Ook mevrouw en meneer Karlsson kunnen vogelvrijen niet stoppen: Tweede Divisie A Leiden Islanders - Zoetermeer Outlaws 4-14 (23-11-2014)

Maar voordat we naar de wedstrijd gaan, eerst even dit. De hal binnenlopend zie ik dat er een match gaande is. Bij de bezoekende partij zie ik 2 nummers 77 op het ijs staan. Later wordt mij door de coach van de Leidenaren verteld dat zij zelfs 3 nummers 77 op het ijs brachten. En meteen daarna kiepert de scheidsrechter een leidenaar en de coach uit de wedstrijd. De coach is niemand minder dan Ronald Groenheijde, vader van Zoetermeer Panters goalie Jan -Willem Groenheijde en doelvrouw Sanne Groenheijde van Leiden Lions U17. De Lions U17 nam het op tegen een team van Blue Mountain Cougars Hoorn in een vriendschappelijk duel. Hoorn won de wedstrijd overigens met 3-5.

Voorafgaand aan het duel Islanders versus Outlaws komt een speler van Zoetermeer informeren of er nog drinkbekers beschikbaar zijn. De Outlaws zijn ze vergeten. Zij krijgen de drinkbekers van Lions U17 ter beschikking. En de Islanders realiseren zich dat zij 2 nummers 12 hebben. Samen met Sven Karlsson gaat nummer 12 Richard van der Luit op zoek naar een ander shirt. Maar uiteindelijk speelt Islanders de wedstrijd met 2 nummers 12. De andere nummer 12 is de vaste kracht van het team, Onno Henneman.

Na een korte warming-up start de match. Harold Paul markeert het eerste wapenfeit. Maar zijn schot gaat over. Onno Henneman schiet dan goed gemikt. Maar de blocker van Zoetermeer doelman Peter Kloet voorkomt erger. Een schot uit de draaiing van Remco van de Pol mist het doel. Maar dan worden de vogelvrijen ook wakker. Het eerste Zoetermeerse schot op doel komt van Jack Baard. De stick save is er van Islanders doelman Andrew Buttigieg. Meteen daarna speelt Dolf Mook de vrij voor het doel staande Walter Wesseling aan. Walter mist helaas de de open kans. Hij schiet over. Dan start Richard van der Luit vanuit het eigen verdedigingsvak een solo. Hij slalomt langs alle Zoetermeerders en haalt van de rechterflank verwoestend uit, 1-0 na 5.25. Het antwoord van de Outlaws volgt prompt. Na een fout in de Leidse defensie stormt Lars Bakker op het doel af en vindt de "five hole" voor de gelijkmaker, 1-1 na 6.03. En op diezelfde shift bedient Lars Bakker Artis Podzins. Artis omspeelt verdediger Derek Gransden en zet zijn ploeg op voorsprong, 1-2 na 6.49. Met name het doel van Leiden staat dan centraal. Maar vooralsnog zegt doelman Andrew Buttigieg neen. Ook Roel Bruggeman weet de Leidse sluitpost niet te verschalken. Met een lucky shot weet verdediger Derek Gransden, oftewel Duck, na 10.23 de 2-2 gelijkmaker te realiseren. Dolf Mook en Roel Bruggeman schaatsen beiden achter de doellijn. Andrew kan niet zo snel lateraal bewegen en Roel Bruggeman scoort om het hoekje 2-3 (13.43). Van rechts neemt Onno Henneman het Zoetermeerse doel onder vuur. Vijf seconden lang gebeurt er niets, maar dan gaan de armen van Onno omhoog, 3-3 (14.39). En op 16.14 loopt Zoetermeer uit naar 3-4. Sven Karlsson gaat dan aan de slag om de achterstand in te halen. Hij legt fraai terug op Remco van der Pol. Maar dat veroorzaakt slechts een mooi save van de Zoetermeerse doelman Kloet. En met een voorwaartse snoekduik ontneemt diezelfde doelman Peter Kloet de doorgebroken Leidse aanvaller Paul Michel van een fraaie kans. Dolf Mook is met zijn backhander niet succesvol tegen Andrew Buttigieg. Maar met nog slechts enkele seconden op de klok volgt een laatste aanval van Zoetermeer. Op rechts brengt Michael Reimer de puck op en vindt ook de "five hole" voor 3-5 (19.57).

