Met vader en zoon tegen de poolberen

Derde Divisie A - Hijs Hokij The Old Flames Den Haag - Leiden Polar Bears 10-1 (2015-01-17)

HIJS 1 heeft Manitas en Jamie Demelinne. The Old Flames hebben vader Harry en zoon Sven Vlaardingerbroek. Bij The Old Flames staat Max de Graaf, eigenlijk van de concurrerende en in dezelfde divisie spelende Hijs Hokij Den Haag The Hurricanes, in het doel. En getooid in een geheel witte jersey, zonder nummer. Speler-coach Koos Batenburg beperkt zich tot coachen. Bij de Leiden Polar Bears staat standaarddoelman Cas Neuman in het doel. Wel vermeld op de wedstrijdsheet, maar niet aanwezig zijn Karel Drastich, Jesper Dernison en Mats Kuystermans. Daarentegen versterkt aanvaller Mathieu Boulay (Ex- Thor en Amstel Tijgers Amsterdam en HIJS HOKIJ Den Haag Force (Vijfde Divisie B) het team en is ook Jens Beune weer beschikbaar.

De eerste gevaarlijke actie is van Haagse zijde. Aanvaller Jiri Guryca splijt de defensie bestaande uit Pedro Ruijven en Olivier Prinsen. Maar stuit vervolgens op de Leidse doelman Cas Neuman. Op de volgende aanval van HIJS juichen de Old Flames al. Maar dat is te vroeg gejuichd. Ook ditmaal blijft Cas Neumnan overeind. Pas na enkele minuten weten de Polar Bears voor het eerst het Haagse doel onder vuur te nemen. Een ver schot van Rudolf Lengyel pareert Max de Graaf met zijn stick. Meteen daarna een uitval via Polar Bear Maikel hageman op links. Hij geeft voor in de slot, maar Jens Beune komt niet tot een schot op doel. De Leidse verdediger Jeroen Ruiter moet op 7.34 zijn zonden gaan overdenken op de strafbank. Powerplay voor HIJS. Maar de thuisploeg komt niet dichtbij een doelpunt. Een schotje van Tim Follmann gaat een flink stuk naast. Harry Vlaardingerbroek schiet op de borst van de keeper. En als de scheidsrechter HIJS terugfluit vanwege buitenspel is het gedaan met de man meer situatie. Overigens stond het backpaar Pedro Ruijven en Boris Berlijn de volle twee minuten op het ijs. Zo af en toe countert Leiden. Een geniale pass van Olivier Prinsen lanceert Bas Gerritsen. Op de linkerflank glipt hij om de Haagse verdediger heen en scoort de 0-1 (9.56). Aaanvoerder Gerben Straathof wil er dan meteen 0-2 van maken, maar hij schiet naast. Twee minuten later kiest Jiri Guryca de kortste weg naar het doel. Hij schudt de verdedigers van zich af, dreigt met een schot links, maar scoort dan fraai met een backhander in het rechterdeel van het doel. 1-1 na 12.10. Een strak schot van Hagenaar Vesa Torsti gaat via de arm van Neuman over. Ben Beintema gaat voor de wrap-around en speelt zijn medespelers niet af. Ook ditmaal blijft Neuman overeind. Maikel Hageman schaatst dan alle Hagenaars eruit, maar hij ziet zijn schot naast gaan. Na een Haagse aanval blijft Polar bear Markus Schmalzl gewond op het ijs liggen. Gelukkig kan hij de match vervolgen. Dan besluit Old Flames verdeidger Vesa Torsti het heft in eigen handen te nemen. Vanuit zijn eigen verdedigingsvak omspeelt hij alle vijf Leidenaren om de puck in de linkerbenedenhoek te prikken. Na 18.45 leidt Den Haag voor het eerst: 2-1.

