Nederlands competitieduel op Duitse bodem

Tweede Divisie B - Enschede Lions - Frisian Flash Guns Heerenveen 2-6 (2015-01-03)

Voor het thuisduel waren de Lions uitgeweken naar de ijshal in Nordhorn, Duitsland. Zal ongetwijfeld niet de eerste keer zijn dat zo iets plaatvind, maar bijzonder is het wel. Aangekomen bij de ijshal staat Enschede doelman Dennis van Onna bij de hoofdingang een laatste sigaret voor de match te roken. Binnen staan een tweetal spelers van Heerenveen de Zamboni van het ijs te kijken. Zo graag willen ze met de warming up starten. T.o.v de voorgaande wedstrijd staat bij Enschede Pim ter Marsch extra op het ijs. Terwijl bij de Frisian Flash Guns verdediger Richard Aldershoff en aanvaller Daan Jochemsen missen. Beide teams beschikken niet over een tweede doelman. Dus Dennis van Onna en Julian Smit moeten de klus klaren.

Scheidrechter Johan van Es verzorgt de openingsface off. Het eerste schot op doel komt op naam van Heerenveener Johannes van der Schaar. Dennis van Onna staat paraat. Op het tweede schot op doel moet hij echter een rebound wegegeven. Jacco Borger is er als de kippen bij om de puck in de korte hoek te tikken. 0-1 na slechts 27 seconden. De official scorer roept dan het doelpunt om. Tot mijn stomme verbazing hoor ik geen Nederlands. Een Duitse dame kondigde het doelpunt van de voormalige Eredivisiespeler aan. Overigens meteen de laatste maal dat de dame iets omriep. Jacco Borger had overigens rond de eeuwisseling daar in Nordhorn twee seizoenen voor de plaatselijke trots, EC Euregio, gespeeld. Pas na een minuut of drie noteer ik het eerste echte schot op doel van de Lions van Pim ter Marsch. Maar dan komen de Lions ook tot leven. Maar Dennis Koopman en Rick Koopman schieten beiden naast. Dan een zeer zuiver schot op doel van Jacco Borger. De puck verdwijnt in de verre benedenhoek in het doel. En na 6.57 is het 0-2. Het derde schot op doel van Jacco Borger weet Dennis van Onna met zijn stick te keren. Dan een hooking straf tegen Inne Yntema van Heerenveen. Lions nestelt zich in hun aanvalsvak. Maar gevaarlijke inzetten ontbreken. Allen verdediger Stijn Wijma lukt een boogschotje, waarbij de puck in de vanghandschoen van doelman Julian Smit verdwijnt. Een roughing straf tegen Flash Guns verdediger Menno de Weerd. Brutaal gaat Heerenveen in de aanval. In eerste instantie schiet Jacco Borger over. Later staan Peter Wagteveld en Jacco Borger alleen tegenover Dennis Koopman. Peter voert op links de puck. Precies op tijd passt hij naar rechts. Jacco prikt meteen de puck in het doel. En dat shorthanded. 0-3 na 15.19 en een loepzuivere hattrick van Jacco Borger. Later schiet Pim ter Marsch uit de hoek van de baan op doel. De hoek is te scherp, maar Julian Smit moet een rebound weggeven. Karst van den Hengel is ter plekke om de puck in de korte hoek te werken. 1-3 na 17.14, hetgeen gejuich in het Enschedese kamp bewerkstelligd. Die vreugde verdwijnt al snel als bij een uitsluiting van Jurjen van den Hengel Bennie Arends vanaf de blauwe lijn de puck tegen de touwen jaagt voor 1-4 (19.02).

