Eerste Divisie - Onterecht tegendoelpunt deert Panters niet: Zoetermeer - Den Haag 8-7 NV (2014-10-25)

Een beladen derby: Zoetermeer Panters versus HIJS HOKIJ Den Haag. Aan beide zijden staan ijshockeyers, die in eerder(e) seizoen(en) de clubkleuren van de tegenstander verdedigden. En beide teams wisten prominenten aan zich te binden. Bij de Panters verwelkomde men de Amsterdamse spelers Rocco van Hoorn (laatst actief bij Dordrecht Lions) en Fons van Hoorn. Maar de meest gelauterde nieuweling is natuurlijk de teruggekeerde international Joy Turpijn. HIJS trouw bleven de voormalige Haagse Eredivisionisten Alan van Bentem en Stace van Bentem. Luke Zwartbol en Maurice van der Schuit kwamen over van Eredivisionist Dordrecht Lions. Maar de grootste verrassing was toch de herrijzenis van goaltjesdief Andri Salomonson. En een talrijk opgekomen publiek. Leuk voor de teams. De startende doelmannen zijn: Jan Willem Groenheijde (Panters) en Clint Soer (HIJS HOKIJ).

In de eerste periode (en trouwens tijdens de gehele wedstrijd) had Den Haag het meest puckbezit. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de tegenstander niet kan scoren. Maar eerst waren er verkennende schermutselingen, waarbij Zoetermeer aanvoerder Pascal van de Velde keihard schoot, maar wel van ver voor de blauwe lijn. En Hagenaar Stace van Bentem, die solo probeerde de Zoetermeerse sluitpost te verschalken. Maar Jan Willem Groenheijde greep adequaat in. Maar dan een straf wegens boarding tegen Marco Bommezijn. De Panters lukt het niet een effectief powerplay op te zetten. Maar dan stoomt Pascal van de velde op links op en scoort in de korte hoek 1-0 (2.43). Met name Alan van Bentem ontpopt zich dan als aanvalsleider van het team uit de Hofstad. Maar Jan Willem Groenheijde zegt steeds: Nee. Ook op een geweldige poeier van Marco Bommezijn. Als Michiel van der Spek moet brommen intensiveert het verkeer voor het Zoetermeerse doel. Driemaal achter elkaar mag Bas Britstra van de blauwe lijn vuren en ook de inzet van Andri Salomonson (glove safe) is het prooi van de inktvisachtige doelman. En als kort daarna ook Kevin van Leeuwen de strafbank mag opzoeken moeten Joy Turpijn, Fons van Hoorn en Tobias Kathan alle zeilen bijzetten om hun doelman te ondersteunen. Maar de thuisploeg buigt niet voor de druk. En opeens si daar Kevin van Leeuwen vrij in de slot. Hij prikt de puck in de rechterbovenhoek voor 2-0 (17.43). Maar een volgende powerplay van de gasten overleeft Zoetermeer niet. eerst stuit Luke Zwartbol nog op de doelman. Maar de rebound jaagt hij keihard tegen de touwen, 2-1 na 18.48. De laatste seconden van de periode tikken weg als Alan van Bentem op volle snelheid vanaf de linkerflank afvuurt. De puck kaatst via de binnenkant van de paal en onder dezelfde hoek terug in het veld. Scheidsrechter Pascal Keus blaast af en geeft een doelpunt. 2-2 na 19.59. De stadionklok geeft de resterende speeltijd aan met 0,6 seconde. Hevige protesten uit het Zoetermeerse kamp, maar Keus geeft geen krimp. De videoman van HIJS HOKIJ, Jan Groen, die er "bovenop stond" laat aan duidelijkheid niets te wensen over:"Keihard paal." En hij is toch een verknocht HIJS-supporter. Minitieus en frame voor frame bekijken we zijn videomateriaal. En hoewel het hierdoor niet 100% duidelijk wordt - slechts een slow motion camera had als bewijsmateriaal dienst kunnen doen - is de algemene teneur: geen doelpunt. Maar ja, scheidsrechter beslist.