In het tweede deel allereerst een hard schot van Artis Podzins. De Leidse doelman weet niet precies waar de puck is, maar gaat languit op het ijs liggen. En hij smoort daarmee de puck, blijkt. En dan laat de defensie van de gastheren het afweten. Walter Wesseling geeft door aan Artis Podzins. Maar Andrew is hen te vlug af. Een snel polsschot van Jack Baard verdwijnt in de vanghandschoen van Buttigieg. Maar als diezelfde Jack Baard diagonaal op links wordt aangespeeld, scoort hij met een one-timer, 3-6 (24.51). Languit liggend op het ijs weet Andrew tweemala te redden. Daarna volgt in dit uiterst sportieve duel de eerste straf. Op 29.09 moet Zoetermeerder Pascal Arnouts brommen na een hooking tegen Paul Michel. Op de powerplay weet Richard van der Luit bijna te scoren. Maar niet helemaal. Dat doen de shorthanded Outlaws wel. Roel Bruggeman en Michael Reimer staan alleen voor de keeper na een snelle break. Roel geeft voor op Michael, die het karwei afmaakt, 3-7 (30.46). Op volle sterkte lukt Zoetermeer de 3-8, als Pascal Arnouts de rebound op een schot van Outlaws Dave Kamerbeek binnenschiet (33.16). Exact drie minuten voor het einde van de periode scoort Jack baard van de linkerflank in de korte hoek. Een snoeihard polsschot. En de tussenstand is 3-9. Vanwege de tijd volgt er een pauze van slechts drie minuten. Maar daarin hebben de islanders genoeg tijd om elkaar van tips te voorzien. Bijvoorbeeld om laag te schieten op het Zoetermeerse doel.

In de derde periode zijn er nog maar 5 van de 9 toeschouwers over. Met een Islander Erik Keessen nog steeds in de strafbank vangt de derde periode aan. Richard van der Luit lukt bijna een shorthander. Slechts met uiterste krachtsinspanning weet de Zoetermeerse doelman #63 Peter Kloet zijn schot te keren. Aan de andere kant raakt Tommie Andries slechts de paal. Op 44.05 dient Marco Hotinga van de gasten zich op de strafbank te vervoegen. Maar Niels Leeuwenkamp, Artis Podzins, Lars Bakker en Tommie Andries staan geen Leids powerplay toe. En net als ik ga denken, zal er nog een doelpunt vallen, de volgende situatie. Zoetermeers Dave Kamerbeek geeft voor op Tommie Andries, die via de arm van de goalie bovenin de rechterbovenhoek scoort. 3-10 na 47.37. Met een schijnbeweging zet Artis Podzins doelman Buttigieg op het verkeerde been en scoort rechts onder voor de 3-11 (50.36). Op de tegenaanval geeft Sven Karlsson voor op Laurens Staats in de slot. Prompt produceert Laurens de 4-11 na 51.02. Het antwoord van de Outlaws volgt nog in dezelfde minuut. Hoe Nenne Karlsson en Pascal van Roosmalen ook verdedigen. Roger Christon van Zoetermeer schiet en Dave Kamerbeek deflecteert de puck in het net voor 4-12 (51.57). Dan verwijst de scheidrechter boosdoeners Erik Keessen en Dolf Mook naar de strafbank. Met een vier tegen vier weet Zoetermeer wel raad. Na 10 seconden (op 53.10) scoort Michael Reimer hoog rechtsboven, nadat hij alleen op de doelman kon afstevenen. 4-13 dus. Een laatste kans voor Leiden. Maar Peter Kloet van Zoetermeer doet een glanzende redding op een inzet van Onno Henneman. Drie minuten voor tijd gaat Richard van der Luit doodop tegen de buitenkant van de boarding zitten. Om na het eindsignaal pas weer in beweging te komen. Ondertussen bepaalde Jack Baard na aangeven van Roel Bruggeman de eindstand op 4-14 voor Zoetermeer Outlaws.

Na de match komt Pascal van Roosmalen op me afschaatsen. Hij wil graag weten waar hij wat kan lezen en zien over de match. Pascal zegt:"Je hebt misschien niet de beste wedstrijd uitgekozen". Maar ik heb wel zeer veel fraaie doelpunten gezien. En gezien dat veteranen zoals Marc van den Elskamp, Marco Hotinga, Jack Baard en Dolf Mook nog steeds het verschil kunnen maken in een wedstrijd. En dan nog een oproep aan de echte ijshockeyliefhebbers. Kom ook eens naar een wedstrijd in Leiden kijken. Zij spelen heel boeiend ijshockey in de Tweede - (Islanders) en Derde Divisie (Lions en Polar Bears).

Terug