Eerste Divisie - Tilburg Trappers Toekomst Team - GIJS Groningen 7-5 (2014-12-21)

Na de Eredivisie topper Tilburg - Heerenveen met zo'n 2300 bezoekers, zaten slechts circa 23 toeschouwers op de tribune voor deze Eerstedivisie wedstrijd. Tilburg met in de gelederen de Belgische aanvaller en jeugdinternational Bram Klijsen (overgekomen van Krefelder EV), verdediger Mitchell Riedijk en doelman Kevin Riedijk (beiden overgekomen van Dordrecht Lions) en Jim Gudden (ex-Red Eagles Den Bosch). GIJS natuurlijk met de na acht seizoenen Zweden teruggekeerde Tsjechische aanvaller David Bartos. Maar zonder het trio Klaver Jan Middelweerd, Roman Hup en Jolke Balt. Bart van Gorp is de startende doelman aan Tilburgse zijde, terwijl Jeff Honebeeke het Groningse doel verdedigt. Het was het duel van de diminutieve Davids tegen de gigantische Goliaths. Want de jonge Tilburgse ploeg is gemiddeld klein van stuk. Zij moesten het opnemen tegen de reuzen uit het Noorden.

In de eerste periode wil GIJS meteen het verschil maken. Maar op de eerste de beste aanval van Tilburg scoren de jongelingen. Aangespeeld door Onur Mete kiest Danny Donders middendoor de kortste weg naar het doel en geeft Jeff het nakijken. 1-0 na 32 seconden. Dat kunnen de Grunningers natuurlijk niet op zich laten zitten. David Bartos, de man met de fluwelen pass, zet een aanval op. Maar het uiteindelijk, gedeflecteerde schot is het prooi van Bart van Gorp. Voor de geweldige backhander van Kevin Kuiper is het eindstation de vanghandschoen van Van Gorp. Tussendoor heeft alleen Bram Klijsen een plaagstootje richting de GIJS-doelman kunnen uitdelen. Dan een keihard schot van de blauwe lijn van Mitchell Riedijk. Honebeeke moet een rebound weggeven. En Onur Mete is er als de kippen bij om de puck tegen de trouwen te jagen, 2-0 na 8.28. Aan de andere kant ziet David Bartos zijn inzet net langs de verkeerde kant van de paal glijden. Het openingsoffensief van GIJS verwatert en de jonge snaken uit Tilburg nemen het initiatief over. En dat leidt tot doelpunt nummer drie. Elia Urlings schit op doel. Maar hefet niet goed gemikt, want de puck zeilt over het doel heen. Maar via Sander Horvers, die de puck vanuit de hoek van de baan in de slot passt, komt het zwarte schijfje weer op de stick van Urlings. En op zijn schot moet de GIJS-goalie zich voor de derde maal gewonnen geven. 3-0 na 13.45. Het Toekomst Team heeft voor de rest van de periode de zaken aardig onder controle. Maar doelpunten vallen er niet meer.

In het tweede deel is de thuisploeg dicht bij 4-0. Via stick en lichamen caramboleert een schot van een Trappers verdediger heen en weer voor het doel, om uiteindelijk net naast te ketsen. Aan de andere kant is Groningen aanvoerder Danny Kerstholt wel heel dicht bij een doelpunt. Maar hij raakt met zijn schot slechts de lat. En dan op 21.30 de eerste straf die scheidsrechter Jeroen Hesselberth moet uitspreken. Mickey van Loon van Tilburg wordt betrapt op tripping. Heftige aanvallen voeren Zahir Hup, Kevin Kuiper en David Bartos uit. Maar Bart van Gorp grijpt iedere keer vastberaden de puck. En de aanvalsgolven worden daarna in de kiem gesmoord. Er is in het tweede deel van de straftijd geen sprake meer van een echt powerplay. En als hun team weer compleet is deflecteert Onu Mete een straf schot van Lars Peek tegen de touwen. En op 25.14 is het dan al 4-0. Als Danny Donders dan op een solo een mooie kans niet kan verzilveren is het aan de andere kant wel raak. Sebastiaan Snijder verkort na 28.16 tot 4-1. Een holding straf tegen Wesley Timmermans levert van Tilburgse zijde slechts een schot van de blauwe lijn van Bram van Uden op. De puck verdwijnt in de vanghandschoen van Honebeeke. Het eerste GIJS-doelpunt smaakt naar meer. Onder aanvoering van strateeg David Bartos volgt een bestorming van het Tilburgse doel. Mickey van Loon moet voor de tweede maal brommen. En GIJS gaat door. Maar uitstekend penalty killing van Niels Lemans, Bram van Uden en Sander Horvers houden de Trappers het droog. Een verkeerde pass van Rodney Kuiper belandt op de stick van Sander Hrovers. Sander scoort gewiekst, 5-1 na 36.21. Een shorthanded doelpunt dus. Dan lanceert verdediger Mike Groenhof vanuit het eigen verdedigingsvak de aan de blauwe aanvalslijn cirkelende Zahir Hup. Alleen afgaand op Van Gorp prikt Zahir de puck in de rechterbovenhoek voor 5-2 (38.21).

In de derde periode moet al vrij snel Sebastiaan Snijder wegens high-stick naar de strafbank. Meteen straft Tilburg deze uitsluiting af. Mickey van Loon schiet. De puckvalt op de stick van Danny Doinders, die alleen nog maar de puck over de lijn hoeft te tikken, 6-2 op 41.43. Onur Mete veroorzaakt dan een high-stick straf in zijn aanvalsvak. GIJS komt niet tot een noemenswaardig powerplay. Maar het schot van rechts uit een scherpe hoek van ZXahir Hup verdwijnt wel achter Bart in het doel. En met de 6-3 is GIJS halverwege. Een niet zo slimme daad van Jim Gudden - hij ligt in het aanvaslvak op het ijs en laat een voorbijschaatsende Groningse verdediger struikelen - kent geen nadelige gevolgen. Maar "slechte" goals tellen ook. Het schot van Mike Groenhof wordt vertraagd door een Tilburgse stick, maar met een boogje belandt tot ieders vervrassing de puck in het doel. En na 48.22 is de achterstand terug gebracht tot 6-4. Een straf tegen Bram van Uden blijft zonde rgevolgen. Daarna ziet Sebastiaan Snijder de puck in de vanghandschoen van Bart van Gorp verdwijnen. Uit een scrimmage vlak voor doel weet Sebastiaan Snijder wel te scoren voor de "aansluitingstreffer", 6-5 (51.28). De opmars van GIJS lijkt niet te stuiten. Maar even later een drie tegen nul aanval van de Trappers. Onur Mete voert de puck. Hij besluit niet af te spelen en met een vlak laag schot brengt hij de stand op 7-5 (52.550. De vreugde in het Tilburgse kamp is ongekend. En bij de Groningers lijkt er iets geknakt. Tilburg valt aan. Stephan Weterings schiet net naast. Een straf tegen aanvoerder Tim Donders van Tilburg (hooking tegen Kevin Kuiper) doorstaat de thuisploeg soepel. Ja, een schot van Danny Donders schampte zelfs de buitenkant van de paal. Sander Horvers schiet een laatste maal op doel. En de match is binnen voor Tilburg Trappers Toekomst Team.

Daan van Fessem en de zijnen werkten keihard om een zege uit het Brabantse mee terug te nemen naar het dak van Nederland. Maar de wezelvlugge Brabandertjes waren hen te glad af.

Terug