In het tweede deel gaat HIJS op jacht naar meer doelpunten. Jesse Knoop en Johan Rurup geraken niet voorbij Groenheijde. En dan gaat Joy Turpijn zich nadrukkelijk met de aanval bemoeien. Onderwijl verliest hij wel de puck, maar krijgt hem op gelukkige wijze weer op zijn stick. Om vervolgens via Tobias Kathan Pascal van de Velde in staat te stellen linksboven te scoren met een polsschot. 3-2 op 24.43. Maar daarop heeft HIJS een antwoord. Luke Zwartbol schaatst achter het doel langs en "voedt" Stace van Bentem in de slot. Stace kaatst de puck in het doel voor de 3-3 gelijkmaker (29.23). Het Zoetermeerse doel ligt weer hevig onder vuur (van o.a. Bas Britstra). Zo zelfs dat goalie Groenheijde tegen een straf op loopt. Tobias Kathan en Pascal van de Velde zetten een aanval op. En Pascal scoort op zijn eigen rebound. Een shorthander voor 4-3 (37.42). Dan een tweede straf tegen Marco Bommezijn. Een geluksschot van de rechterflank verdwijnt tussen de benen door van Clint Soer in het doel en het is 5-3 na 39.52.

In de derde periode maakt Claudia van Leeuwen haar opwachting in het Haagse doel. Maar zo heel veel kreeg zij niet te doen in de sloperiode. Want bijna alles speelde zich af in het Zoetermeers verdedigingsvak. Dat leidt noodzakerlijkerwijs tot de 5-4 (41.25) van Manitas Demelinne. Maar het gejuich van de Haagse supporters is nog niet verstomd of Richard Borgman herstelt de marge van twee doelpunten. Hij deflecteerde een slapschot van Joy Turpijn voor 6-4 (51.54). Na een tripping van Bas Britstra on staat er een opstootje tussen Tobias Kathan en Stace van Bentem. Pascal Keus verwijst alle drie naar de strafbank. Vanuit zijn verdedigingsvak lanceert Manitas Demelinne de bij de blauwe lijn cirkelende Alan van Bentem. Alleen op Groenheijde afgaand laat hij de goalie geen schijn van kans. En weer een shorthander; 6-5 na 46.32. En dan betrappen de arbiters Den Haag op het spelen met te veel man. Ditmaal scoort Marco Bommezijn de shorthander; 6-6 na 51.24. En als nog geen twee minuten later Jesse Knoop de puck langs de goalie het doel in laat glijden neemt Den Haag voor het eerst in de wedstrijd de leiding, 6-7 (53.18). Zoetermeer neemt een time out. En met nog 2.01 op de klok verlaat Jan Willem zijn doel. Op 58.12 een roughing straf tegen Bas Britstra. Tijdelijk keert Jan Willem terug op het ijs, maar op 58.27 verlaat hij opnieuw zijn kooitje. In de hectische slotfase dwingen Panters een verlenging af middels een voltreffer van Tobias Kathan in de rechterbovenhoek (7-7 gelijk op 59.41). En dat leidt uiteindelijk tot een verlenging van maximaal vijf minuten. Met vier tegen vier domineert Den Haag. Tweemaal schiet Bas Britstra en eenmaal Alan van Bentem. Jan Willem Groenheijde weert alle drie de schoten af, waarbij hij het snoeiharde schot van Alan prachtig met zijn handschoen ving. En opeens is daar dan op links Quincy Merk. Een strak schot in de verre boevenhoek en de match is gedaan. Zoetermeer Panters wint met 8-7.

Tja, optisch was Den Haag de betere ploeg. Maar de doelman is natuurlijk niet voor niets vervangen. Niet dat alle schuld bij hem ligt. Maar aan de andere zijde blonk Jan Willem Groenheijde uit. En met snelle counters en goede schutters bereik je veel. Dat wordt nog een mooi en spannend seizoen in de Eerste Divisie, met Groningen, Amsterdam en deze beide teams!

Terug