In het tweede deel meteen op 20.35 al een straf tegen Den haag. Leiden werpt aanvallers Maikel Hageman, Gerben Straathof en Rudolf Lengyel en verdedigers Markus Schmalzl en Olivier Prinsen. The Old Flames stellen daar verdedigers Vesa Torsti en Tonny Staal en aanvallers Ben Beintema en Maurice van Herpe tegenover. Dat powerplay levert een schotje en een snoeihard schot naast van Bas Gerritsen op. Tussendoor kreeg Ben Beintema nog een klein kansje. Den Haag heeft de straftijd effectief gedood en neemt de draad weer op. Jiri Guryca stelt Tonny Staal in staat om de 1-3 aan te tekenen (23.20). Vervolgens keurt de scheidsrechter een doelpunt van Rudolf Lengyel af. Het doel was verschoven. Op de powerplay vinden Tim Follmann, Richard Hotinga en Maurice van Herpe de Leidse doelman Cas Neuman op hun weg. Op 30.27 is er het verzoek van de arbiter aan Tonny Staal om op de strafbank plaats te nemen. Met een cross check leek hij een Leidenaar door het doel te willen rammen. Ondanks het feit dat Den Haag in ondertal is gaan zij in de aanval. Randy Valkenhoff schiet hard op doel. Zo hard dat de doelman Cas de puck uit zijn vanghandschoen moet laten springen. Gelukkig voor de Polar Bears vliegt de puck de hoek van de baan in. In het aanvalsvak verspeelt verdediger Boris Berlijn de puck. Tim Follmann gaat er als een haas met de puck vandoor en scoort shorthanded 4-1 (31.38). Terug van de strafbank krijgt Tonny Staal de puck via Jiri Guryca en Harry Vlaardingerbroek. Hij scoort prompt de 5-1 (32.37). Een geweldig slapshot van Guus Meerts slaat links in de verre hoek in bij het Leidse doel. En na 34.09 is het 6-1. Vesa Torsti mag dan viermaal achter elkaar aanleggen. Maar zijn schoten treffen geen doel. Collega verdediger Richard Hotinga scoort wel, 7-1 na 36.58. In de slotminuut scoort Randy Valkenhoff uit een rebound 8-1 (39.19) en lukt verdediger Edwin Stauthamer, die bij de verre hoek geposteerd stond, de 9-1 gelijk met het signaal voor het einde van het middendeel.

In de derde periode zakt de intensiteit van het spel af. De counters van leiden komen wat frequenter voor. Maar Maikel Hageman schiet naast en Mathieu Boulay ziet zijn inzet gekeerd door doelman De Graaf. Guus Meerts en Tonny Staal weten de Leidse doelman niet te bedwingen. Robbert Ling doet dat wel. Met ene geslepen backhander verschalkt hij Neuman, 10-1 na 50.02. De rest van de match bestormde Den Haag het Leidse doel. Maar of het nu ging om een deflectie van Robbert Ling of een schot van Tonny Staal; als de puck niet nasst ging was er wel de Leidse doelman Cas Neuman die op zijn post stond. Eenmaal kopte hij zelfs een inzet van Harry Vlaardingerbroek uit het doel. En de match is gedaan.

De Haagse ploeg was een stuk sterker dan de Leidse formatie. Al moesten The Old Flames deksels oppassen bij de snelle voorstoten van met name Maikel Hageman en Bas Gerritsen. Bijna niet van het ijs te branden was Den Haag aanvaller Sven Vlaardingerbroek. Met jeugdig enhtousiasme en veel werkkracht liet hij veel moois zien en was omnipresent. Den Haag aanvoerder Edwin Stauthamer was een tevreden man: "Eindelijk gescoord! Het was niet eens een rebound. Een tikkie en de puck lag erin. Ik heb genoten van de wedstrijd. In de tweede periode liep alles op rolletjes. In de derde periode scoorden we maar eenmaal. We hadden niet afgesproken om het wat kalmer aan te doen, maar het lukte gewoon niet meer. Bij The Old Flames hebben we wat jonge jongens bijgekregen en vandaag deden voor het eerst Robbert Ling en Tonny Staal mee. Niet de minsten. Maar nu is het tijd voor een biertje." En hij nam de tray Pilsner Urquell mee naar de kleedkamer.

Terug