Mevrouw Bos versus mevrouw Van der Zande: Eerste Divisie Promotie - Zoetermeer Panters Toekomstteam - Eindhoven Kemphanen Toekomstteam 6-4 (2014-11-07)

Meestal spelen ze met elkaar in een team. Maar dit keer stonden de dames Bianka Bos doelverdedigster bij Zoetermeer en vleugelaanvaller Anne van der Zande tegenover elkaar. En dat alles onder leiding van scheidsrechster Natascha Huizeling. Het Zoetermeerse team had welkome aanvulling gekregen van routiniers Arthur Panchenko, Arnout Bos en Joffrey Klerk. Bij Eindhoven verwelkomde men Sven Hermann (uit Zoetermeer), Sebastiaan Kragt en Viktor Nordemann (beiden Amstel Tijgers Amsterdam U14), maar verloor men Tim Hemmes aan Den Bosch. Bianka Bos en Niels Brouwer zijn de startende keepers.

De match is nauwelijks begonnen of met een vlak, laag schot tekent Arthur Panchenko voor de 1-0 van de Panters (0.32). Gefrsutreerd slaat Niles Brouwer met zijn stick tegen de boarding. Maar hij doet dat gelukkig toch zo beheerst dat hij geen straf op loopt. De eerste echte anaval van de zijde van de Eindhovenaren is er pas na ruim twee minuten. Aanvoerder Leon Pieper ziet zijn inzet simpel gepakt door Bianka Bos. Even later schiet Leon keihard net over de lat. Aan de andere kant neem Joffrey Klerk het Eindhovense doel onder vuur. Achter Niel Brouwer maar voor de doellijn valt de puck stil. Gelukkig is de verdediging van de Kemphanen alert en bezweert het gevaar. Lars den Edel en Mitch de Hondt hebben slechts één Zoetermeerse verdediger tegenover zich. Maar het uit de aanval resulterende schotje is het makkelijke prooi voor Bianka. Arnout Bos moet brommen wegens tripping. Een uitgelezen kans voor Kemphanen om de stand gelijk te trekken. Dat leidt tot een backhander en daarna een polsschot van Wouter van den Boer. Maar niet tot de gelijkmaker. De gasten komen vervolgens niet verder dan wat schoten van ver. En dan verwijst Natascha Sven Hermann naar de strafbank en de ploegen staan met vier tegen vier tegenover elkaar. Zo'n lege ijsbaan biedt kansen. En het zijn de Panters die daar het best mee overweg gaan. Uit de hoek van de ijsbaan gefet Marnix Arndt voor op de vogelvrij ij de slot gepositioneerde Joffrey Klerk. Die koelbloedig het karwei afmaakt, 2-0 na 7.31. Bijna lukt Joffrey in de volgende aanval zijn tweede goal, maar de blocker van Niels Brouwer verhindert erger. Maar ene minuut later lukt Arthur Panchenko wel de 3-0. Tijdens een powerplay schiet hij van de linkervleugel uit een scherpe hoek raak, 3-0 (8.32). Achtereenvolgens Luuk Tammerijn en Arnout Bos mogen hun zonden in de strafbank overdenken. Lucca Kluijtmans is de grote animator van de powerplay. Maar Lars den Edel schiet van dicht bij net naast. En het trio Arthur Panchenko, Joffrey Klerk en Steve Marinus weten samen met Bianka de nul te verdedigen. En dan opeens staan de Zoetermeerders weer met vijf man op het ijs. Maar dan met een verdekt schot van de blauwe lijn in de linkerbovenhoek weet verdediger Viktor Nordemann de 3-1 (13.50) op het bord te toveren. En op 16.08 verkort de gehaaide aanvaller Fons Pieters tot 3-2, met een backhander uit de draaiing.

In de tweede periode zakt het spel wat weg. Een schot van Leon Pieper raakt slecht het zijnet. Een schot van Lucca Kluijtmans, na een fraaie solo, belandt in de vanghandschoen van Bianka Bos. Even is er een opleving. Scheidsrechter Huizeling geeft een straf tegen Eindhoven aan. Kemphaan Lars den Edel schiet de puck dan in het door Bianka Bos verlaten doel. Dat komt hem op een forse schouderduw van Arthur Panchenko te staan. Maar de gemoederen zijn snel gekalmeerd. De daaropvolgende powerplay is niet aan de Panters besteed. Op 37.39 scoort de getalenteerde Bas Tammerijn de 4-2 binnen. Een fraai schot van rechts van Leon Pieper wordt op evenzo fraaie wijze door Bianka Bos afgeweerd.

In de derde periode moet Eindhoven dan wel een tandje bijsteken. En dat doet met name Lucca Kluijtmans dan ook. Maar tweemaal brengt die dekselse vanghandschoen van Bianka Bos redding voor Zoetermeer. Maar met verdediger Boris Sevo in de strafbank lukt een solerende Lars den Edel een shorthanded doelpunt in de korte bovenhoek, 4-3 (44.24). Over en weer vallen dan een aantal straffen. Maar als beide partijen weer op volle sterkte zijn weet Leon Pieper zijn eigen rebound hoog in de touwen te jagen voor de 4-4 gelijkmaker (51.20). Heeft Eindhoven het momentum of kan Zoetermeer zich herstellen, is dan de vraag. Het antwoord is een solo van Arthur Panchenko. Hij omspeelt letterlijk alle vijf Eindhovense veldspelers, stuurt met een schijnbeweging Niels Brouwer de verkeerde hoek in en glijdt de puck lings van de goalie in het doel voor de 5-4 (52.36). Op de volgende aanval geeft Mick Trimp van achter de doellijn voor op de in de slot schaatsende Giancarlo van Ulsen. En Giancarlo scoort prompt de 6-4, op exact elf seconden na het vijfde Panters' doelpunt (52.47). Die klap komen de Kemphanen niet meer te boven. Op een powerplay dringen zij hevig aan, maar zonder resultaat. En de thuisploeg viert de overwinning.

Ik vraag aan Bianka Bos hoe ze het voor elkaar heeft gekregen om voor twee teams in één Divisie te mogen uitkomen. Bianka zei: "Nou, dat mocht ook eerst niet. We hebben flink moeten praten om dat voor elkaar te krijgen. Maar zonder mij zou het Toekomst Team van Zoetermeer ernstig gedupeerd zijn. Bij het Nationale Vrouwen Team zijn vier doelverdedigsters. Dus als ik had moeten kiezen had ik voor de Panters gekozen. Maar ik ben heel blij dat ik uiteindelijk toch toestemming heb gekregen om voor beide teams uit te komen. En ik ben ook blij met de overwinning van vanavond. Want we stonden tegenover een heel ander Eindhoven Kemphanen TT dan toen ik vorig weekend met de Nationale Vrouwen tegen hen speelde." Ondertussen gleed Arnout Bos voorbij. Hij was in een jolige stemming:"Valt ie je lastig, zus?"

Terug