Eredivisie; Tilburg Trappers - Friesland Flyers 1-4 2014-12-21)

Heerenveen pakt de eerste periodetitel

In de Eredivisie topper Tilburg - Heerenveen ging het om de periodetitel. Wie zou zich als eerste team plaatsen voor de play-offs? Met zo'n 2300 bezoekers, er waren een paar acties geweest van de club om extra toeschouwers te trekken hoorde ik op de tribune, was de Stappegoor meer dan goed gevuld. Er was ook een delegatie uit Ratingen, Duitsland aanweig. Allen fans van de Ratingen Ice Aliens, die door de omroeper in fraai Nederduits welkom werden geheten. In het doel Ian Meierdres bij de Trappers en Martijn Oosterwijk voor de Flyers. Verdediger Danny Mols was voorzien voor de avondwedstrijd van het Trappers Toekomst Team tegen GIJS. Daarentegen waren Cas Staps, Reno de Hondt en Kilian van Gorp ditmaal wel weer van de partij. Flyers coach Chris Eimers kon weer beschikken over Levi Houkes. En had ook nog Kenny Welles, Giovanni Vogelaar, Niels van der Vossen en Valentijn Bouten meegenomen naar het Brabantse. Met vijf minuten vertraging - lange rijen voor de kassa's - begon het spektakel.

In de eerste periode zijn Flyers aanvankelijk niet uit hun aanvalsvak weg te branden. Marco Postma schiet over. Ook Joey Oosterveld neemt het Tilburgse doel onder vuur. Maar dat is ook meteen zijn laatste actie op het ijs. Ik heb het niet goed kunnen zien, maar het leek erop alsof hij bij dat schot een verkeerde beweging maakte en geblesseerd raakte. Een blessure van zijn rechterknie. En ondersteunt door de arts en Brandon Greenside verlaat Joey op 2.37 het ijs. Toch een lelijke streep door de rekening voor coach Chris Eimers. Ook de Trappers komen tot leven. Maar Mickey Bastings schiet net naast. Levi Houkes woerstelt zich op de linkerflank door de Trappers' defensie en mikt op de korte hoek. Ian Meierdres besvriest in zijn houding. Niet wetende of hij de puck heeft gekeerd of dat er is gescoord. Maar uiteindelijk komt de puck uit zij uitrusting rollen. En meteen na die kans lukt Ivy van den Heuvel met een schot van de linkerflank, uit een extreem scherpe hoek, de 1-0 (5.37). Een intelligent schot van de blauwe lijn van Kilian van Gorp geeft Peter van Biezen een mooie deflectie kans. De puck zeilt echter net langs het doel. Aan de andere kant schaatst Marcel kars achter eht doel langs en passt de puck in de slot op Andrew Krelove. Die kaatst de puck in het doel voor de 1-1 gelijkmaker op 8.02. Tilburg jaagt dan op een hernieuwde voorsprong. Daarbij haalt Brandon Greenside de in kansrijke potisie schaatsende Steve Mason onderuit. Aanvankelijk loopt hget goed op de powerplay bij Tilburg. Alleen treffen de schoten van Steve Mason en Bjorn Willemse geen doel. Daarna verwatert de powerplay al snel en Heerenveen grijpt het initiatief. Marcel Kars ziet zijn deflectie net nasst gaan. En als Kilian van Gorp dan een hooking straf moet uitzitten verhevigd de druk op de Tilburgse doel. Marcel Postma schiet hard naast. En Brandon Greenside breekt zijn stick bij zijn schot op doel. Zo af en toe breekt Trappers uit. Maar Kris Hogg ziet zijn schuiver voorlangs gaan. Bob Teunissen en Diederick Hagemeijer krijgen dan mooie kansen, maar weten niet te scoren. En als dan eerst Bob Teunissen en 2.09 minuten later Peter van Biezen (elbowing) - de Tilburgse supporters waren het totaal niet eens met de uitsluiting van Peter en lieten dat verbaal ook flink merken - door scheidsrechter Martin de Wilde naar de strafbank worden gestuurd, regeren de Flyers natuurlijk. Maar na twintig miniuten is de stand nog steeds 1-1.