Ook in het tweede deel heeft Heerenveen niet veel tijd nodig om het scorebord te halen. Vanuit de hoek van de baan bedient Jos Polman de in de slot geposteerde Johannes van der Schaar. Met een goed geplaatst polsschot bedwingt hij de Enschedese doelman voor 1-5 (20.35). Een boarding straf tegen Dennis Koopman levert wel een Fries powerplay op, maar zij krijgen geen kans om op doel te schieten. Later schiet Jacco wel rakelings langs. Maar gaandeweg bouwt Lions een veldoverwicht op. En als op 30.37 Robert-Jan Huver wegens tripping naar de strafbank moet wordt de druk op het Heerenveense doel steeds groter. Maar Julian Smit staat zijn mannetje en weert tot tweemaal toe - hoewel met moeite - een gevaarlijk schot van Jurjen van den Hengel af. Op 31.02 moeten dan zowel Marco Peperkamp van de Lions als Willem Tuinstra (niet op de wedstrijdsheet vermeld!) naar de strafbank. De teams blijven met vijf tegen vier spelen. En natuurlijk spelen de broers Karst en Jurjen in één lijn. Na een schot van Jurjen weet Karst via de binnenkant van de paal te scoren voor 2-5 (31.58). Maar Lions kunnen dan niet meteen doorpakken, want 4 seconden later verkast Jurjen van den Hengel naar de strafbank. Na het affluiten meent hij alsnog te moeten scoren. Hetgeen hem een unsportmanlijke conduct straf oplevert. Het toeschouwersaantal halveert dan als drie jonge lui de hal verlaten. De laatste vijf minuten van de periode zijn dan weer voor de Flash Guns. Maar Dennis van Onna stopt alles. Of het nu een slapshot van de blauwe lijn van Peter Wagteveld is, of een machtig schot van Jacco Borger. Geluk heeft Dennis als Johannes van der Schaar met zijn inzet slechts de lat raakt.

In de derde periode wil Heerenveen wederom snel scoren. Maar via zijn stick dirigeert Dennis van Onnna de puck naar de hoek van de baan na een machtig schot van Martijn de With. Maar het schot van Bennie Arends van de blauwe lijn is hem te machtig. Hoog linksboven slaat het in voor 2-6 (43.05). Daarmee is het echter gedaan voor het aanvalswerk van Heerenveen. Eenrichtingsverkeer op het Friese doel is het zo'n beetje de rest van de periode. En keer op keer treffen de schoten van de Lions geen doel. Meestal zien zij (meerdere schoten van Jurjen van den Hengel en een polsschot van Stijn Wijma) de puck verdwijnen in de vanghandschoen van Julian Smit. Marco Peperkamp probeert het door het midden. Hij omspeelt drie Friezen, maar is dan net te dicht bij de doelman om hem nog te kunnen omspelen. Ook een deflectie van Bjorn Borger op een schot van Jurjen van den Hengel belandt in de pannenkoek van Julian. Santi ten Boske verschijnt dan weer regelmatig op het ijs voor Lions (Lions zijn met zeven aanvallers aangetreden). Daarna regent het straffen aan de zijde van Heerenveen, maar verdediger Bart de Vries en de zijnen geven geen krimp. Zelfs niet als Lions zijn paradelijn Jurjen en Karst van den Hengel en Marco Peperkamp (Karst en Marco hebben overigens ook nog een seizoen voor Nordhorn gespeeld) op het ijs brengt. Met een creasefout doorbreken zij hun aanvalsritme als de ploeg met twee man meer op het ijs staat. Marco Peperkamp breekt zijn stick als hij op de stick van een verdediger slaat. Het overgebleven deel houdt hij in de hand en als de scheidsrechter daar een opmerking over maakt, keilt hij het stuk op de tribune. Daar krijgt hij slechts een standje van de scheidsrechter voor. Vijf toeschouwers schuiven aan op de tribune, zodat het aantal op acht bezoekers komt. Robert-Jan Huver schiet een pegel tegen de paal. En als Henk van der Meulen Lion Dennis Koopman dan laat struikelen, mag hij op de strafbank plaatsnemen. Op de bank windt Johannes van der Schaar zich daar hevig over op. Zo erg dat hij met een "abuse-of-officials" straf, opgelegd door scheidrechter Elmer Lastdrager, de kleedkamer moet opzoeken. Jurjen van den Hengel krijgt dan nog een grote kans als de puck op een schot van Mark Smallenbroek van de boarding terugspringt en hem een open kans wordt geboden om te scoren. Maar hij schiet keeper Julian Smit aan. Het blijft bij 2-6. Met name door het fantastische keeperswerk van Julian "vanghandschoen" Smit.

Na afloop zijn er de high fives aan Heerenveense zijde en Lions bedanken de acht toeschouwers.

Terug