Eerste Divisie - HIJS HOKIJ Den Haag Amstel Tijgers Amsterdam 5-3 (2014-12-12)

Een aardige opkomst voor deze topper van de Eerste Divisie wedstrijd tussen HIJS HOKIJ Den Haag en Amstel Tijgers Amsterdam. Respectievelijk de nummer 2 en 3 in de ranglijst. De vorige wedstrijd was doelvrouw van HIJS Claudia van Leeuwen niet present. Maar bij het inspelen loopt niet alles naar wens. Wellicht dat dat ook de reden is dat Clint Soer bij HIJS HOKIJ in het doel stond. Bij de Tijgers was dat natuurlijk Jacob van Duin. Alan van Bentem en Luke Zwartbol ontbreken bij Den Haag vanwege een blessure. Voor aanvang van de wedstrijd was er een minuut stilte om mevrouw Groen - 65 jaar supporter van HIJS en echtgenote van Nico Groen (bij leven secretaris van HIJS en verbonden aan het Bondsbureau van de NIJB) en moeder van o.a. Jan Groen - te gedenken. Daarna is er een ereronde van HIJS HOKIJ U14, die de nationale beker - die zij met trots toonden - hebben veroverd op Super Sunday (30-11-2014).

In de eerste periode maakt HIJS zijn bedoelingen duidelijk. De ploeg zoekt meteen de aanval en Slavomir Bodnar dwingt Van Duin tot een (uitstekende) legsave. Slavomir is de nieuwe Slowaakse verdediger bij Den Haag. Een 29-jarige speler die met name in de Slowaakse Tweede Divisie actief was. En de thuisploeg dwingt ook meteen een straf af. Sam van Duin moet van scheidsrechter Ramon Sterkens twee minuten brommen wegens tripping. Overigens werd Ramon deze avond ondersteund door Hans Verhoog (ex-doelman van Leiden en Dordrecht) en Stef Oosterling). Dat betekent dat het Amsterdamse doel onder druk komt te staan. Ben Rurup passt op Bas Britstra bij de veree paal. Met een backhand tip-in lukt verdediger Britstra de 1-0 na 2.20. Dan een pass van Manitas Demelinne op Andri Salomonsson. Uit de draaiing vuurt Andri met een backhander. Maar Jacob van Duin staat paraat. Dan de volgende scene. Een hoge voorzet van Slavomir Bodnar raakt het gezicht van Tijgers verdediger Olivier Leenders. Met ene van pijn vertrokken gezicht schaatst hij naar de bank. Hij zou niet meer op het ijs verschijnen. Maar daarover later meer. Een geduchte aderlating voor de Amsterdamse defensie. Eerst fungeert aanvaller Bryan Hoogenraad als vierde verdediger naast Niek Brom, Jasper Jaspers en Sam van Duin. Later fungeerde aanvaller Jason Forward (!) als vierde verdediger. Maar terug naar de beginfase van de match. Met Hagenaar Bas Britstra (tripping) in de strafbank krijgt Amsterdam een uitgelezen kans om gelijk te maken. Maar er is echter niet echt sprake van een powerplay. Één schot bereikt doelman Clint Soer. Maar de kracht van die inzet van Jason Forward was al danig teruggebracht door de stick van een Haagse verdediger. Een makkelijke redding voor Clint Soer. Daarna gaat Jasper Kick er op links vandoor. Hij schaatst buitenom de verdediging heen en scoort hoog boven in de verre hoek, 2-0 (9.33). Een flitsend en vlak schot van Johan Rurup is nog de prooi van Van Duin. Maar als op een schot van de blauwe lijn van verdediger Guido Vols Stace van Bentem de puck vlak voor het doel van richting verandert, is Jacob machteloos. 3-0 na 11.47. Van de andere kant weten de Amsterdammers knap een straf te doden. Donny van Musscher kreeg twee minuten voor roughing. En geleidelijk aan ontworstelt de gastploeg aan de dodelijke wurggreep van de Hagenaars en krijgen zij ook kansen. Zo ziet Daniel Lam de puck net langs de verkeerde kant van de paal glijden en zeilt het keiharde schot van Calvin Pohlman net over.

