. Overigens spotte ik later ook nog de Dordtse fractie: Don Nicholls en Alexander Jacobs. De enige wanklank bij de feestvreugde in de hal was het denigrerend spreekkoor aan het adres van Raphael Joly.

Terug