In het tweede deel willen Steve Mason en Bjorn Willemse het weten. Maar zelfs Diederick Hagemeijer lukt het niet Martijn Oosterwijk te verschalken. Dan wordt Martijn toch nog bijna "gepakt". Achter het doel speelt hij de puck. Maar die komt pradoes op de stick van Steve Mason terecht. Steve treuzelt echter zolang dat Martijn net op tijd weer in positie is om Steve's schot te stoppen met zijn vanghandschoen. Greenside en Mitch Bruijsten bombarderen het doel van de thuisploeg. Bjorn Willemse kan alleen ten koste van een tripping straf erger voorkomen. De onetimer van Josh Prudden wordt gekeerd door de legguard van Ian. En als Marcel Kars dan ook wordt betrapt op tripping, staan de partijen vier tegen vier tegenover elkaar. Tilburg heeft enorme mazzel dat de scheidsrechter de de zeer forse charge aan de boarding van Nick de Ruijter op Giovanni Vogelaar slechts met twee minuten bestraft. Maar gek genoeg is Tilburg het dichtste bij een doelpunt als Martijn Oosterwijk alle zeilen (lees zijn leggauard) moet bijzetten om de inzet van Maarten Brekelemans - aangespeeld door Bjorn Willemse - te keren. Na de straf stuurt Andrew Krelove op rechts Kevin Nijland op avontuur. Kevin trekt naar binnen en laat de Tilbrugse verdediger achter zich en bedwint doelman Meierdres. 1-2 na 34.11. Tilburg verdediger Jordy van Oorschot probeert het dan met het breekijzer. Maar zijn schoten geraken niet langs Oosterwijk. Dan breekt Heerenveen aanvoerder Brent |Janssen door. Bjorn Willemse kan hem alleen illegaal stoppen. En dus volgt een penalty shot. Echter, Ian Meierdres blijft glorieus overeind.

In de derde periode grossiert Tilburg in foute passes. Maar Ronald Wurm en Mitch Bruijsten vindne beiden Ian op hun weg. Er volgen wat plaagstootjes van Bob Teunissen en Diederick Hagemeijer. Dan ook beginnen Trappers's verdedigers Alexey Loginov en Jurryt Smid zich nadrukkelijk met de aanval te bemoeien. Dat levert fraaie rushes op, maar het resultaat is helaas voor de thuisploeg nihil. Nee, dan het achterwaartse schot van de blauwe lijn van Marco Postma. Die gaat er wel in. 1-3 na 51.55. Een cross check straf tegen Travis Bobbee geeft Tilburg wat lucht. Jurryt Smid schiet echter naast. En dat is eigenlijk ook het enige Tilburgse wapenfeit op die powerplay. Want Mitch Bruijsten weet in zijn eentje een halve minuut powerplay te doden. En tot overmaat van ramp voor Tilburg tikt Tony Demelinne de puck achter Meierdres. Een doelpunt van de shorthanded variant voor 1-4 (55.58). Het publiek en de spelers beseffen dat de beslissing is gevallen in deze ontmoeting. Jordy Verkiel haalt de doorgebroken Kevin Nijland neer. Het tweede penalty shot voor de Flyers. Maar ook tegen Kevin Nijland blijft doelman Ian Meierdres overwinnaar. Dan de laatste pogingen tot een slotoffensief van Jurryt Smid en de zijnen. Hagemeijer schot wordt een vuurpijl. En op de valreep (59.10) krijgt Tilburg nog een powerplay. Althans dat was op dat moment zo. Totdat Peter van Biezen zijn emoties niet meer onder controle heeft en stennis maakt voor de Friese bank. Gevolg is dat zowel Kevijn Nijland (slashing) als Peter van Biezen (unsportmanlike conduct) de strafbank moeten opzoeken. Maar verder dan niet-succesvolle schoten van Kris Hogg en Bob Teunissen komt Trappers niet.

Tja, de cijfers 1-4 zeggen in dit geval genoeg. De Friezen hebben de winst afgedwongen en zijn terecht winnaar van de eerste periodetitel. Daarmee zijn zij dus ook geplaatst voor de Play-Offs. Na de wedstrijd en onder oorverdovend lawaai in de kantine komt een Trappers supporter op mij af:"Kom je uit Friesland? Je ziet er zo Fries uit. Oh, kom je uit Den Haag. Als je uit Friesland geweest zou zijn, had ik je willen feliciteren met de overwinning. Jammer, dat HIJS niet meer in de Eredivisie speelt." En even later laat het commentaar van de kaartjesverkoper van de Eerstedivisiewedstrijd Tilburg Trappers Toekomst Team versus GIJS Groningen aan duidelijkheid niets te wensen over:"Nu, de Trappers hebben erg slecht gespeeld. Maar aan Ian Meierders lag het niet. Bij één doelpunt ging hij niet helemaal vrijuit. Maar hij heeft twee penalty shots gestopt. Dan kun je niet zeggen dat hij slecht heeft gekeept." Oh ja, bijna vergeten. Man-of-the-Match verkiezing bij Trappers ging naar Jurryt Smid.

Terug