In het tweede deel acteert de gastploeg van het begin af aan actiever. Een cross check van Jason Forward stuit die opmars echter al vroeg (21.24). Andrie Salomonssson ziet zijn schot gestopt door de keepr en ook Ben Rurup komt net tekort om de puck een beslissend zetje te geven, nadat hij zich langs 4 Tijgers heeft geworsteld. Dan een schot van Bas Britstra op de paal. Bryan Hoogenraad verdedigt uit en omspeelt in zijn verdedigingsvak diverse Haagse spelers. Totdat hij Stace van Bentem tegenover zich krijgt en hij neer gaat. Jasper Kick windt zich dan geweldig op en trekt de helm van Bryan scheef. Met vereende krtachten weten de linesmen erger te voorkomen. En Jasper heeft mazzel, want uiteindelijk moet alleen Stace afkoelen in de strafbank. Met een man minder lukt het Den Haag om een drie tegen één aanval op te zetten. Ben Rurup legt terug op Johnny Ebregt, maar deze laatste schiet de puck tegen de rechterschouder van Jacob van Duin. Seconden later geeft John Versteeg voor op Bryan Hoogenraad, die een powerplay doelpunt scoort. 3-1 na 28.44. Nog geen twee minuten later krijgt Den Haag gouden inschietmogelijkheden. In zeer kansrijke positie mist Johan Rurup. En het open net is niet besteed aan Marco Bommezijn. Maar via de boarding komt de puck weer in de slot terug. Ben Rurup laat zich die kans niet nemen, 4-1 op 30.40. Aaan de andere kant schiet John Versteeg eerst over. Maar later lanceert hij Calvin Pohlman, die Clint Soer bedwingt, 4-2 (32.47). Een charging straf tegen Bryan Hoogenraad, die Jasper Kick maltraiteerde, geeft HIJS weer het voordeel. Andri Salomonson achiet naast. En veel meer echte kansen kreeg HIJS ook niet. Want de het doden van de straftijd ging Amstel goed af. Met name Calvin Pohlman onderscheidde zich. Met beide teams weer op volle sterkte is Amsterdam in de aanval. Na het fluitsignaal kegelt Stace van Bentem Jason Forward omver. Waarna een opstootje onstaat. Gevolg? Zowel Stace als Jasper Kick dienen op de strafbank af te koelen. Dus hefet Amsterdam twee minuten de tijd om met twee man meer opo het tijd de "aansluitingstreffer" te realiseren. Jasper jaspers, Jason Forward, Julian Berteling, Calvin Pohlman en John Versteeg staan tegenover het trio van HIJKS bestaande uit Slavomis Bodnar, Andri Salomonson en Bas Britstra. Amsterdam komt niet verder dan twee schoten van John Versteeg, die naast het doel gaan.

In de derde periode krijgen de Tijgers meteen al een grote kans tot scoren. Julian Berteling geeft voor op Calvin Pohlman, die van dichtbij over schiet. Hij grijpt naar zijn hoofd: Hoe heb ik die kans kunnen missen. De powerplay van Den Haag loopt ook niet naar behoren bij Den Haag. En als er in de defensie dan een kolossale fout wordt gemaakt, kan Daniel Lam alleen op Clint Soer afstevenen. En op werkelijk schitterende manier prikt hij de puck in de rechterbovenhoek voor 4-3 (55.55). En dat geeft de gastploeg moed. Zij jagen op de gelijkmaker. Maar nadat Clint Soer een schot van Daniel Lam heeft gestopt, passt Bas Britstra vanuit het verdedigingsvak op Jasper Kick, die cirkelt op de linkerflank aan de blauwe aanvalslijn. En Jasper scoort koelbloedig in de korte bovenhoek en beslist op 58.51 de match in het voordeel van Den Haag.

En zeker niet onterecht is het Jasper Kick die bij Den Haag de eer te beurt valt als Man-of-the-Match. De eerste periode heeft Amsterdam verslapen. Maar ik ben het niet eens met een Amsterdamse fan, die meende dat de Tijgers de betere ploeg waren in de tweede - en derde periode. Op basis van de dominantie in de eerste periode en de qua sterkte min of meer gelijkwaardige tweede - en derde periode, is de overwinning terecht naar Den Haag gegaan.

Na afloop spreek ik nog even met center Daniel Lam: "Ja, wij hebben ze laten komen in de eerste periode om ze te vermoeien en dan zelf toe te slaan. Maar onze eerste lijn was minder op dreef. En daarna toen we met 4-3 achterstonden en met twee man meer op het ijs stonden, hebben we het laten liggen. Maar ik kijk al uit naar de thuiswedstrijd tegen koploper Zoetermeer. Dat wordt een volle bak in de Jaap Edenhal". En gevraagd naar Olivier Leenders zegt Daniel:"Hij kreeg een puck in zijn gezicht. En hij bloedde hevig aan de binnenkant van zijn mond. Die bloeding wilde maar niet stoppen. En hij is naar het ziekenhuis gebracht. Zullen wel een paar hechtingen worden ingezet."

Terug